×

Geometrikus minták és strukturált rétegek: odáig vagyunk a NUBU modern szamurájszerkóitól

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 09. 11.

A BCEFW első napjának záróakkordja a NUBU trunk show volt, amely alatt Lakatos Márk beszélgetett a tervezővel, Garam Judittal.

Tegnap a Fashion Streeten kezdetét vette a Budapest Central European Fashion Week idén zártkörű rendezvénysorozata, melynek ez alkalommal az impozáns Deák Palota kiállítótere ad otthont. Az első nap során három bemutatót láthattunk: elsőként bemutatkoztak a hazai divatszféra legújabb tehetségei, őket követte a ZSIGMOND DORA Menswear, a napot pedig a NUBU prezentációja zárta.

Lakatos Márk, aki vallottan az ország legnagyobb NUBU-fanja, elragadtatással vegyes szakértelemmel faggatta a tervezőt, aki elmondta, a legújabb kollekció megalkotásakor is az volt a lényeg, ami a NUBU-rajongók számára a legszerethetőbb a márkában, azaz, hogy az idei darabok is tökéletes összhangban legyenek a korábbi termékekkel.

A NUBU-hitvallás fontosabb, mint a szezononként változó trendek. A mi szellemiségünk lényege, hogy a ruháinkat ne unják meg azok, akik viselik, ezért minden kollekció egymásra épül, aminek köszönhetően a ruhatárunk folyamatosan bővíthető.”

Márk szerint ez azért is nagyon fontos, mert a NUBU ezzel a tudatos vásárlás fontosságára is felhívja a figyelmet, másrészt pedig a divatimádóknak is hatalmas könnyebbség egy olyan kapszulagardróbot fenntartani, amit nem kell folyton és kényszeresen újabb és újabb fast fashion darabokkal kiegészíteni.

Az extravagáns szabásmintákon túl a kényelem és a funkció is ugyanolyan hangsúlyt kapnak, hiszen az egymásra pakolt rétegek amellett, hogy összhatásukban egy egészen különleges megjelenést kölcsönöznek, nem gátolják az embert a komfortos mozgásban és ami még fontosabb, ránézésre is jó meleget nyújtanak, ami az őszi-téli szezonban kardinális kérdés.

Ezt az absztrakciót emelte ki Lakatos Márk is: a geometrikus formákkal való kísérletezést és a különböző felületek egymásra feszítését, amelytől mintha 3D-ben kelnének életre az anyagok.

A NUBU-tól már jól ismert letisztultság mellett nagyon fontos, hogy a szabásmintáink mindig rejtsenek egy csavart, egy extra különlegességet, amit a szakavatott szem egyből kiszúr – ettől lesz egy ruha tervezői darab”

– tette hozzá Judit.

A NUBU tervezői a mindig futurisztikus, jövőbe mutató kollekciók megalkotása mellett a fenntarthatóságban is élen járnak a hazai tervezők között, hiszen egyre több újrahasznosított anyagot – szöveteket, műselymet, orkánt – alkalmaznak, miközben a kidobásra ítélt textilhulladékot is próbálják száz százalékban felhasználni, amiből például a maszkok is készülnek.

Lapozzátok végig a trunk show-ról készült képgalériát, ha pedig szeretnétek beszerezni egy-két örök darabot a kapszulagardróbotokba, gyertek el a Fashion Streeten berendezett BCEFW pop-up store-ba!