×

Így viselj díszzsebkendőt, mint egy vérbeli profi

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 08. 30.

Most akkor nyakkendőhöz vagy inghez kell passzolnia? Ugyanolyan legyen vagy merőben más? Elmondjuk az öltönyzsebkendő, azaz díszzsebkendő alapvetéseit, hogy mestere lehess a legelegánsabb férfiöltöny-kiegészítőnek.

2020-ban is klasszikus gentleman lehetsz, ha a tökéletesen szabott öltönyödet és ingedet megkoronázod egy hozzáillő nyakkendővel és a felső zsebbe tett díszzsebkendővel. A zsebkendő hordásának alapvetően nincsenek igazi, kőbe vésett szabályai – sokféle minta és szín mutathat pazarul együtt, de sajnos éppen ezért a szabadságért is egyszerűen el lehet szúrni a díszzsebkendő-választást. Úgyhogy a most következő szabályszerűségeket kérjük, hogy kezeld lazán és bízz a stílusodban, valamint a tükörben, mikor megnézed a végeredményt, mert az ezeknek teljesen ellentmondó variációk között is lehet nem egy pompás match!

1: Mikor illik és mikor nem?

Férfias és sármos kiegészítő, de nem minden élethelyzetben állja meg a helyét. Irodában, üzleti tárgyaláson például kifejezetten sok – nevetségesen túlöltözöttnek tűnik a viselője. Azonban egy nem üzleti szabású, komoly öltönyszetthez, hanem utcai, smart casual öltönyhöz tökéletesen passzol a díszzsebkendő, mivel egy laza öltönyhöz, zakóhoz párosítod. Partiszmokinghoz, zsaketthez is tökéletes csakúgy, mint esküvői öltönyök díszeként – azonban frakkhoz ne vedd fel, mivel a csokornyakkendővel kombinálva a legtöbb esetben túl soknak hat.

2: Harmónia kiveszőben

A legtöbben úgy vélik, a díszzsebkendőnek a nyakkendőhöz kell passzolnia – pedig ez közel sem minden esetben állja meg a helyét és gyakran unalmas, túlcsinált lesz a megjelenésünk tőle. Ha mindenképpen harmonizálni szeretnénk, akkor ugyanazon a helyen vásároljunk ugyanolyan mintás zsebkendőt és nyakkendőt. Ha azonban erre nincs lehetőségünk, akkor egy mintás (pl.: kék-fehér-piros-szürke-lila csíkos) díszzsebkendőhöz olyan egyszínű nyakkendőt válasszunk, mely a zsebkendő egyik színét tartalmazza, például egy teljesen kék vagy egy teljesen lila nyakkendőt.

A díszzsebkendőt, ha inghez párosítjuk, nem is kérdés, hogy a legjobb a pontosan megegyező színű és/vagy mintájú páros. Ha csak icipicit térnek el, szörnyen zavaró lehet a szemnek – akkor már térjen el nagyon! Ennél a párosításnál figyeljünk arra is, hogy megnyugtató, semleges színérzetű legyen a nyakkendőnk, az öltönyünk és a nadrágunk is – és mindegyik megegyező vagy összeillő színű. Például nagyon jó kombináció lehet egy narancssárga alapú díszzsebkendő-inghez világoskék nyakkendőt, de mélykék öltönyt és nadrágot venni, világosbarna bőrcipővel.

Extrán menő, ha a zokninkat is a szettünkhöz válasszuk ki: a nyakkendőnk színével megegyező zokni remek választás lehet.

3: Komplementer színek és a triadikus kombináció

2020-ban egyértelműen ez a két verzió a legnépszerűbb – és könnyű érteni, hogy miért. Merész, de mégis szofisztikált, vagány és magabiztos, egy cseppjében sem unalmas választások ezek. De hogyan működik? Nos, a komplementer színek és triadikus, azaz háromszög alapú kombinációk alapja a színkör:

Itt a színkör alapvetően három alapszínből (sárga, kék és vörös), valamint 12 másodlagos, tarka színből és 6 átmeneti színből áll. A komplementer választáshoz az egymással szemben elhelyezkedő, a körgyűrű másik oldalán lévő színekből érdemes kombinálni – a triadikushoz pedig az egymással háromszögben összeköthető színekből. Az így megkomponált öltöny-díszzsebkendő-nyakkendő-ing kombinációk egyszerre lesznek merészen harsányak, de mégis kellemesek a szemnek, ugyanis a hideg és meleg tónusok harmonikusan kapnak helyet.

4: Minták forradalma

A neutrális, úgymond megúszós verziók pontosan olyanok, ahogy a nevük is mondja: egyszerűen párosíthatók, működnek, de mégis elég unalmasak, avíttak. Ha szeretnél maradandó benyomást tenni a szetteddel, akkor be kell vállalni a bátor szín- és mintakombinációkat. Ugyanis hiszed vagy sem, a kockás remekül passzolhat a csíkossal, a pöttyös a rombusszal!

Az olaszok már hosszú évtizedek óta tudják ezt és szerencsére hozzánk is egyre inkább elérkezik az élénk, bátor, maximálisan stílusos smart casual öltönyök forradalma, vele a pochette-vel, azaz a díszzsebkendővel.

Szóval urak, általános szabály nincs, csak egy: merjünk vagány színeket és mintákat viselni és ne törekedjünk mániákusan a harmóniára, mert gyakran a visszájára sül el! Ha bizonytalan vagy az ízlésedben, akkor első alkalommal érdemes egy igazi szabóhoz elmenni, aki biztos, hogy maradéktalanul elmagyarázza a készletéből, mi illik mihez – és persze a te stílusodhoz.

Úgyhogy díszzsebkendőt az öltönybe és legyen minden eddiginél stílusosabb nyaratok! A legstílusosabb férfiruhákért és kiegészítőkért pedig látogassatok el a Fashion Street Hugo Boss, Tomy Hilfiger és Lacoste üzleteibe!