Szolid dobpergés kíséretében jöjjön három olyan fogás, amit a kanapéra kucorodva müzlistálból is simán lehet kanalazni, miközben valamelyik unottra nézett Valentin-napi nyálfilmet bámuljuk a kinyúlt pizsinkben. Íme tehát a legfincsibb – divatos szóval élve – comfort foodok minden ízlésnek és gyomornak, amiket még az antikonyhatündérek is simán megoldanak. Gyorsan és fájdalommentesen.
Nincs is romantikusabb, mint egy hatalmas tepsi rakott krumpli. Pláne, ha az csak a miénk! Fontos, hogy ne tegyük bele az összes tejfölt, mert amikor elkészült, nem fogjuk kibírni, hogy azonnal ne toljunk be belőle egy nagy adaggal. Az extra hideg tejföl pedig jó szolgálatot tesz a tetején, mert hamar fogyasztható hőmérsékletűvé varázsolja a gőzölgő finomságokat.
80 dkg kifliburgonya
8 db tojás
10 dkg füstölt csabai kolbász
10 dkg füstölt húsos szalonna
2 pár bécsi virsli
5 dkg kacsazsír
3 dl tejföl
tengeri só
frissen őrölt bors
A kifliburgonyát héjában megfőzzük, a tojásokat keményre főzünk kb. 10 perc alatt, a szalonnát felcsíkozzuk, kipirítjuk, a kolbászt felkarikázzuk, és amikor a szalonna majdnem kész, hozzádobjuk azt is. A főtt burgonyát, a karikázott tojást, kolbászt, virslit, a szalonnát és a tejfölt is rétegezzük: kis kolbászos-szalonnazsír, krumpli, só-bors, kolbász és virsli, tejföl, krumpli, tojás, só-bors, majd jóóó sok tejföl. A pakkot 160 fokos sütőben, alsó-felső fokozaton addig sütjük, míg a tetején a tejföl pirulni nem kezd. Tálaláskor még egy jó adag tejfölt pakolunk a tetejére. A kovászos uborka pedig jó partnere az ételnek.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Egyre többen vagyunk, akik elhatározásból vagy kényszerből kiiktattunk bizonyos élelmiszereket az étrendünkből. De nem kell kétségbe esni, így is lehet izgalmas fogásokat készíteni. Tényleg. Ha comfort food, akkor elég sokaknak egy nagy tál gőzölgő spagetti jut eszébe, ráadásul ezeket könnyen személyre is szabhatjuk: ha gluténmentes étrendet követünk, jöhet a GM tészta, ha mégis feldobnánk valamivel, egy kis fokhagymás garnéla menjen a tetejére.
4 friss vörös chillies
olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
3 szardella
1 tk szárított oregánó
1 x 400 g konzerv paradicsompüré vagy kockázozz paradicsom
400 g tészta ízlés szerint – én a spagettire vagy a linguine-re szavazok
Vágjuk fel hosszában a chilit egy éles késsel, magozzuk ki, majd dobjuk egy lábasba és öntsünk rá annyi olajat, hogy ellepje. Alacsony hőfokon melegítsük kb. 10 percig. Ha megpuhult a paprika, öntsük le róla az olaj nagy részét, ami jó lesz későbbre más fogásokhoz. Szeleteljük fel a fokhagymát, adjuk az olajhoz a szardellával és az oregánóval együtt. Főzzük pár percig és öntsük hozzá a paradicsomot. Eközben egy nagy lábasban felrakjuk a tészta főzővizét egy evőkanál sóval. Amikor lobogva forr, beletesszük a tésztát, majd a csomagoláson jelzett ideig főzzük.
250 g tisztított, előfőzött garnéla (mirelit is jó)
2 gerezd fokhagyma
50 g vaj
olívaolaj
só
bors
citrom
parmezán
A serpenyőt felforrósítjuk, beledobjuk a jeges garnélákat, kiolvasztjuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, rádobjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát felaprítjuk, rádobjuk, vigyázunk, hogy ne égjenek meg. Gyorsan megpirítjuk, majd a végén meglocsoljuk citrommal. Felpaprikáznád a hangulatot? Mehet az extra chili! Perfetto!
Ja, hogy te is abba a kategóriába tartozol, aki egyből a desszerttel kezdené a vacsit? Van egy jó hírem: Valentin-napon simán belefér, hogy a vacsora maga a desszert legyen. A mák nem mellesleg természetes fájdalomcsillapító, így ha nagyon rosszul érint, hogy egyedül töltöd február 14-ét, termeld be nyugodtan az egész tepsit belőle. Cukorsokkra fel!
©Hámori Zsófia
6 darab szikkadt kifli
500 ml tej vagy növényi tej
50 g vaj vagy margarin
1 db vaníliarúd
1 citrom reszelt héja
30 gramm cukor
2 tojássárgája
130 g darált mák
60 g porcukor
A tortaformát kenjük ki margarinnal és szórjuk be egy kevés zsemlemorzsával, a szikkadt kifliket karikázzuk fel. A tejet, a vajat vagy margarint, a vaníliarúd kikapart magjait, a citrom reszelt héját és a cukrot forraljuk össze, majd öntsük lassan, vékony sugárban a tojások sárgájához, miközben folyamatosan kevergetjük. Ezzel a tojásos-cukros-tejes keverékkel öntsük le a kiflikarikákat, majd óvatosan forgassuk át. A darált mákot keverjük össze az átszitált porcukorral, szórjuk a tejes kiflikre, és óvatosan forgassuk össze. A mákos gubát rendezzük el a 20 cm átmérőjű előkészített tortaformában, majd 180 C°-os sütőben 20-25 percig süssük. Most jön e legnehezebb része: sütés után hagyjuk kihűlni. A tetejére kerülhet a vaníliasodó és/vagy a tojásfehérje hab.
15 g cukor
50 ml víz
2 tojásfehérje
1 csipetnyi só
150 g cukor
A tojásfehérjehabhoz főzzünk cukorsziruppá 150 g cukrot kb. fél deci vízzel. Akkor jó, amikor 118 C°-os (ha nincs cukorhőmérőnk, akkor addig főzzük, amíg egy kiskanálról hideg vízbe cseppentve a szirup kis golyóvá alalkul). A tojások fehérjét verjük fel egy csipetnyi sóval és egy evőkanál cukorral. Amikor már szép habos, lassan öntsük hozzá a cukorszirupot is, és addig verjük, amíg a hab szép fényes nem lesz, és megtartja a formáját (valamint amíg a tál oldala ki nem hűlt).
50 g cukor
25 g keményítő vagy vaníliás pudingpor
5 db tojássárgája
650 ml tej
1 db vaníliarúd
A sodóhoz cukrot és a keményítőt vagy pudingport elkeverjük, majd hozzáöntünk kb. 150 ml tejet és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és magát a hüvelyt is (ezt a végén kivesszük), a tojássárgákat és a maradék tejet pedig átkeverjük, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amikor langyosra hűlt, bedobjuk a hűtőbe, ahol egyébként pár napig simán eláll.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon