×

Karl Lagerdfeld: Egy ellentmondásos divatgéniusz élete képekben

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2019. 02. 21.

Karl Lagerfeld hosszú betegség után 2019 február 19-én hunyt el hasnyálmirigyrákban. A kultikus divattervező életútja egyszerre a divatvilág egyik leginspirálóbb története, másrészt viszont az egyik legellentmondásosabb is.

Karl Lagerfeldtől egy valamit senki sem vitathat el, még legesküdtebb ellenségei sem: mégpedig azt, hogy egy tervezői géniusz lapult a signature hófehér haj alatt és az ugyanennyire ikonikus kivágott ujjú bőrkesztyűk alatt tervező kezekben.

Viszont tény, hogy a német származású, majd szinte egész életét Párizsban töltő divattervező nem csupán meghökkentő kollekcióival, hanem olykor nőgyűlölet- és rasszizmusközeli megnyilvánulásaival is időről-időre a padlóhoz szögezte a világot.

Lagerfeld köztudottan súlyfóbiás volt és élete végéig hitt a kifutómodellek és topmodellek kötelező és szigorú vékonyságában („a legtöbb nő, akinek baja van a soványsággal, chipset eszik a tévé előtt és savazza a vékony nőket”), valamint a metoo-mozgalomra is azt, mondta, nagyon unja már („ha egy modellnek baja van azzal, hogy le kell vennie a bugyiját egy fotózáson, akkor menjen el nyugodtan apácának, van elég hely bőven”).

De eltagadhatatlan, mennyit adott hozzá a divatvilághoz: először a francia tervező Jean Patou márkájához csatlakozott, majd a hatvanas évek második felében az olasz szőrmetervező házhoz, a Fendihez igazolt, akiknek élete végéig tervezett és ő vezette be először a divatvilágba a mókus- és nyúlbundákat. A világhírnevet viszont 1982 hozta meg számára, mikor kreatív igazgatóként csatlakozott a Chanelhez. A Chanel-ház alapítójának, Coco Chanel egy évtizeddel korábban bekövetkező halála óta haldoklott: Lagerfeld lehelt új életet a brandbe és tette a mai napig a világ egyik legmagasabb és legelitebb haute couture divatházává. Emellett természetesen saját, Karl Lagerfeld divatbrandje is a mai napig világhírű.

Claudia Schiffertől kezdve Naomi Cambellen át Kate Mossig és Cara Develigne-ig szinte minden világhírű modellel dolgozott – például Palvin Barbival is – rendezett divatbemutatót Havanában, Kubában, Párizsban pedig 2014-ben a Chanel szárnyai alatt konkrétan szupermarketté változtatta az őszi-téli kifutót (akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Schiffer ázsiai ruhákban, blackface-sminkkel vonult végig az egyik elképesztő port kavart Chanel-bemutatón 94-ben).

Elképesztő pályafutás az övé és ellentmondásos, meghökkentő, provokatív állításait pedig úgy gondolom, hogy illik a helyén kezelni: Lagerfeld személyiségének része volt, hogy mindig provokáljon, kihívjon, megbotránkoztasson, új irányokat mutasson. Mint ahogy ő maga nyilatkozta – és ezzel búcsúzunk is a divatgéniusztól:

„Önmagam karikatúrája vagyok és szeretem ezt: olyan ez, mint egy maszk. Számomra a velencei karnevál egész évben tart.”