×

A Moncler is szakít a szőrmével, helyette piacra dobta második fenntartható kollekcióját

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 01. 27.

A bejelentés az új, Born To Protect kollekció megjelenésének apropóján történt, amelynek megalkotásához már szintén olyan anyagokat használtak, mint az újrahasznosított nejlon vagy a biopamut, csökkentve ezzel az ökológiai lábnyomot és tükrözve a márka környezetvédelem iránti elköteleződését. 

A bejelentés hivatalosan is kimondta, hogy a Moncler innentől minden kollekciójából kivonja a szőrmét. Az innentől persze nem „most azonnal”-t jelent, mert a 2023-as őszi/téli kollekcióban azért még odadurrantanak egy keveset az állati eredetű szőrökből, de azt követően aztán tényleg elfelejtik az anyaghasználatnak ezt az elég régóta és sokat vitatott formáját. Jó reggelt kívánunk!

A Born To Protect névre keresztelt kollekció első fejezetét tavaly dobták a piacra, az idei a második, amelynek minden termékéhez teljes egészében környezetkímélő anyagokat használtak, további érdekessége pedig az, hogy a kabátok mellett egyéb ruhadarabokkal és kiegészítőkkel is bővíti a férfi-, a női- és a gyerekruhaosztályt. Emellett a csomagolás is fenntartható anyagokból készül: a bevásárlótáskák és díszdobozok újrahasznosított papírból, a fogantyúk biopamutból, a vállfák pedig szintén újrahasznosított műanyag palackokból készülnek. Úgy tűnik, a brand tényleg nem viccel, ezt támasztja alá a 2020–tól 2025-ig tervezett fenntarthatósági törekvésük is, amely öt stratégiai prioritásra összpontosít: klímaváltozás, körforgásos gazdaság, felelős ellátási lánc, a sokszínűség növelése és a helyi közösségek támogatása. Ám ezek nem holmi légből kapott célkitűzések!

A vállalat céljai között szerepel, hogy 2023-ig a nejlongyártási hulladék több mint 80%-át újrahasznosítsa, a hagyományos eldobható műanyagok használatát teljesen eltörölje és a cég minden telephelyén 100%-ban megújuló energiákat használjon. Emellett 2025-ig 50%-ra emelnék a fenntartható nejlonhasználatot a Moncler teljes repertoárjában, valamint 2030-ig a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése a cél. 

Visszatérve a mostani lépésre, a Moncler a szőrmék megszüntetésére már egy számos márka által meghozott döntést követ: a Kering-csoporttól a Valentinóig, a Chaneltől Giorgio Armaniig (mondjuk ő már 2016-ban meghozta ezt a döntést) a Prada, a Micheal Kors, a Burberry és a Versace is elutasítja a környezetet teljesen felemésztő és etikátlan magatartást. És ez összhangban van Olaszország döntésével, hogy „prémmentes” országgá váljon, legalábbis termelési szempontból mindenképpen, hiszen 2022. január 1-jétől Itália hivatalosan is betiltotta a prémtermelést, példát véve Izraelről, amely a tavaly nyári döntés alapján az első olyan ország a világon, amely törvényi szinten tiltotta be a szőrmekereskedelmet.

Íme pár termék, amelyek bizonyítják, hogy fenntartható anyagokból is lehet dizájnercuccokat gyártani (ha esetleg valakinek még lettek volna kétségei)!