×

Ritka fotókiállításon csodálhatjuk meg Coco Chanelt és Marilyn Monroe-t

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 06. 21.

A divat két megkerülhetetlen ikonját járja körül a Mai Manó Ház nagyon izgalmas tárlata. Írd fel gyorsan a naptáradba!

Douglas Kirkland leginkább hírességeket kapott lencsevégre: a fotós a húszas évei elején helyezkedett el a Look magazinnál, majd a hatvanas és hetvenes években a Life magazin munkatársaként volt riportfotós. Életművében emellett olyan világhírű lapok és folyóiratok is szerepelnek, mint a The Sunday Times és a The New York Time.

A koronavírus miatt elhalasztott, de a napokban szerencsére mégis megnyitott budapesti kiállítás a fotós két sorozatát mutatja be, melyek központi figurája két óriási ikon: Coco Chanel divattervező és Marilyn Monroe színésznő. Kirkland 1962-ben huszonegy napot töltött együtt Coco Chanellel, akiről egy hatvanképes sorozatot készített, illetve egy évvel korábban, 1961-ben egy varázslatos este alatt ötvenöt felvételt készített Marilyn Monroe-ról a Look magazin számára.

Douglas Kirkland a ’60-as évektől kezdve több mint kétezer megbízásnak tett eleget, Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképet. Olyan filmek forgatásán működött közre, mint A muzsika hangjai, a 2001: Űrodüsszeia, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, a Távol Afrikától, a Titanic, a Moulin Rouge vagy A nagy Gatsby.

A sokszorosan díjazott Kirkland képei számtalan kiállításon voltak már láthatóak világszerte, munkáit olyan nagy intézmények állandó gyűjteményeiben őrzik, mint a londoni és a canberrai National Portrait Gallery, a Smithsonian Museum vagy épp az amerikai filmakadémia, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

A két izgalmas, a világsztárok életébe betekintő, intim munka most először látható Magyarországon; a kiállítás június 20-tól július 5-ig látogatható. A két kiállítási anyag címei: Douglas Kirkland: Coco Chanel – Mítosz és Elegancia és Douglas Kirkland: Egy este Marilyn Monroe-val. Úgyhogy ha érdekel a fotóművészet és a divat, akkor ezt a kiállítást ne hagyd ki!