×

Természet, biztonság – gyengeség? Így hat a környezetedre a zöld szín

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2017. 03. 31.

Színpszichológiai kalauzunk mai főszereplője a zöld szín, mely nem a legdominánsabb a palettán – viszont nagyon sok mindent sugallhat tudat alatt. 

PRO 

A zöld az anyatermészet színe. Növekedést, harmóniát, frissességet és termékenységet szimbolizál – érzelmek szintjén pedig erősen kötődik a biztonságérzethez, egészséghez, stabilitáshoz. A legtöbb zöld árnyalat megnyugtató és pozitív hatású: a közlekedési lámpánál is a zöld jelzi a szabad utat.

KONTRA 

A sötétebb, tompább zöldeket a pénzzel hozzák kapcsolatba: a dollár színéhez hasonló zöld a bankok, a pénzügyi világ, a Wall Street színe. Emellett egyes zöldeknél a tapasztalat hiányát sugallhatjuk: ahogy a „zöldfülű” szavunk is utal rá, a fiatal, kezdő, új dolgok asszociációja is erősen köthető hozzá – ez pedig gyakran a hozzá nem értés és a gyengeség szimbóluma.

HOGYAN VISELD 

A mélyzöldek ambiciózus árnyalatok: egy smaragdzöld ruhával mohóságot, pénzt, kapzsiságot sugározhatsz – amennyiben megvan hozzá a kellő fellépésed, ez akár nagyon jól is elsülhet!

Az olajzöldek és fűzöldek a békét szimbolizálják, így egy tárgyaláson például kifejezetten gyengének tűnhetsz a partnereid szemében egy zöldes öltönyben – de egy családi vacsorán békés és megnyugtató a szemnek ez az árnyalat.

A lime-színű zöldek harsányak és féltékeny színként szoktak referálni rájuk, így ha lehet, ezeket csak nagyon minimálisan dolgozd bele a szettedbe.