×

Penicillinkoktéltól lilán olvadó pillangókig – Megkóstoltuk a Blue Fox bár legvadabb jegesteáit

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 07. 20.

Legyünk őszinték, ha az ember meghallja az ice tea kifejezést, nem kezd el hevesebben verni a szíve vagy vadul remegni a térde. Eddig mi is így gondoltuk, egészen egy tökéletes nyári délutánig a Blue Fox bárban, ahol a legjobb értelemben fenekestül felforgatták a jegesteáról alkotott sztereotípiáinkat.

A Fashion Streeten található Kempinski Hotel Corvinus hátsó traktusa rejti a Blue Fox The Bart, ahol a sejtelmesen noir belső tér és a stílusos és kényelmes kültéri terasz is magas színvonalú italozgatásra csábít. Nyár révén mi a terasz mellett döntöttünk, bartendereink ajánlására pedig megkóstoltuk a Blue Fox legújabb nyári versenyzőit, a jegesteával készülő koktélokat.

Bevallom, először tényleg nem hittem benne, hogy a harmadik ikszen túl bármilyen izgalom fog érni, ha jegesteás akármit iszom – de már az első ital megérkezésekor egyértelmű volt, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhettem. Úgyhogy mutatjuk is a nyár négy legvadabb jegesteás koktélját, amelyek új szintre viszik az ice tea fogalmát!

My Name is Earl

Earl Grey tea a fő összetevője ennek a nagyon markáns teakoktélnak. Az ital ázsiai ízvilágot képvisel, mivel karakteres pandan-pálmalevél-kivonatot tartalmaz, amelyet főleg Indonéziában, Thaiföldön és Balin használnak. A végeredményt egy elég nyelvújító kifejezéssel “panda-pajtának” neveztem el: naturális, vidékies, izmos és erőteljesen istálló-jellegű, nagyon keleties ízeket érezhetünk (tényleg nem tudom máshoz hasonlítani).

Az alkoholos verziónál a bártenderek Opera gint ajánlanak hozzá és valóban nagyon jó – és karcos – páros a kettő együtt.

Nagyon intenzív ízvilág, az új dolgokra nyitott kísérletezőknek a kihívás ezzel a jegesteával garantált.

Fresh Harvest

A kínai Yunnan régióban frissen szüretelt, rózsa- és almaillatú Ya Bao Ye Sheng Buds tea ihlette az italt, amelynek alapja a pillangóborsó tea. Ez adja felöntéskor az ital csodálatosan szép, lila színét, amitől az egész koktélfogyasztás egyfajta rituálévá is emelkedik.

Ízében nagyon légies, gyümölcsös, virágos: az első ital szinte szöges ellentettje. Könnyen szerethető, így azonnal nagy kedvencünk is lett – egy tökéletes nyári este hűsítő itala. Az egzotikus Tanquarey Rangpur gint ajánlják a felvidámított verzióhoz, ami megintcsak egy remek találat: érzékien játszanak a két ital eltérő és itt-ott mégis egyező jegyei egymással.

Wake Me Up

Üdítő és energetizáló zöld matcha-teából készül ez a földes ízvilágú, édeskés spritzer tea. Készítéskor egy műalkotásnak is beillő, gyönyörű szódásszifonnal történik a feltöltés, az eredmény pedig egy hihetetlenül élénkítő koktél, amiben az édesszájúak ugyanúgy, mint a keményebb, karakteresebb ízeket kedvelők is megtalálhatják a számításukat.

Alkoholpárosításunk itt a skótok Valt vodkája, ami egy elképesztően karakteres, banános-gyümölcsös vodkavariáció – én személy szerint nem szeretem igazán a vodkát, de ez a skót ital valami egészen más szintet képvisel – és készüljünk fel, hogy egészen átváltoztatja a jegestea ízét, mikor bekerül; egyes jegyek elhalkulnak, mások viszont varázslatosan felerősödnek az italban.

Fleming Tea

Az elnevezés tisztelgés Sir Alexander Fleming – az első antibiotikum, a penicillin felfedezője – előtt, amiért Fleming 1945-ben Nobel-díjat is kapott. A Blue Fox bártendereit a népszerű Penicillin koktél ihlette (hívószavak: scotch, citromlé, gyömbéres méz), amely hasonló ehhez a jegesteához: füstös ízű (és füsttel is készülő!), gyömbér alappal.

Nagyon izgalmas ital, erősségében és karakterességében leginkább a My Name is Earl-höz hasonlít, de mégis teljesen más világot képvisel. Del Maguey Vida, egy isteni és nagyon erős mezcal az alkoholpárosítás, mellyel annyira mesteri szintre kerül az ital, hogy a bártenderek is bátran nevezhetnek egy koktélnobel-díjra.

Úgyhogy ha idén nyáron új szintre vinnéd a jegestea-game-et vagy csak innál valami igazán különlegeset és frissítőt elit környezetben, akkor nincs kérdőjel: irány a Blue Fox The Bar!

(Fotók: Fashion Street)