×

Viszlát, angyalok! A Victoria’s Secret agyáig is eljutott a diverzitás fogalma

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 06. 22.

Mondhatnánk, hogy ez sokáig tartott, de jobb később, mint soha: az amerikai fehérneműmárka leszámol a sorozatgyártott tökéletességgel, helyettük nyilván plus size és transznemű szóvívők következnek, akik már nem angyalszárnyakban fognak pózolni. Goodbye, Angels!

A Victoria’s Secretről mindenkinek a valószínűtlenül szép és vékony szupermodellek jutnak eszébe, akik hatalmas angyalszárnyakkal és hófehérre polírozott fogsorral vonszolták ki gazellatestüket a kifutóra. Persze minden álszentségtől mentesen azért jegyezzük meg, a látvány tényleg lenyűgöző volt, és nem hiszem, hogy minden nőnek elment az életkedve a szupermodelleket látva, de abban azért van valami, hogy az 1977-es alapítása óta töretlen sikernek örvendő márka nem sokat tett hozzá a body positivity mozgalomhoz. Hát, eddig tudták húzni, hiszen a tökéletes és hibátlan szépségideálnak úgy tűnik, végleg leáldozott – már ami a kereskedelmi cégek kommunikációját illeti. Mert mindez a mozgalom szép és jó, és persze fontos lépés egy abszolút hímsoviniszta cégtől beállni a sorba, csak éppen az a baj, hogy ettől még az Instagramot pörgetve gombamód szaporodnak a tökéletes képek, a filter pedig már nem csak a szupermodellek kiváltsága, szóval nem hiszem, hogy az identitáskeresés és önelfogadás rögös útján botorkáló tinilányoknak olyan könnyű lenne manapság, szabadsajtó mozgalmak ide vagy oda. De ez egy másik kérdés. 

Visszatérve, nyilván idő kérdése volt, hogy a fehérneműóriás is az agyához kapjon, ha további eladásokat akar produkálni, éppen ezért hozta létre a The VS Collective platformot, amelyhez olyan nagyköveteket választott, akik élen járnak a diverzitás elfogadtatásában.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Victoria’s Secret (@victoriassecret) által megosztott bejegyzés

Persze az út nem volt rövid, de nem csoda, hogy sokáig nem akartak kilépni a tagadásból, hiszen a kilencvenes években debütált legendás VS show-k kultuszt teremtettek a divatvilágban: amikor Tyra Banks, Heidi Klum és Stephanie Seymour elképesztő triója először sétált végig csillogó gyémántokkal kirakott fehérneműben a parádés kifutón, a márka egy szempillantás alatt termelt milliárd dolláros bevételt, 350-re duzzasztva az üzletek számát az Egyesült Államokban. Szóval az angyalok ötlete igen gyümölcsöző volt, mai szemmel viszont valóban elég bicskanyitogatóak a „Nagyon szexi”, az „Álomangyalok” és a „Szexi illúziók” kollekciónevek, de persze mit várunk egy szexuális zaklatással is vádolt cégtulajdonostól, ha marketingről van szó? 

Ezek után nyilván elindult a hógolyó-effektus, és egyre gyakoribbak voltak a szexizmust és a sokszínűség hiányát hangsúlyozó vádaskodások is – jogosan. Hiszen az utóbbi pár évben tényleg elindult egy folyamat, ami világszerte változtatja a (legalábbis a cégpolitikát illető) gondolkodásmódot, és talán nem csupán egy illúzió azt remélni, hogy egyre többen készek arra, hogy az elfogadás útjára lépjenek. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

paloma elsesser (@palomija) által megosztott bejegyzés

Szóval úgy tűnik, a Victoria’s Secret végre kész alkalmazkodni az új nőideál világához, ahol a csillogó-villogó melltartóknak alig, vagy egyáltalán nincs helyük, már ami az önkifejezést illeti (azért az erotikát ne ássuk el túl mélyre). A kritikákat konstruktívan figyelembe véve újították meg a márkát, amely a modern nő elméjének ragyogásában mélyül el inkább. Nagy szavak, mondhatnánk cinikusan, de az mindenképpen nagy változás, hogy

a hímsoviniszta runway show-k angyalait olyan szóvívőkre cserélték, mint Priyanka Chopra indiai színésznő, Megan Rapinoe világbajnok labdarúgó és LMBTQIA+ aktivista, Adut Akech szudáni-ausztrál modell, Eileen Gu világbajnok síelő, Valentina Sampaio brazil transznemű modell, Paloma Elsesser plus-size modell és Amanda de Cadenet újságíró.

©Pinterest

És persze sajnáljuk az angyalokat, de elkerülhetetlen volt feláldozni őket a befogadóbb divat oltárán, mert csak ezzel lehet manapság vonzóbbá tenni egy márkát a széles közönség számára.