×

N28 Wine & Kitchen: mediterrán fúzió magyar bortörténelemmel

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 19.

Mi köti össze a grillezett polipcsápot a hízott kacsamájjal? A szarvasgulyást a gambas pil pillel? A chili sin carnét a tokaji mangalicasteakkel? A válasz egyszerű, mégsem gondolnád: a hazai mikropincészetek kis tételes, különleges borai. A megújult, nyári étlapot ünnepeltük az N28 Wine & Kitchen vendégeként. 

Ha te is azok közé tartozol, akik képtelenek választani a mediterrán és a hazai ízek között, akkor örülni fogsz a hírnek: itt nem is kell! Az N28 Wine & Kitchen egy olyan belvárosi étterem, ahol a magyar konyha legelőnyösebb oldalát ötvözik a mediterrán ízek közösségépítő és izgalmas fogásaival. Teszik ezt úgy, hogy a felejthetetlen ízélmény „csak” a körítés, mert a koncepció fókuszában olyan hazai borászatok tételei állnak, amikkel még a legexpertebb borszakértőket is meg tudják lepni – nemhogy az amatőr borkedvelőket! És akkor még nem beszéltünk a munkatársak szakmai tudásáról.

Az ismeretterjesztés is az élmény része

A Nagymező utcában található hangulatos étteremben az első pillanattól kezdve nagybetűs vendéglátásban lesz része mindazoknak, akik egy különleges kulináris élményre vágyva asztalt foglalnak. A felszolgálók ugyanis egy percre sem engedik el az ebéd- és vacsoravendégek kezét, már ami a tökéletes és személyre szabott választást illeti. Mindezt a lehető legjobb értelemben: a nyomulós bullshit helyett olyan izgalmas háttérinformációkkal gazdagodtunk a hazai borkultúrát illetően, hogy attól még egy magamféle borközömbös vendégnek is felcsillantak a szemei. Arról nem beszélve, hogy az egyedi ízlés és az aktuális ételválasztás szerint javasolnak tételeket, amelyek közül ki lehet választani az igazit. Mondanom sem kell, minden előkerülő palack bornak betéve tudják a háttértörténetét, és nem nagyon lehet olyat kérdezni a tételeket illetően, amire ne tudnák a választ. Minket az a megtiszteltetés ért, hogy Mihály Zsolt üzletvezető, élő borlexikon volt az egész estés vendéglátónk.

Borhoz az ételt és nem fordítva

Ez azért nagyon fontos eleme az étteremnek, mert itt az ételek „mindössze” ráadásként szolgálnak (de még milyen ráadásként!), hiszen a menüsor megalkotásának nulladik pontja a borkülönlegességek itt fellelhető tárháza. Ahogy Zsolt elmeséli nekünk, a hazai ízek mellé választott fúzióra, a katalán-baszk ízvilágra is azért esett a tulajdonosok – Barta Károly és Szentesi József – választása, mert szerintük ez passzolt leginkább a kedvenc boraikhoz. A választott ételeket kóstolva azonban ettől a megkötéstől érezhetően nem jött zavarba a séf, ember legyen a talpán, aki képes kedvencet hirdetni Ács Ferenc fogásai közül. Szerencsére mondjuk nem is kell.

Kacsamájat garnélával, rieslinget a merlot-val

Az előételeket illetően nagyon szimpatikus volt, hogy már itt izgalmasan keverednek a spanyol és a magyar fogások, és persze van vegán opció is. Mivel ismeretlen helyen mindig szeretek egyből az étterem nevére keresztelt signature fogással indítani, meg is kóstoltuk az N28 pintxót. A két (nagy) falat pirítós nem kevesebb feltéttel bírt, mint az iberico mangalicasonka, a grillezett kacsamáj és a grillezett garnéla, egymásra halmozva. Nagyon jó döntés volt, azóta is erről álmodom. Ezt követte még a karamellizált kecskesajt kapribogyós paradicsomsalátával és feketeribizlidresszinggel (pont olyan tökéletes, mint amilyennek elképzeled), valamint az iberico chorizo & brie pintxo mézzel és mandulával. Ehhez Zsolt a következő tételeket javasolta:

Az 550 éves múltra visszatekintő Von Beőthy Pince 2019-es rieslingjét. A kifogástalan ízélményhez tartozó információ sem volt kevésbé érdekes: a családi tulajdonban lévő pincészettől a kommunizmus alatt mind a 170 hektárt elcsatolták. Az újrakezdés után, 1998-ban 3,5 hektáron folytatták a munkát a Badacsonyi-borvidéken. A tulajdonos, Von Beőthy János nyolcvan is elmúlt már, de még mindig töretlen szenvedéllyel készíti a borait, még a palackok címkézését sem bízza másra.

Nekem pedig – habzóbort kívánva – egy szűretlen, félig erjesztett, Merlot szőlőből készült habzóbort javasolt, a Turay családi pincészet Lunar Pétillant Naturel tételét. Mivel már az előételtől kezdtünk gyanúsan eltelni, végül kihagytuk a megosztós signature fogást, az N28 kence-fice szelekciót, de egy képet azért mutatunk róla!

Trendi bisztrófalatok, bőséges fine dining fogások

Az N28 Wine & Kitchen főételkínálatában megtalálhatóak a bisztrósabb, lazább ételek csakúgy, mint a fine dining fogások. Kétségkívül az egyik főattrakció a grillezett polipcsáp, de mi ezúttal ennél húsosabb hangulatban érkeztünk. (Majd legközelebb, mert ez egy olyan hely, ahol biztos lesz legközelebb.)

A sous-vide kacsamellben nem is a kacsamell volt a tetőpont, hanem az édesburgonyapüré, amelynek az állaga a fogyasztható selyemhez hasonlítható, ilyet tényleg nem ettünk még. Emellett megkóstoltuk a tokaji mangalicasteaket és a Rossini-féle angus rib eye-t hízott kacsamájjal. Csillagos ötös a húsételekre, amelyek előétel vagy megosztós tál nékül is kitesznek egy bőséges ebédet vagy vacsorát, mert fine dining ide vagy oda, itt nagyon figyelnek arra, hogy az adagok is kielégítőek legyenek.

N28 Wine & Kitchen

A borranjongóknak pedig most jön a lényeg: Bukolyi Marcell organikus szőlőből készült Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavérét és a ma már 4 hektáron működő 2HA kicsi családi pincészet shiraz borát futtata meg Zsolt, a végső választás azonban a mangalicához igazodva a bikavér lett.

Desszert nélkül nincs lezárás

A desszertet már elengedtük volna, de Zsolt finoman jelezte, hogy a hideg túrógombóc (marcipánnal megbolondítva és pankómorzsában forgatva) alapkoncepciója az ő ötlete, úgyhogy feláldoztuk magunkat a kedvéért. Hozzá kétféle bort kóstoltunk: egy hamis és egy official desszertbort. (Mert ez az a hely, ahol édesbort is lehet inni fintor nélkül, hiszen azt a legjobbak tudják, hogy desszerthez márpedig édesbor dukál.) Hamis alatt a Légli-féle narancsbort értjük, ami egy grapefruit, narancs- és citromhéjjal teli kádban fürösztött, nagyon izgalmas ízvilágú riesling.

Ha már desszertbor, hatalmas favorit, és nagyon örülük, hogy megkóstolhattam a Bodrog Borműhely Mesés névre keresztelt tokaji borát, amelyről csak annyit lehet elmondani, hogy hű a nevéhez. Kóstolni kell!

N28 Wine & Kitchen

A borokon kívül Zsolttal beszélgettünk még a közönségről, hiszen a vendéglátósok a covid óta tudják, hogy nagy hiba csak a külföldi turistákra alapozni. Az idősebb korosztály mellett az abszolút célközönség a minőségből nem engedő és az organikus termékeket kereső Y generáció, amely itt minden kétség nélkül megtalálja a számításait. A borkínálat éppen ezért inkább a magyarokat vonzza be, akik aztán rendszerint kellemesen csalódnak. Hiszen valljuk be, jó magyar konyhát találni egy ideje kihívás Budapesten, a nemzetközi konyharengetegben. Persze a remek elhelyezkedésnek köszönhetően turistákból sincs hiány, akik ilyen formában kóstolva a hungarikumokat bizonyára jó hírünket viszik.

Az összbenyomás? Mindig jó olyan helyre bukkanni, amelyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az N28 Wine & Kitchen a nyár legjobb választása, ha unikális gasztroélményt keresel!