×

Aki zsigerből tervez: Cakó Kingát az ösztönei vezérlik, a ruháiba pedig legszívesebben beköltöznénk

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 09. 12.

Cakó Kinga is bemutatta az idei őszi-téli kollekcióját a Deák Palotában – ez volt az első olyan show, ahol a meghívott vendégek közül szinte mindenki viselt valamit a tervezőtől.

Sokat elárul egy dizájnerről, ha ő maga is hitelesen tudja hordani a saját maga tervezte darabokat, az pedig még inkább, ha egy divatbemutatón a nők zöme az ő cuccaiban feszít. A CAKÓ trunk show ilyen értelemben egy nagyon egységes képet mutatott, amely nem merült ki a pódiumokon pózoló modellekben, hiszen a márka esszenciája ugyanúgy jelen volt a közönségben is.

Az első szettek bemutatása után Lakatos Márk, aki állítása szerint időközben a BCEFW rögtönzött műsorvezetőjévé avanzsált, azzal vezette fel a beszélgetést – bárminemű szemrehányás nélkül –, hogy az eltűnt mintákról faggatta a tervezőt. Cakó Kinga elmondta, a kollekciói mindig tükrözik őt, a hangulatát és az élethelyzeteit, jelen pillanatban pedig a természet az, ami elsősorban inspirálja. „Régebben más dolgokból merítettem, mint az építészet, a festészet, a különböző tárgyak és műalkotások, de ahogy az ember fejlődik, úgy változik ez is. Most egy kicsit elhanyagoltuk a mintákat – mesélte a tervező.

Hiszem, hogy ahogyan nekem, úgy a kollekcióimnak is megvannak a maguk élethelyzetei, és ez mindig tükrözi a lelkivilágomat. Ez jelenik meg a kampányaimban is, amit kezdetek óta Oleg Borisuk készít, az ő képei határozzák meg azt a hangulatot, amit tükrözni szeretnénk.

Olyan mély, már szinte baráti munkakapcsolat van köztünk, aminek köszönhetően félszavakból is értjük egymást. Egy ideje pedig elkezdtük kivinni a fotózásokat, most például csak kültéren fotózunk, ez is egy teljesen új irányt ad a márkának.”

Ami a színeket illeti, a rózsaszínes, púderes nude árnyalatok mellett ezúttal helyett kapott az intenzívebb rozsdabarna is, amellyel kapcsolatban Márk romantikusan csak úgy fogalmazott: mintha a sivatagban menne le a nap. A tervező elmondása szerint ezt is a hangulata vezérli, ahogyan az egész alkotófolyamatot.

Mostanában egyre több időt töltök a természetben, egyre többet túrázunk, és minden, amit látok, hatással van rám: a textúrákban, az anyaghasználatban nagyon sok természetes anyagot alkalmazunk, különböző kevert elemeket és gyapjúszöveteket, állati eredetű anyagokat pedig egyáltalán nem. Ezek mind olyan dolgok, amik szép lassan teljesen beépülnek a márkába.”

A városi életforma két dolgot követel egy tervezőtől: a kényelmet és a mindig sikkes megjelenést, ez az a dolog, ami Cakó Kingának zsigerből megy a kollekciók megalkotásakor. A szabásvonalakat nézve két főcsapás van, az oversize, átlapolós, nagykámzsás darabok mellett visszaköszön a harmincas éveket idéző, nőies derékhangsúly. A tervező elmondta, ez sem egy száz százalékban tudatos döntés, nem egy határozott koncepció része, inkább azokra az érzésekre és intuíciókra koncentrál, amelyek elfogják rajzolás közben. Ez a fajta természetes ösztönösség érződik akkor is, amikor az ember felpróbál egy CAKÓ darabot, amelyekbe – szintén Márk szavaival élve – a nők annyira szeretnek beköltözni.

Ha te is kíváncsi vagy Cakó Kinga legújabb kollekciójára, pörgesd végig a galériát, és gyere el a Fashion Streeten berendezett BCEFW pop-up store-ba!