×

4 egyszerű tipp, hogy zöldebb legyen a karácsony

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 12. 13.

Fenntartható(bb) módon ünnepelni a karácsonyt sokkal egyszerűbb, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. A fogyasztói társadalom elől viszonylag nehéz elmenekülni, pár apró dologgal azonban te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy legalább a saját házad táján környezettudatosan bonyolítsd a dolgokat.

Ha bárki körbekérdez baráti vagy családi körben, valószínűleg azt a megerősítést fogja kapni, hogy egyre kevesebb ember van, aki fenntartások nélkül várja az adventi időszakot. Ha jobban belegondolunk, ez nem is véletlen, hiszen mára pont azok a dolgok vesztek ki belőle, amikről pedig szólnia kellene a karácsonynak. Mert a nyugalom és a lelassulás helyett a karácsony sokunk számára a mániákus vásárlás időszakává válik a gyakorlatban. Az ajándékok utáni rohangálástól kezdve a gigantikus mennyiségű étel- és italkészleten át mindazon tárgyak megvásárlásáig, amelyeket csak ebben az időszakban használunk, majd kidobunk. De jól van ez így? Nyilván nem, hiszen ez a hasztalan pazarlás nemcsak a mi vállunkat nyomja, de a bolygóra is hatalmas terheket ró. Íme öt tipp, amivel egy kicsit zöldebbé tehetjük a karácsonyt (ha már a fehérsége nem rajtunk múlik).

#1 Környezetbarát karácsonyfa

A valódi vs műanyag karácsonyfa nehéz kérdés, mert bár mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, ez úgyis a személyes ízlésen fog múlni. Sokan azért vesznek műanyagot, hogy ne támogassák az évről-évre hatalmas mennyiségben kiirtott fenyőket, ugyanakkor a műfenyőnek csak akkor kisebb az ökológiai lábnyoma, ha minimum 10 évig használjuk ugyanazt a fát. Vagyis ha környezettudatossági szempontok miatt veszünk műanyagot, ott nem érdemes a minőségen spórolni. Arról nem beszélve, hogy a mű sosem lesz igazi ugye. Ha viszont élőt veszünk, ellenőrizzük, hogy milyen gazdálkodásból származik, ahogyan tesszük ezt egy csomó élelmiszernél is. Ha sok helyünk van, érdemes gyökeres fát venni, amit utána kiültetünk a kertbe, és így évről-évre visszatérő vendég lehet a nappaliban. Az alternatív megoldásokról nem is beszélve, amikor egy hatalmas könyvkupacot építesz fel, vagy egy egyszerű égősort feszítesz ki a falra karácsonyfára hajazó alakban. Ha ez még mindig kevés érv, hogy törekedj a fenyővásárlásnál is a környezettudatosságra, olvasd el Hans Christian Andersen A fenyőfa című meséjét.

#2 Átgondolt ajándékok

Már azzal is sokat segítünk (a pénztárcánkon is), ha a karácsonyi bevásárlókörúton nem impulzusvásárlást bonyolítunk, hanem előre átgondoljuk, hogy kit mivel szeretnénk meglepni. A gyönyörködtetés mellett a hasznossági faktort is tartsuk szem előtt, és ha olyan a titkos kívánság, akkor nézzünk utána, meg lehet vásárolni másodkézből. Tipikusan ilyen például egy könyv vagy fotóalbum, vagy a méregdrága gyerekjátékok, de egy vintage ruhaboltban is legalább olyan kincsekre lehet bukkanni, mint az antikváriumokban vagy akár a Facebook Marketplace-en.

#3 Kreatív csomagolás

Megdöbbentő eredményt mutatott a WRAP felmérése, amely szerint az angol családok összessége 300 000 tonna papírt használ el karácsonykor. Ez egy olyan mennyiség, amellyel a Big Bent 260 ezerszer be lehetne csomagolni. Ezt elkerülendő nem árt újrafogalmazni magunkban az ajándékok prezentálásának módját, de minimum évről-évre újra fel kellene használni a csomagolópapírokat és az ajándéktasakokat. Elhagyván a papírt használhatunk szöveteket, selyemsálat, műanyag szalag helyett madzagot. Egy kis kreativitással mindent meg lehet oldani, nem beszélve az ajándékkártyákról! Értem én, hogy sokkal szebbek a boltban előre gyártott üdvözlőkártyák, de a rajtuk található szövegek egyrészt általában szörnyen elcsépeltek, másrészt ritkán találunk olyat, ami valóban kifejezi a személyes gondolatainkat. Emellett pedig túl nagy erőforrás szükséges az előállításukhoz és túl sokba kerülnek ahhoz képest, hogy a nap végére a kukában landoljanak. Egy személyes levelet viszont biztos, hogy egy jóérzésű ember sem dobna ki, még ha nem is annyira csillivilli.

#4 Zero Waste (főleg) a konyhában

Véletlenül sem fogunk belekezdeni abba, hogy a vegán életmód a fenntarthatóság következő (és a konyhában egyetlen) lépése, mert nem vitát szeretnénk generálni, mindössze arra sarkallni mindenkit, hogy próbáljon meg úgy bevásárolni az ünnepi szezonra (hússal vagy hús nélkül), hogy a lehető legkevesebb étel landoljon a kukában. Ehhez is csak tervezés és számolás szükséges, és ilyenkor nyugodtan lehet egy kicsit rugalmatlanabbnak lenni a menüsort illetően, olyan értelemben, hogy abból főzzünk, amink van. Ha még így is túl sok kaja maradt az ünnepek végére, rendezz morzsapartit, vagy ha nincs hozzá kedved, ami még simán fogyasztható, azt nyugodtan jótékonykodd el! Sokan fognak örülni egy tál halászlének vagy egy kis mákosbejglinek.

Fotók: unsplash, pexels

Címkék