×

Tudod, hogy a férfi melyik oldalán sétál a hölgy és miért?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 07. 11.

Az eredeti tradíció egészen a középkorig nyúlik vissza – és 2020-ból nézve elég különös oka van, melyik karján vezeti a férfi a hölgyet. 

Kardforgató jobbos

A középkori hagyomány szerint a férfi a jobb karján vezeti a hölgyet. Ez azért van így, mert a jobb keze a kardforgató kéz, így a kardhüvely a férfi balján található. Ezért, ha váratlan viadalra kerülne a sor, a bal oldali kard szabadon marad és azonnal kihúzható, amennyiben a nőt párbajban megvédené a férfi. A jobb oldal, mint a férfi erősebb oldala, a megbecsülést és a tiszteletet is jelzi.

A szív oldala

Skandináv országokban azonban úgy szól az etikett, hogy a nő a férfi balján van, mivel ez a szív oldala. A szeretet jelzi, hogy a szívéhez közel szeretné tudni a választott hölgyet.

A védelmező oldal

A párok sétálóetikettjének modern átirata pedig a fenti két szabály galvanizálása. Eszerint, a nő mindig legyen a védett oldalon; például, ha baloldalt van az úttest, ahonnan felfröccsenhetne a nő ruhájára a pocsolyalé, a férfi menjen az úttest felőli oldalon.

Mikor egy kocsmába mentek, ahol először jártok, akkor is a férfi menjen be először és utána a hölgy, így ha esetleg balhé lenne a helyen és vadnyugati esetben mondjuk egy kés repülne épp az ajtó felé, akkor az a férfit találná el és nem a nőt. A lakásodba is először te lépj be; mivel ismeretlen terep a hölgy számára, ezzel is a védelmezést húzod alá. Kifelé menet azonban mindkét esetben engedd előre a hölgyet – étteremben pedig, és egyéb, biztonságosnak ítélt helyen pedig engedd előre a hölgyet az ajtónyitási etikettnek megfelelően:

Az ajtónyitás etikettszabályai, amit minden férfinak tudnia kell – FSmag.hu

Randevúra mész egy hölggyel, annak rendje és módja szerint mindketten kiöltöztetek, találkoztok is az étterem vagy épp bár előtt. De vajon ki lép be először az ajtón? Ha toporogtál már, mert nem tudtad eldönteni ezt a kérdést, akkor most egy életre megválaszoljuk neked az ajtónyitás modern kori lovagrendszerét.

Azt nem tudjuk, hogy 2020-ban melyik is a férfi kardforgató oldala – talán az okostelefonos zseb lehet az? Mindenesetre a védelmező oldal szabálya bármikor egyszerűen betartható és gavalléros szokás.