×

Ilyen szépen még sosem illusztráltak szovjet épületeket

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 06. 16.

A modernizmus és brutalizmus szovjet megnyilvánulásai nem mondhatnánk, hogy a világ legszebb épületeit adták a világnak. Azonban egy örmény grafikusnak sikerült megtalálnia a Szovjetunió nyomása alatt felhúzott épületek szépségét, melyeket csodás illusztrációkban csodálhatunk meg.

Örményország 1920 és 1991 között tartozott a Szovjetunióhoz: a több, mint hetven évig tartó orosz hatás pedig a mai napig identitásformáló az ország építészetében. Az indusztriális és szovjet stílusú épületek között Nvard Jerkanian illusztrátor szerint számos magasztos és gyönyörű épület is akad, melyekkel meg lehet mutatni a szovjet modernizmus és brutalizmus sokszor elfeledett szépségét is.

A Szovjet modernista építészet Örményországban című sorozattal az illusztrátor az országban épült legimpozánsabb szovjet épületeket mutatja meg minimalista és finoman színezett stílusban – mellyel végül az építészetnél mélyebb és lényegibb mondanivalót is ad a nézőnek. Íme a jereváni reptértől, mozitól és metróállomástól kezdve egy hrazdani buszállomáson át egy ecsmiadzini ugrótoronyig a legszebb modernista szovjet épületek egy kreatív grafikus szemével!

Szívesen megnéznénk egy ilyen sorozatot Magyarországról is!