×

Lassan, de biztosan újraélednek a budapesti bevásárlóutcák

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 05. 27.

A Fashion Streeten szinte minden üzlet kinyílt, azonban nem minden fővárosi bevásárlóutcában történt ez így. Sokan nem tudtak azonnal reagálni a korlátozások feloldására, mások úgy látták, hogy a nyitással csak a meglévő veszteségeiket növelnék: a szakértők szerint több bevásárlóutcának is támogatásokra volna szüksége a jelenlegi, nehéz helyzetben.

Felmérték a korlátozások feloldása utáni első hét eredményeit a Bevásárlóutca menedzsment (BUM) érdekképviseletéhez tartozó tizenegy tematikus utcában, melynek a Fashion Street is régóta tagja és sok közös projektet szerveztünk már a főváros többi tematikus utcájával.

A BUM nonprofit szervezethez több, mint kétszáz üzlet, többek között a Ráday utcában, a Bartók Béla úton és a Liszt Ferenc téren található vendéglátóegységek tartoznak, ezek 46 százaléka (91 üzlet) zárva maradt a fővárosi korlátozások feloldása után. A legtöbb üzlet a Fashion Streeten (Deák Ferenc utca) és a Király utcában nyitott ki, a Fashion Street pedig egyedi, ingyenes maszkokat is adott a vásárláshoz az első héten az utcába látogatóknak.

A Haris köz, a Mikszáth tér és környéke, valamint a Pozsonyi út üzletei között van a legtöbb zárva tartó vállalkozó.

„Az üzletek többségét hirtelen és felkészületlenül érte az újranyitás lehetősége. Sokaknál nem állt rendelkezésére a nyitáshoz szükséges munkaerő, mások viszont még most sem látják értelmét, mert azt gondolják, hogy csak veszteséget termelnének. A fogyasztói szokások is megváltoztak, ráadásul a vendéglátóhelyekre nem jut annyi magyar vendég; turizmus nélkül nem fog megélni ennyi vendéglátós egy helyen”

– mondta el Antal Attila, a BUM igazgatója.

A nyitva tartó vállalkozások többsége lappangó forgalomról számolt be: a válság előtt népszerű reggeliztetéssel sokan teljesen felhagytak ebben az időszakban, de a home office miatt jelenleg az ebéd sem termeli meg a szokásos forgalmat. A legtöbben a vacsora időszakában látogattak a tematikus utcák éttermeibe, de az újranyitás első hetében a megszokottnál kevesebb volt az érdeklődés ebben az időszakban is.

A bevásárlóutcák vállalkozói szerint támogatás nélkül nem fogják túlélni ezt az időszakot, hiszen hiába lehetnek nyitva, ha a kereslet radikálisan visszaesett, és szinte alig vannak vevők. Ezért könnyen elérhető, az üzletek és a vendéglátósok működését segítő megoldásokat javasolnak a vállalkozók a következő időszakra.

A programban lévő tematikus utcák üzletei a kijárási korlátozás enyhítése után (május 18. és május 24. között) így nyitottak ki:

 • Bartók Béla Boulevard, Bartók Béla út: 25 üzletből 15 nyitva
  FalkArt Fórum, Falk Miksa utca: 34 üzletből 22 nyitva van
  Fashion Street, Deák Ferenc utca: 17 üzletből 15 nyitva van
  Királyutca-Designutca Klaszter, Király utca: 14 üzletből 10 nyitva van
  KultUnio Klaszter, KultUnio negyed (VI. és VII. kerület): 52 üzletből 20 nyitva van
  Broadway Egyesület, Liszt Ferenc tér: 9 üzletből 6 nyitva van
  Palota Piknik Egyesület, Mikszáth tér és Krúdy Gyula utca: 5 üzletből 2 nyitva van
  Pozsonyi Piknik Egyesület, Pozsonyi út és környéke: 9 üzletből 5 nyitva van
  Ráday Soho Egyesület, Ráday utca: 31 üzletből 14 nyitva van
  Haris Bazár Klaszter, Haris köz: 5 üzletből 1 nyitva van

Mi nagyon drukkolunk, hogy ezek a gyönyörű utcák újra a megszokott vibrálással és élettel teljenek meg: reméljük, hogy a következő hónapokban ismét kivirágzanak a budapesti bevásárlóutcák!

(Forrás: BUM, képek: Fashion Street)