×

Vezércsel: egy újabb Netflix-mese, ami nem enged szabadulni

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 11. 24.

Emlékszünk még Lindára, akinek hatására lányok ezrei kezdtek el karateórákat venni? Most ugyanez történik nagyban a Netflix Queen’s Gambit  című sorozatának köszönhetően: a Google találati listája alapján egyre többen keresnek rá arra, hogyan kell sakkozni. Pedig a sorozat valójában ennél sokkal többről szól.

A sakklépések iránti érdeklődésen túl egyébként a könyvet is egyre többen kezdték vásárolni, így az közel negyven év után újra felkerült a New York Times bestseller-listájára. A Walter Travis regényéből készült hét részes minisorozat október végén került fel a Netflix kínálatába, és kevesebb mint egy hónap alatt 92 országban került a 10 legnézettebb film közé, ebből pedig 63 országban az első helyen áll. Nem fogunk spoilerezni, de azt elárulhatjuk, hogy a sorozat nem csak a története miatt szegez mindenkit a kanapéhoz.

A kitalált sakkozónőt  megszemélyesítő Anya Taylor-Joy játékánál már csak a berlini jelmeztervező, Gabriele Binder számtalan titkos üzenetet hordozó kosztümjei izgalmasabbak. Ezzel nemcsak a sakkozás iránti globális vágyat sikerült a filmnek felélesztenie, hanem egy igazi hatvanas évekbeli retro divatikont is kreált Beth Harmon személyében.

Egyetlen negatívumként azt azért kiemelnénk, hogy bár nagyon érdekes és aktuális kérdéseket vet fel és jár körül a történet – mint például a függőség,  a gyerekkori traumák hatásai és a megszállott sportolók életvitele –, mindezt versenytempóban teszi, és nem igazán enged elmélyülni, így rengeteg kérdésünkre magunkban kereshetjük tovább a választ, amikor az utolsó részben elengedjük Beth Harmont kezét.

Ugyanakkor örülünk, hogy végre egy sorozat, ami amellett, hogy magába szippant és elvarázsol, túlmutat egy szimpla tv-programon és értelmes tevékenységekre sarkall. Főleg, ha mindenközben olyan szép, hogy bármely Wes Andreson-ihletésű képkockáját bekereteztethetnénk és kitehetnénk dísznek a falra.

Ha ti is kedvet kaptatok egy rendhagyó sakkórához, kattintsatok a trailerre!

(Fotók: Netflix)