×

Kicsapja a WOW-faktort a 2023-as Pirelli-naptár is!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 11. 22.

A kortárs celebvilág legtudatosabb női szereplőit sorakoztatja fel a Love Letters to the Muse névre keresztelt 2023-as Pirelli-naptár, amelynek alkotója szintén egy női művész, Emma Summerton volt.

A világ leghíresebb naptárának 49. kiadása a női univerzum előtt tiszteleg, ünnepelve a női nem sokszínűségét, mindezt úgy, hogy újra górcső alá helyezi a múzsa szó etimológiáját – vagyis azokra a hölgyekre reflektál, akik tehetségesek voltak az irodalomban, a tudományokban és a művészetekben, és ezért példaképül szolgálhattak másoknak. Az eredmény egy olyan mágikus realizmus, amelyben meghatározhatatlan és megfoghatatlan a határvonal a példaképek által játszott szerep és azok valódi énje között. A Pirelli-naptárra jellemző érzékiségtől korántsem mentes képeken a női szexualitást olyan mítoszszerű képekben kapjuk meg, amelyek összekeverik a határtalan képzeletet a valósággal.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pirelli Germany (@pirellide)

A jelenlegi modellszakma legünnepeltebb arcai egytől-egyig a béklyók nélküli modern nőiesség múzsái, akik sikerüket arra használják, hogy nyílt párbeszédet indítsanak eddig tabunak számító témákban, és hogy arra bátorítsák a nőket, bátran használják meglévő eszközeiket az önkifejezéshez.

Ennek az üzenetnek az interpretálásához ki mást kérhettek volna fel, ha nem egy női alkotóművészt?

Emma Summerton 1970-ben született, a Sydney-i Nemzeti Művészeti Iskolában tanult, és ő az ötödik nő, aki Pirelli-naptárt fotózott, kísérletet téve arra, hogy szakítson a naptár vizuális elképzeléseinek hagyományával, amely a nőket mindig a férfiak vizuális élvezetének tárgyaként ábrázolta. Előtte 1972-ben Sarah Moon, 2007-ben Inez Van Lamsweerde (az Inez és Vinoodh párosból), 2000-ben és 2016-ban pedig a zseniális Annie Lebovitz kapta lencsevégre a híres naptár akkori múzsáit.

A fotózművészeti utam kezdetétől fogva mindig is az vezérelt, hogy megmutassam, ki A Nő a képeimen. Honnan származik? Hová akar menni? Kit szeret? Hogyan szeret? Mi hajtja őt? Hogyan képzeli el magát a világban? Hogyan válik saját maga képzeletévé? Először magamnak teszem fel ezeket a kérdéseket, majd kivetítem őket a történetre, amelyet el akarok mesélni, vagy az érzelemre, amelyet közvetíteni szeretnék. A célom, hogy a nézőt arra inspiráljam, nyissa ki az elméjét és álmodjon velem együtt.

A London és New York között ingázó fotóst egy szinte kizárólag női csapat segítette, köztük Viki Rutsch díszlettervező, Amanda Harlech jelmeztervező (John Galliano és Karl Lagerfeld egykori múzsája), Hiromi Euda sminkes, Eugene Souleiman fodrász és Piergiorgio Del Moro casting director.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pirelli Germany (@pirellide)

De a lényeg, hogy kik ezek a bizonyos múzsák, és mi a dedikált szerepük?

Emily Ratajkowski, a My Body című könyv szerzője az Írót, a testpozitivistást hirdető Ashley Graham az Aktivistát, Karlie Kloss, a Kode with Klossy női programozó ösztöndíjprogram alapítója a Tech szakértőt, Sasha Pivovarova modell és művész a Festőt, Adwoa Aboah pedig Nofertitire emlékeztető elegáns pózban a Királynőt alakítja. Adut Akech az Álomfogó, aki megtestesíti a megváltást jelentő életének költői történetét, Bella Hadid a Kobold, Lila Moss a Látó, Lauren Wasser gladiátoros külsővel az Atléta, Guinevere van Seenus a Fotós, Cara Delevingne az Előadó, Precious Lee a Történetmesélő Kaya Wilkins a Zenész, He Cong pedig a Bölcs.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pirelli (@pirelli)

Imádjuk!

Képek ©Pirelli