×

Ez az, amit minden férfinak tudnia kell a mandzsettaviselésről

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 05. 15.

A férfi ruhán viselt legelegánsabb ékszerét könnyű viselni, de ugyanolyan egyszerű elrontani is. Ha azonban ezekre az alapvetésekre figyelsz, akkor garantált a siker!

A legtöbb férfi számára valami misztikus homály lengi körül, mikor szabad és mikor tilos mandzsettát viselni – a hettiták háborúi és a törtet törttel osztás között sajnos ez kimaradt az iskolai oktatásból. Most pótolnánk a hiányosságot egyszer és mindenkorra, hogy profin viselhesd a stílusos kis kiegészítőt.

1: Nem csak estélyekre!

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a mandzsetta csak a szmokingos, ultraelegáns estélyek kiegészítői lehetnek, más alkalmakkor pedig mélyen a fiók alján van a helyük. Felejtsd el ezt. A mandzsetta ugyanis akármilyen elegáns és félelegáns szettre ráteszi a cseresznyét – nem kell vele egy esküvőt vagy gálaestet kivárni. Egy smart casual szetthez is nagyon vagány lehet és irodában is ugyanúgy összekapcsolhatod vele az inged alját, mint egy esküvőn.

2: A mandzsetta-hierarchia

Azonban az már nem mindegy, milyen mandzsettát viselsz! Irodai környezetben például régre visszanyúló hierarchiája van a különböző mandzsettaméreteknek és anyagoknak. A platina, arany és ezüst mandzsettagombok inkább a felsővezetők kiegészítői – egy gyakornokon vagy általános irodai beosztotton nagyon fellengzősen, túlzóan mutatnak ezek a nemesfém-mandzsetták. Ugyanígy a mérettel is érdemes vigyázni: a nagyobb méretek is státuszt jelölnek, melynek ha valaki nincs a birtokában, újfent nem előnyös a viselése. Szerencsére viszont számtalan színben és formában elérhetőek ezek a férfiékszerek, melyekkel nem lehet mellélőni: egy mélykék, fekete, bordó vagy épp sötétzöld, szolid méretű, rombusz alakú mandzsetta teljesen egyszerűen viselhető irodai és utcai viselethez egyaránt, bármilyen pozícióban legyen is a viselője.

3: Több párral jobban jársz

Mivel sokféle szetthez felveheted a mandzsettát, jól jön, ha idővel összegyűjtesz egy apróbb kis kollekciót belőlük. Érdemes az urbánus daraboktól haladni a nagyon elegáns gombokig; az utcai mandzsettákból vannak nagyon vagány, például betonból készült darabok is, egyedi mintákkal és formavilággal – a formális-, elegáns- és luxusmandzsetták palettájának pedig csak a pénztárcád vastagsága szabhat határt.

4: Harmóniában a szetteddel

Nem csak akkor lehet túlzás a mandzsetta, ha túlmutat a státuszodon, hanem akkor is, ha nem megfelelő minőségű ruhákkal párosítod. A mandzsetta egy kiegészítő, méghozzá egy elegáns és minőségi viseleté; azt sugározza, hogy annyira tisztában vagy a stílusoddal és a gentleman-viselettel, hogy még a mandzsettádat is tökéletesen választod ki. Ha azonban a tökéletes mandzsettához igénytelen anyagú inget veszel, vagy olyan öltönyt, amit nem választottál gondosan az alkatodhoz, esetleg valamilyen deszkás övvel és hervadt, piaci cipővel vennéd fel, akkor inkább ne is vegyél mandzsettát. Szóval várd kész ruhatárral a mandzsettádat! Először vértezd fel a gardróbod legalább három-öt szett inggel, két öltönnyel, hozzávaló nadrággal, esetleg egy-két öltönymellénnyel, fekete és barna bőrövvel, valamint az ezekhez illő cipőkkel és csak azután vásárolj mandzsettát – előtte teljesen felesleges.

Ezeket az egyszerű alapelveket betartva, a stílusodnak megfelelően kiválasztott anyagú, színű és méretű mandzsettákkal viszont garantáltan olyan snájdig, 10/10-es lesz a megjelenésed, hogy bármelyik James Bond elszégyellheti magát!