×

Ronaldótól a harminc millió lájkos tojásig – ezek voltak 2020 legkedveltebb instafotói

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 01. 5.

Írhatunk különféle évösszefoglalót, összegyűjthetjük a 2020-as év legfontosabb eseményeit, de ami a legtöbbet elmond az évünkről – és arról, hogy milyen témák érdekeltek minket a legjobban és nem utolsó sorban, hogy merre tart bennünk a világ –, az kétségtelenül az, hogy melyek voltak az elmúlt év legtöbb lájkot kapott fotói Instagramon. Még akkor is, ha legtöbbször nem a valóságot, hanem vágyott valóságunkat tükrözik. Főleg egy ilyen év után.

Mára a social media a tükrünk, emberek millióinak megélhetési forrása, s bár a TikTok idén a világjárványos otthonülésnek köszönhetően hatalmasat ment, azért az Instagram Facebooktól elkobzott egyeduralmát nem tudta megdönteni. A politikát leszámítva – ami még mindig az egyetemes érdeklődés abszolút fókuszában áll, de mivel az idősebb generáció tagjai nem használják az említett közösségi média felületet, a fiatalok pedig általánosságban immunisak a politikára, így az instán elhanyagolható az ilyen jellegű posztok iránt mutatott reakció – összességében elmondható, hogy a médiában megjelenő top-témák azok, amelyek az instagramon is a legnagyobb érdeklődést váltják ki.

Lássuk, mik voltak az elmúlt év legnagyobb instadobásai!

Tizedik:

View this post on Instagram

A post shared by LeBron James (@kingjames)

Tizedik helyen áll az a Lebron James, aki az év elején tragikusan elhunyt Kobe Bryant csapattársa volt, és aki 15,5 millió lájkos posztjával barátja és annak családja előtt tisztelgett. A halálesetek még mindig a legtöbb érzelmet és együttérzést váltják ki az emberekből, sokan életükben nem kapnak annyi figyelmet, mint haláluk után.

Kilencedik:

View this post on Instagram

A post shared by tentree (@tentree)

Talán a múlt év mutatott rá leginkább a környezettudatosság fontosságára és az ember természethez való visszatérésének szükségességére, így nem meglepő, hogy a kilencedik helyen egy zöld animáció végzett, melyben a Tentree azt ígérte, hogy 5 millió lájk fejében 500.000 fát ültetnek el. Ezt gyorsan el is érték – jelenleg 15,5 milliónál tartanak –, a következő kitűzött mérföldkő pedig a 20 millió lájk, aminek fejében 1 millió fával bővítik az ökoszisztémát. Úgy néz ki, a kanadai cég be is tartja az ígéretét: saját bevallásuk alapján eddig 50 millió fát ültettek. Ez azonban felveti a kérdést: vajon szükség volt/van-e a lájkokra a fák elültetéséhez? Valószínűleg nincs, mert ültetnek így is úgy is, de lássuk be, reklámfogásnak és a cég nevének népszerűsítéséhez sem utolsó! Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a poszt rámutatott, az emberek igenis szívükön viselik a környezetüket – legalábbis lájkok és érdeklődési kör szintjén!

Nyolcadik:

View this post on Instagram

A post shared by Kylie 🤍 (@kyliejenner)

Sajnos (nem sajnos, döntse el mindenki maga) nincs Instagram Kylie Jenner nélkül. Ha pedig nem más ünnepel születésnapot, mint egy ekkora híresség kislányának az apja, akiről anyuka hiperszupercuki képet posztol a gyermekkel, az bizony lájkok számát tekintve leelőzi a faültetés szükségességét is. Meg minden mást is.  A poszt tízezer lájk híján 16 milliót ért el.

Hetedik:

View this post on Instagram

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

2020-ban is több sporthírességtől kellett örökre búcsút vennünk: az argentin legenda, Diego Maradona elvesztését együtt gyászolta az egyetemes futballközösség. Köztük volt Lionel Messi is, akinek Maradonával közös képe több mint 16 millió lájkot kapott.

Hatodik:

Mint ahogy arról már korábban írtunk, Jennifer Aniston első posztja minden létező rekordot megdöntött, amikor több mint egy millió követőt szerzett a színésznőnek 5 óra és 16 perc alatt. Ezt később David Attenborough és a Harry Potterből ismert Rupert Grint is túlszárnyalta, ami újfent azt a következtetést engedi levonni, hogy a nosztalgia mellett a környezettudatosság és az eszképizmus, a valóságtól fantáziavilágokba való menekülés foglalkoztatta leginkább a pandémiás időszak emberét.

Ötödik:

View this post on Instagram

A post shared by Kylie 🤍 (@kyliejenner)

Ó, egy újabb Kylie Jenner-poszt! Nagyon extra, babás. 18 és fél millió lájk.

Negyedik:

Több mint 19 millió részvétlájk érkezett a rák ellen titkos harcot vívó Chadwick Boseman halálhírére,  és a rák elleni titkos harcára. A negyvenhárom évesen elhunyt színész rajongótáborának legnagyobb része valószínűleg jelen van az Instagramon, hiszen a Marvel-filmek alapvetően a fiatalabb generációt célozzák.

Harmadik:

Christiano Ronaldo is kifejezte tiszteletét az elhunyt Maradona iránt, közös fotójuk majdnem 20 millió kedvelést ért meg.

Második:

A második helyen XXXTentacion első és egyben utolsó fotója végzett. A 2018-ban 20 éves korában lelőtt börtönviselt zenészt Kurt Cobainhez hasonlították és a 21. század Tupac Shakurjaként is emlegették, talán ez magyarázat lehet arra, hogy miért ment ekkorát a fotója az elmúlt 2 évben, de azt hiszem nem vagyok vele egyedül, ha azt mondom, hogy e lista előtt sosem hallottam róla. Mea culpa, a kép ugyanis 22,6 millió lájkolót vonzott.

Dobpergés, and the winner is:

Az év szürrealitását remekül kifejezi, hogy az első helyen egy tojás képe szerepel. Nem is akármilyen tojás (de), hanem egy világrekord tojás. Több mint 50 millió lájkjával a világlista első helyén végzett, és ha az okokat kutatjuk, elég elolvasnunk a felhívás első sorát, mely egy összefogás általi rekorddöntésre, Kylie Jenner 18 milliós posztjának lekörözésére szólított fel. Mivel a tojás majdnem 55 millió lájknál tart, bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt év végső soron az összefogás éve volt!