×

A szocialista balatoni nyarak hangulatát idézi fel a CNN

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 07. 5.

Szocreál nyaralókkal, krokodilos gumimatraccal, bogárhátúval és vitorlázó ifjúsággal illusztrálja a cikket a CNN, amiben „Kommunista riviérának” hívja a Balatont.

A napokban megjelent egy nagy terjedelmű cikk a CNN Travelen, ami kifejezetten a Balatonnal foglalkozik és azzal, mit jelentett ez a tó a szocialista éra alatt. A magazin a Balatont Kommunista riviérának és a Magyar Hamptons-nak nevezi (ez utóbbi a gazdag New Yorkiak Long Island-i nyaralóhelye). A cikkben Fortepanról gyűjtött képeken (teljesen magyar, szabad felhasználású online fotóarchívum) idézik fel az akkori hangulatot, valamint különböző generációs magyarok is nyilatkoznak, milyen volt akkor és milyen lett most a Balaton környéke.

Mesél például egy Bencebarnátin élő, nyugdíjas tanárnő, a kilencvenhárom éves Dudás Mária. Mária nagy nosztalgiával emlékszik vissza a kommunista éra alatti balatoni nyaralásokra, ahol csak kétszázötven forintba került két hétre személyenként egy balatoni nyaraló. Elmeséli, hogy háromszor étkeztek az üdülőhely éttermében, az ülésrendet viszont előre meghatározták, nem lehetett akárhova ülni.

A cikkben felidézik azokat a magasrangú vendégeket, akik az évtizedek alatt a Balatonhoz látogattak: Bresznyevtől Kruscsovon át Jurij Gagarinig és Fidel Castróig sok történelemkönyvbe foglalt látogatója volt a tónak, Castro után például egy üdülőt is elneveztek, ez a Villa Castro.

A cikkben továbbá egy budapesti ingatlanbefektető, a hatvannégy éves Szilágyi György is kedves emlékekről mesél az ötvenes és nyolcvanas évek közti balatoni nyaralásokról.

Képzeljék el, ahogy a part tele van régi Wartburgokkal, Ladákkal és Trabantokkal. Néhány szebb Mercedes is feltűnt, persze nyugatnémet családok autói, akik itt találkoztak keletnémet barátaikkal a két világ között.

A parton szinte mindenki azt ette, amit otthonról hozott – a tehetősebbek lángosoztak, főtt kukoricáztak és fagylaltoztak. A háttérben Hungária szólt, te pedig ott ülsz a barátaiddal és a családoddal, és csak élvezed a napfényt. Ne gondolják, hogy hűséges kommunista vagyok, de szerintem sokkal jobban szórakoztunk akkoriban, mint most.

A cikkben ezután még jópáran mesélnek régi emlékeikről, a zsigulis leutazásokról, a balatoni világos sörökről és arról, hogy a szocializmus alatt lényegesen relaxáltabb volt a part, mint most – ezt a változást azonban sokan izgalmasnak találják és minőséginek a kommunista érához képest.

A szerző végül azt írja, hogy a Balaton a koronavírus miatti limitált utazási lehetőségek miatt újra ugyanolyan vágyott úticél lehet, mint a vasfüggöny alatt a külföldiek számára, valamint Budapest után a második legfontosabb magyar célpontnak nevezi gasztronómiai és borkulturális szempontból. A szerző a cikk végén azt jósolja, hogy a kommunizmus óta most lehet először ugyanolyan sok turista Balatonnál, azaz a Kommunista riviéránál, mint egykor.

(Forrás: CNN, Fotók: Fortepan