×

LOVE, SEX AND DESIRE – betekintés a korai Andy Warhol lelkivilágába

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 11. 23.

Már jóval azelőtt, hogy a pop art emblematikus alakjává vált volna, Andy Warhol izgalmas rajzokkal fejezte ki kreativitását. Ezt a több száz alig ismert vagy még sosem látott grafikát gyűjtötte most egy csokorba a Taschen kiadó.

Karácsonyi ajándéknak sem utolsó az a csodásan megszerkesztett album, amely a művész 1950 és 1962 között született, több mint háromszáz alkotását mutatja be. A rajzok fókuszában a férfi és a maszkulin szépség áll, olykor játékos, olykor erotikus elmekkel ábrázolva. A magabiztos kezek alkotta karakterek sokszínűsége sok mindent elárul az alkotóról és az ő kiapadhatatlan kreativitásáról.

Az 1950-es évek New Yorkjában készült alkotásokból az Andy Warhol Képzőművészeti Alapítvány válogatta ki a legjobbakat. A könyvben emellett Blake Gopnik, a művész életrajzírója és Drew Zeiba művészetkritikus esszéi, valamint James Baldwin, Thom Gunn, Harold Norse, Essex Hemphill és Allen Ginsberg versei adnak többletértéket a Warhol által megjelenített vizuális világnak.

Ez is érdekelhet:

A művészet, amely fényt, reményt és válaszokat ad – interjú Molnár Leventével – FashionStreetOnline.hu

Hosszú szünet után végre újra találkozhatott egymással a művészetkedvelő közönség a Deák Palotában: Molnár Levente Metamorfózis című kiállításának megnyitója apropóján a művészet lényegén túl kakaósdobozokról, vulkánszelidítésről és irányított ösztönökről is beszélgettünk a szobrásszal. „Mert a tehetség kevés. Az értelem is kevés. A műveltség is kevés ahhoz, hogy valaki művész legyen.