×

A pszichológusok öt tippje, hogy elviselhetőbb legyen az újabb karanténhelyzet

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 11. 10.

Nem mindig könnyű félig telinek látni azt a bizonyos poharat, miközben újabb szigorítások korlátozzák mindennapjainkat, mindenesetre összeszedtünk öt tuti tippet, amelyekkel kicsit segíthetünk megtartani a jó hangulatunkat.

A vírus második hulláma során visszatértek a már ismert korlátozások: limitálva vannak a baráti és családi találkozások, ismét bezárnak a kávézók, éttermek, uszodák, fitnesztermek – ki tudja meddig. Ráadásul közeleg a tél is: a rövidebb nappalok és a fény hiánya mellett pedig még lehet, hogy a karácsony sem ússza meg a járványt. És bár természetes, hogy ilyen körülmények között feszültebbek és szomorúbbak vagyunk, saját és jól felfogott érdekünkben muszáj lesz egy kicsit dolgoznunk azon, hogy ne süppedjünk bele nyakig az önsajnálatba.
Íme tehát öt a legjobb tippek közül a tudatos karanténpozitivitáshoz!

Minden körülmények között tartsd a napi rutint!

Doktor Paul McLaren, a kenti Hayes Grove Hospital Priory klinika vezető pszichiátere azt javasolja, bármi történjék is, legyen egy előre meghatározott napi rutinunk, amely szerint hatékonyan tudunk működni, és ezt akkor is tarstuk, ha home office-ban dolgozunk. Gondoljuk át alaposan, hogyan zajlik egy normál munkanap, és a kulcselemektől ne térjünk el akkor sem, ha nem irodai környezetben vagyunk. Azok, akik másokkal élnek egy háztartásban, készítsenek egy heti menetrendet, amelyben igazságosan felosztják egymás között a házimunkát, a munka legyen tiszteletben tartva, de ne lógjon bele például a vacsoraidőbe, mert a minőségi közös időtöltés mindig jót tesz a léleknek.

Tekerd fel a hangerőt!

Az üzleti pszichológia területén tevékenykedő Elissa Makris a zene jótékony hatásait húzta alá, és több tanulmányban is foglalkozott azzal, hogy a számunkra kedvelt dallamok milyen pozitív hatást gyakorolnak az amúgy béka segge alatt lévő hangulatunkra.

Elég megfigyelni az agyunk és a testünk közötti kapcsolatot, miután megemelt hangerővel elindítjuk a kedvenc mixünket”

– magyarázza a szakértő. „Önkéntelenül is elkezdünk mozogni, ami beindítja a boldogsághormon termelését a szervezetben, ettől pedig szinte azonnal jobb kedvre derülünk.”
A zene persze nemcsak a bulihangulatot tudja megalapozni, de a meditációban is hatalmas szerepet játszik, ha éppen nem felpörögni, hanem inkább lenyugodni szeretnénk egy stresszesebb nap után.

Kapcsolódj le a netről!

Nem Martina Paglia, a The International Psychology Clinic alapítója és pszichológusa az első, aki felhívja a figyelmet, hogy a túlzott internethasználat ugyan képben tart és unaloműzésnek sem utolsó, ugyanakkor ha túlzásba visszük, csak felerősíti és gerjeszti bennünk a stresszt és az idegességet.

Görcsösen és kényszeresen követni a pandémia eseményeit és számait nemhogy nem tesz jót, de elveszíthetjük a teljes kontrollt az érzelmeink, így a stressz felett is.”

És persze a közösségi médiát is hanyagolhatnánk – nem viccelünk – napokra, hiszen mások filterezett valóságától minden leszel, csak boldogabb nem. Így tehát érdemes limitálni a nethasználatot: bőven elég a nap végén elolvasni a híreket, amikor pedig elmegyünk otthonról – mondjuk bevásárolni vagy levinni a kutyát – tegyük mobiltelefon, de legalábbis a 4G bekapcsolása nélkül.

Mozogj rend(szer)esen!

Egy újabb közhelynek tűnik, de akik már elindultak ezen az úton, pontosan tudják, hogy mennyivel jobban lehet magunkat érezni egy kis testmozgás után. A korábban már idézett Elissa Makris jótanácsa ez is, legyen szó egy pörgös online HIIT-ről, egy közös edzésről a kedvenc sportinfluencereddel, vagy egy kiadós sétáról a szabadban.

A mozgás segít abban, hogy sokkal energikusabbnak érezzük magunkat a mindennapok során, hiszen megdobogtatja a szívünket, elősegíti az oxigénáramlást az egész testben, ettől pedig sokkal éberebbnek érezzük magunkat.”

Kezdj bele valami újba!

Most nem arra célzunk, hogy mindenki kezdjen el regényt írni a karantén alatt, de egy új projekt, ami örömöt okoz és ami magára vonzza a koncentrációt, nagyon is hasznos lehet. Kirsty Lilly mentálhigiénés specialista állítja, hogy az egyik legjobb dolog egy bizonytalansággal teli helyzetben belevetni magunkat valami új elfoglaltságba, mert keretet és új célt ad a mindennapoknak. Ettől pedig kevésbé fogjuk tragédiaként megélni a bezártságot. Iratkozzatok be valamilyen online képzésre, vagy éppen tűzd ki célul, hogy ebben az időszakban végre kiolvasod az utóbbi egy évben vásárolt, de még mindig az éjjeli szekrényen sorakozó könyveidet. A lényeg, hogy olyan célt tűzz ki magad elé, amit képes vagy örömmel véghez vinni és megvalósítani.

És persze ne feledjétek: a Fashion Streeten bármikor tehettek egy kellemes belvárosi sétát, hiszen ha vásár nem is lesz a környéken, legalább a csodás karácsonyi fényekbe öltöztetett sétálóutca hangulatjavító hatását ki tudjátok próbálni!

Forrás: grazia.it