×

Ahogy Lakatos Márk mesél Lisszabonról, te is azonnal repülőre akarsz pattanni

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2017. 11. 30.

Ha valamelyik városról elmondható, hogy meglátni és megszeretni egy pillanat műve, akkor Lisszabon biztosan ilyen! Nem véletlen, hogy nemrég az ikonikus énekesnő, Madonna is ideköltözött családjával, de Lakatos Márk is rendszeresen visszatér, hogy kiélvezze a mediterrán ékszerdoboz varázslatos atmoszféráját. A stylist elárulta, miért érdemes ősszel és télen is felfedezni a portugál fővárost, amit egyébként a Budapest Airportról közvetlen járattal is el lehet érni.

„Lisszabonról nekem mindig a négy elem találkozása jut eszembe. Amikor lemész a Praça do Comércióra, ahol a folyó és a föld összefolyik, ott megvan a föld és víz, aztán felmész a dombokra, ott a levegő, és ha bemész egy fado-klubba, ott a lassan pislákoló tűz”

– meséli Lakatos Márk kedvenc városáról.

A divatszakember elmondása szerint nagyon szereti Lisszabon kettősségét: a Chiado és a Bairro Alto kerületekben található pici, zegzugos klubok, utcák, éttermek alternatív atmoszféráját és a város „fancy” oldalát a Silk Club vagy éppen a Barrio Alto Hotel tetőteraszokról nyíló grandiózus látványával.

Varázslatos atmoszféra és kihagyhatatlan ételek

Márk is azt vallja, hogy ha még nem jártál Lisszabonban, nem tudod, mit veszítesz. Sok olyan történetet hallani, hogy valaki mindent hátrahagyva költözött ide, annyira beleszeretett a városba. Európa egyik legélhetőbb és legolcsóbb fővárosaként szinte rögtön otthon érzed magad, és azt kívánod, bárcsak soha ne kellene elmenned, de Márk szerint akár egy hosszú hétvégére is ideális célpont.

„Ennyi idő alatt pont ki tudsz menni Cascais-ba, el tudsz tölteni egy napot kikapcsolódással, jókat ehetsz, és megnézheted a Luxot, ami a világ legjobb klubja volt sokáig”

– sorolja a vonzó lehetőségeket.

Bevallása szerint rajong a város csodálatos gasztronómiájáért, és nagyon élvezi, hogy ugyanazt az alapanyagot, például a híres portugál malachúst a legegyszerűbb, legtradicionálisabb helytől kezdve a két Michelin-csillagos étteremig mindenhol meg tudod kóstolni. A nap első étkezésével sem lesz gond, hiszen a városban egymást érik a reggelizőhelyek, ahol baráti áron lehet jóllakni. A kávé mellé érdemes kipróbálni például a foszlós Bolas de Berlim fánkot, ebédre pedig a Sopa de Pedrát, azaz a kőlevest, amiben mindenféle jót felhalmoznak a káposztától a malachúsig.

A hely, ami egyszerre történelmi, modern és friss

Persze a finom ételek mellett a lenyűgöző történelmi emlékek is életre szóló élményt jelentenek majd. A XVI. században épült fenséges Belém-toronyból például lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre, de az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült Szent Jeromos kolostor is megér egy kirándulást. A sort még folytathatnánk, de neked is hagyunk felfedeznivalót! Ahogy Szűcs Péter, a petersplanet.travel bloggere fogalmaz:

„Portugália valaha a világ ura volt, és ez valahogy benne maradt a levegőben. Van a városban egy olyanfajta vonzó dekadencia, amitől az ember tényleg azt érzi, hogy minden korszakból lát egy kicsit, és közben modern, friss, és jó az idő”.

Érdekel a kultúra? Akkor semmiképp se hagyd ki a Calouste Gulbenkian Múzeumot: itt közel 4000 év művészettörténetével találkozhatsz a keleti kézműves tárgyaktól Renoirig. Sőt, január 8-ig egy Miró-kiállítás is vár a Palácio Nacional da Ajudában. Ha pedig tradicionális portugál szórakozásra vágynál, látogass el egy helyi fado-klubba, amelyek közül a legjobbakat Lisszabon egyik legrégebbi negyedében, Alfamában találod. A december is ideális időszak a zene szempontjából, ugyanis a város legnagyobb terein ingyenes klasszikus koncerteket hallgathatsz, ha pedig a keményebb zenét kedveled, február 1-jén a Metallicára tombolhatsz a MEO Arenában. És még egy ok a látogatásra májusban itt rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált.

Ami pedig Lakatos Márkot illeti: már csupán két hetet kell várni, és kezedben tarthatod friss és ropogós téli Fashion Street lapszámunkat, melyben hatalmas és mélyremenő interjút találsz majd a stylistguruval!