×

Űr illatú parfümöt gyárt a NASA

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 07. 12.

Gondolkoztál már azon, milyen illata lehet a világűrnek? Mi becsületesen bevalljuk, hogy még soha – de most erre a nem kicsit elvont kérdésre ad választ az Eau de Space.

A világűr illatát hozná a Földre a NASA legújabb projektjében, melyet a Kickstarteren futtatnak most meg közösségi finanszírozásra. Az illatot Steve Pierce kémikus, az Omega Ingredients alapítója alkotta meg, eredetileg azért, hogy az űrbe készülő asztronauták felkészülését segítse.

A cél ilyen esetekben mindig az, hogy az asztronautákat a lehető legkevesebb váratlan meglepetés érje a világűrben. Az illathoz használt formulát évekig titokban tartották, most viszont az Eau de Space nevű gyártócég egy saját elnevezésű parfümmel nyilvánosságra hozza. És hogy milyen az űr illata?

Egyes asztronauták úgy írják le, hogy olyan, mint egy

jól átsütött steak, málna és rum keveréke.

2002-ben egy CNN-es interjún egy nemzetközi űrállomás már visszavonult dolgozója pedig azt mondta:

Kicsit olyan, mint a puska szaga, miután lőttél vele. Füstös, odaégett, már szinte keserű.

Az Eau de Space csapata, akik amúgy divat-, tech-, dizájn- és logisztikai termékekkel foglalkoznak, most díjnyertes parfümkészítőkkel állt össze, hogy megalkossák a magunkra fújható űrillatot. A cég készen áll rá, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön a termék, egyelőre még a minimum megrendelőszámra várnak. A cég szóvivője hozzátette, hogy az űr illata után is vannak parfümterveik: a következő projekt egyenesen a Holdra fog repíteni.