×

A három holt pillangó – ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 11. 25.

Nem véletlenül nyilvánította éppen november 25-ét az ENSZ a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává: hatvan évvel ezelőtt ugyanezen a napon gyilkolták meg a Pillangóknak nevezett három dominikai nővért, akik a nők elleni elnyomás ellen harcoltak egy véres diktatúra idején. 

Latin-Amerikában 1981 óta a kollektív emlékezés napja, az ENSZ Közgyűlése pedig 1999-ben nyilvánította november 25-ét a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává. Minerva, Patria és Teresa Mirabal, avagy a Las Mariposas 1960-ban vesztették életüket, haláluk pedig nem volt sem véletlen, sem baleset, ahogyan azt álcázni próbálták, de egy brutális leszámolás, amely azóta is mély sebként tátong a helyiek szívében.

Forrás: El País

S hogy mi állhat annak hátterében, hogy három fiatal, értelmes és gyönyörű nőt halálra verjenek? Bőven elég egyetlen diktátor, akinek szemet szúrt, hogy az értelmiségi családba született hölgyek nem hajtottak fejet a hatalma előtt, az egyikük ráadásul még nyilvánosan ki is kosarazta. Rafael Trujillo három hosszú évtizeden át volt hatalmon a Dominikai Köztársaságban, a megfélemlítésre alapuló uralmát pedig vesztegetés, gyilkosságok és nemi erőszak sora jellemezte.

Rafael Leonidas Trujillo (Forrás: Getty Images)

Természetesen ilyen jellegű visszaélések és főképp a nők ellen elkövetett erőszak nem csak Dél-Amerikában fordul elő. Világszerte mindennaposak a nők jogait sértő munkahelyi egyenlőtlenségek, utcai zaklatások, vagy épp a zárt ajtók mögött történő, családon belüli erőszak, és a legszomorúbb az egészben, hogy sokan még mindig az élet működésének természetes velejárójaként gondolnak ezekre.

Pedig nem kell ahhoz melltartóégető feministának lenni, hogy az ember ne akarjon egy olyan társadalomban élni, amely eltűri, hogy nőket bántalmaznak. Erre nincs mentség, sehol és semmilyen indokkal, de legfőképpen nem a saját otthonukban, olyan ember keze által, akivel szeretetben kellene élniük.

A jelenlegi helyzet a karanténnal és a kijárást limitáló rendeletekkel pedig egyértelműen nem segít a helyzeten: a statisztikák szerint már néhány nappal a lezárásokra irányuló intézkedések hatályba lépését követően a családon belüli erőszak bizonyos országokban 40%-kal emelkedett.

Ha te is azok közé tartozol, akik képtelenek tétlenül ülni, és szeretnél legalább egy kicsit is tenni az ügy érdekében, több módon is segíthetsz: akár egy karácsonyi vásárlással is! A The Body Shop például évek óta támogatja a nőket a különféle platformokon, hiszen az alapító, Anita Roddick meggyőződése, hogy az üzlet a jó eszköze is lehet.

Ezen elvek mentén a hazai The Body Shop is csatlakozik a mozgalomhoz: idén karácsonykor minden eladott ajándékcsomag után 25 forintot adományoz a NANE Egyesület számára.

nbsp;

Vagyis azzal, hogy eljössz például a Fashion Streetre és megveszed a kedvenc TBS termékeidet, most nemcsak magadnak és az ajándékozottnak szerezhetsz örömöt, hanem támogathatod az egyesület Együtt Egyenlően prevenciós programjának sikerét.

Ez pedig igazán nem nagy áldozat, ugye?