×

A nyaralás szabályai, hogy valóban pihentebben (és boldogabban) térj haza

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 5.

Veletek is előfordult már, hogy úgy éreztétek, hazaérve ki kell pihennetek a nyaralást? A rossz hír: valamit nagyon rossul csináltatok. A jó hír: most leírjuk, mik a jó nyaralás szabályai, hogy többet ne kövessétek el ezt a hibát.

A nyaralás nem mindig a regenerálódás szinonimája. Ahhoz, hogy újra kiegyensúlyozottá, netán boldogabbá válj, nem elég elutazni valami szexi instakompitiblis helyszínre. Elsősorban vissza kell találnod önmagadhoz. Már ha az a cél, hogy magad mögött hagyd a mindennapi stresszt, és kisimultan térj haza. Mert ha Ibizára mész, és minden áldott nap és éjjel totálisan szét akarod csapni magad, azzal sincs semmi baj. Csak akkor ez a cikk most nem neked szól. Ezzel pedig el is árultuk a nulladik, tulajdonképpen bemelegítőszabályt. Hogy fogalmazd meg magadban, mi az utazásod célja, és hogyan akarsz hazatérni onnan. 

A nyaralás szabályai következnek!

#1 Digital detox

Nem azt mondjuk, hogy ne vigyél magaddal telefont (pedig…), de a digitális cuccok használatát radikálisan csökkenteni kell. Mondj nemet a kütyükre! A notebookot, tabletet vagy az okosórát bátran hagyd itthon, a telefont úgysem fogod. Viszont az e-mail.értesítéseket kapcsold ki. (Meg amúgy midnen értesítést.) Elsősorban azért, hogy megszabadulj a munkahelyi probémáknak és feladatoknak még a gondolatától is. Hidd el, megoldják nélküled. Az okostelefonodat aligha tudod nélkülözni, de ha valóban regenerálódni akarsz, akkor használd minél kevesebbet. Persze készíts fotókat, de ne akarj azonnal posztolni. Ráérnek ezek, ha hazajöttél. N telefonnyomkodással, képszerkesztéssel és a lájkok számának csekkolgatásával töltsd a drága időd. Semmi értelme. Ha megadod magadnak ezt a lehetőséget, akkor a jövőbeli nyaralásaidat is nyugodtabban éled majd meg. És boldogabban fogsz hazatérni, mint amikor elindultál.

#2 A kevesebb több

Bár Donatella Versace az ellenkezőjét állítja (és neki azért hiszünk), ez most nem az öltözködésről szól. A nyaralás szabályai közé tartozik, hogy minél többet legyél mezítláb, smink nélkül, melltartó nélkül (a ruha alatt). A cél, hogy próbálj meg kapcsolódni a természethez a természetességgel. És az alapvető szükségletekhez, vágyakhoz, kedvhez ne nézd az órát. Ha valóban regenerálódni akarsz, meg kell tanulnod újra kapcsolatba kerülni azzal, ahogyan érzel. Egyél, amikor éhes vagy, ne akkor, amikor délt üt az óra, vagy amikor már „illene” enni. Fürödj, amikor kedved tartja, amikor felhevültél – nappal vagy éjszaka. Aktiváld újra az érzékeidet a tenger, a hegyek vagy a dombok mellett. Minél inkább újra kapcsolatba kerülsz az öt érzékszerveddel, annál több hasznot fogsz látni belőle.

#3 Nem hasonlítgatunk

Mindig lesznek olyanok, akik a legjobb, legmenőbb, legdrágább helyekre mennek nyaralni. Akik olyan elképesztő élményeket élnek át, amiket te esetleg nem fogsz. Engedd el. Légy drasztikus, kapcsold ki a közösségi médiát, és szenteld magad annak, amit te tapasztalsz. Nem azért utazol el egy szép heyre (de egyébként sehová), hogy ott azzal töltsd az időd, hogy feszültséget keltesz magadban. Egyértelmű nemet mondunk az összehasonlításokra – különösen az elérhetetlen VIP-ekkel való összehasonlításra. Kit érdekelnek? Inkább mondj igent arra, hogy élvezd azt az élményt, amit lelkesen választottál magadnak. 

#4 Csinálj valami újat!

Ahhoz, hogy igazán regenerálódj, és nem mellesleg totál felejthetetlenné tedd a nyaralást, valami újat, valami mást kell csinálnod, mint amit megszoktál. Nem, nem kell ejtőernyővel kiugranod sehonnan, vagy rántott pókot enned. Csak valami olyasmit, ami nem megszokott tőled, de jól esne. Nem baj, ha kicsit megdob az adrenalin, vagy kipróbálsz egy új sportot, mondjuk a szörfözést. De az is jó, ha felfedezel egy ismeretlen várost, letérve a megszokott turistaútvonalakról, és kicsit többet elegyedsz szóba a helyiekkel. A lehetőségek tárháza végtelen. Hagyd otthon a gondolataidat, azt, hogy ki vagy a mindennapokban, és inkább az ösztöneidre hallgass.

Jó nyaralást mindenkinek!

Fotók: Unsplash