×

Budapest Central European Fashion Week – a harmadik nap a Szépművészeti Múzeumban

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 02. 9.

A budapesti divathét utolsó, harmadik napja is izgalmas show-kat ígért, hiszen vasárnapra hagyták a legtöbb, összesen hét bemutatót, és végre a férfi divat rajongói is kaptak egy jó adag inspirációt, köszönhetően például Zsigmond Dórának és az uniszex tervezőknek, mint a Nanushka és a NUBU. 

NINI

Az már az SS22-es bemutatók során nyilvánvalóvá vált, hogy Molnár Niniben több van a táskáknál, és ezt a most prezentált, AW22/23-as kollekcióval újra bizonyította, amely röviden összefoglalva egy stílusos síutazásra invitál minket. Az első dolog, ami eszembe jutott a szettekről, hogy a nemrég bemutatott Gucci-ház tökéletesen stylingolt síjeleneteinek hangulatát idézik. A nemzetközi divatvilágban tomboló logómánia úgy látszik megihlette a tervezőt, ami nem is baj, a hangzatos márkanév jól mutat a darabokon, legyen szó csizmából kikandikáló zoknikról, hatalmas sálakról, táskapántokról vagy épp a pufimellényről, amely nem mellesleg tökéletes módja a brandépítésnek. És persze a hires pom-bag sem hiányozhatott, ezúttal hófehérben, mi másban?

CUKOVY

Ha Poprádi Florán múlik, soha többé nem fogunk fázni, és hogy a hatalmas és meleg rétegeket hogyan lehet egyedülálló stílussal keverni a funkció kedvéért, abban valóban legyőzhetetlen a fiatal tervező, akinek a show-ja ezúttal is parádés volt. A szűk és szexi overálok adták a szettek alapját, amelyre a márkától megszokott fényes, színes és hatalmas pufikabátok, mellények, sálak a rendezett rendezetlenség összhangjában halmozódtak, és amelyek cserélhető és lecsatolható elemei  végtelen számú lehetőséget biztosítanak az önkifejezésre, egy soha véget nem érő játékra hívva a vásárlókat. És ha már pufitermékek, imádtuk a hatalmas, szintén libatollal bélelt hócsizmát is!

THE FOUR

A márka tervezőpárosának „HYBRID” névre keresztelt kollekciója hozta mindazt, amit tőlük megszokhattunk, a funkcionális streetwear szettek egytől-egyig tartalmaztak valami csavart, sem a sziluettekben, sem a színekben, sem a mintákban nincs megúszós megalkuvás, de a legjobban az aprólékosan kidolgozott, kabátokba szerkesztett detailek tetszettek, amelyek nem hagyják ellaposodni az őszi-téli szezon must-have darabjait, legyen szó szövetkabátokról, bomberről vagy pufimellényről. Az eltérő színű, különböző textúrák bátor mixelésében megtalált, egységbe álló összhang továbbra is a márka erőssége, nagyon szerettük az egészet!

ZSIGMOND DORA MENSWEAR

A ZSIGMOND show mindig több, mint egy divatbemutató, több, mint egy szimpla ruhakollekció, mert mindig ott a mögöttes tartalom, és az egész performansz olyan, hála a modellektől kezdve a választott zenén át a tökéletesre komponált szettekig, mintha az egész egy vizuális költemény lenne. Az AW22/23-as kollekciónak már a címe is erről árulkodik: desztillált sötétség. 

Kemény a talaj a fagytól, a fekete föld nem engedelmeskedik a lépteidnek. A fák csupasz ágai az égig magasodnak, gyökereik mélyen futnak alatta. A hideg felkúszik a bőrödön, a szél beletép a kabátodba. A föld veled együtt megremeg.

Kinek mi jut erről eszébe? A Tarr Béla-féle torinói ló kietlen tájai adták az ihletet Zsigmond Dóra legújabb kollekciójához, a csontig hatoló vidéki telek, amely a szettek sivár, sötét tónusain tükröződik, és amelyekbe mégis életet lehelnek a fel-felbukkanó zöld részletek. A fehér, kézzel festett és véletlenszerűen alkalmazott részletek – ruhákon, arcokon, hajakban – a vidéki otthonok fakóra meszelt falait idézik. A vastag szalagok visszatérő elemek a kollekcióban, de a díszítésnél sokkal komolyabb funkciót töltenek be: a variálhatóság kulcsai ezek a gondosan megmunkált rojtok, amelyek visszavezethetőek a lovas tematikára is. És persze beszélnünk kell a különleges, teljesen egyedileg hímzett REMADE anyagokról, amelyek a tipikus ZSIGMOND-bombereken kelnek életre, és az újradefiniált örökség szimbólumai.

NANUSHKA

A Nanushka is Pre-Fall kollekciót mutatott be az utolsó nap délutánján, amely a „Lifted Functionalism” nevet kapta, vagyis a funkció új szintre emelését abban a felfogásban, hogy ha egy darabot azzal a céllal terveznek, hogy működőképes legyen a mindennapokban, vagyis szeretjük viselni azt, akkor az automatikusan esztétikus is lesz. Ezzel persze lehetne vitatkozni bőven, de nyilván nem akkor, ha azokat a bizonyos darabokat Sándor Szandra tervezi, mert a Nanushka minden, csak nem slampos megalkuvás, hanem egy olyan brand, ahol a kreatív ösztönök tökéletes iránytűvel működnek. A szetteket az ötletes, karakteres rétegezés jellemezte, a rendkívül nőies, érzéki sziluettek okosan keverednek a lezserebb, tipikus Nanushka-darabokkal, így a stílusban sokszínű kollekció bőséges kínálatot nyújt. Személyes kedvencem azonban a kék total-look volt, mert nagyon szeretem, hogy a tervező minden szezonban beemel egy élénkebb színt, és annak valahogy mindig a legtökéletesebb árnyalatát dolgozza fel.

KATA SZEGEDI

Az előző SS22-es kollekcióban bemutatott signature darab, a szabdalt Road Pants indította az első szettet ősziesre alakítva, ezt követték a jóval nőiesebb sziluettek, mint a klasszikus ceruzanadrágok, szűk maxiruhák és a téliesebb rétegek, amelyek közül nagyon szerettük a legombolható válrésszel kialakított, katonásan karakteres maxikabátokat, és ahogy általában, most is számíthattunk egy igazán extrém, wow-faktoros lookra is, amit megkaptunk a tükör-hatású nadrágkosztüm képében. Ezen a show-n is, akárcsak az előzőn a divatszakma színe-java megmutatta magát, és persze a modellek mellől az örök múzsa, Epres Panni sem hiányozhatott. 

NUBU

Sokat sejtető volt a szünet alatt a kifutóra csempészett hatalmas posztamens, amelyen egy karakteres arcszobor díszelgett, mint a NUBU-show kiegészítő eleme. Ahogyan azt az utóbbi szezonokban megszokhattuk,

Garam Judit tervező ehhez a kollekcióhoz is a kortárs képzőművészetből merített ihletett, ezúttal Szabó Menyhért szobrászművész adta az inspirációt az AW22/23-as szezon szettjeinek megalkotásához, akinek munkái egyes printeken is megmutatkoztak.

Kár lenne tagadni, mind a férfi, mind a női lookok szenzációsak voltak, és talán egy fokkal elegánsabbak, mint amit a NUBU-tól megszoktunk, de ez cseppet sem baj, és a részletekben és a ruhák kialakításban is mindig van új a nap alatt: a tipik NUBU-kimonó ezúttal rafinált anyagvariációban született újjá, a denevérujjak szokatlan kivágásai extra töltetet adnak az alattuk lévő rétegek láthatósága miatt, és az aszimetrikus dizájn is mindig különleges karaktert ad a daraboknak. 

ABODI

Elérkezett a Fashion Week utolsó bemutatója, egy show, amely a tervező nagypapája, Abodi Nagy Béla előtt tisztelgett, hiszen a gyermekkorban szerzett élmények semelyikünknél nem múlnak el nyomtalanul. A nagypapa transzilvániai művészként a román kommunista rezsim és a titkos szolgálat állandó megfigyelése alatt állt, ezek az elbeszélések és emlékfoszlányok dolgoztak a tervezőben, összekapcsolódva azokat a mai világunkkal, amikor az internetnek köszönhetően ugyanúgy állandó megfigyelés alatt állunk, pláne, ha az életünket nyilvános platformokon prezentáljuk. Ezeken az inspirációkon nyugszik az ABODI időn és dimenziókon átívelő, AW22/23-as kollekciója. A geometrikus lenyomattal készült, fekete eco-bőr darabok idézik meg a titkosügynökök szigorú alakját, amely mai értelemben véve már a nők erejét és magabiztosságát hivatott prezentálni, akárcsak a hangsúlyos vállrészek és oversize felsők, míg a horgolt és kötött darabok az erdélyi hagyományokat idézik.

Fotók: HFDA