×

A filmvászon megunhatatlan anya-lánya párosai

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 05. 1.

Anyák napja alkalmából összegyűjtöttem az anyukámmal közös kedvenc filmjeinket és sorozatainkat, amelyek vicces, szarkasztikus vagy épp fájón igaz perspektívából mutatják be ezt a bonyolult kapcsolatot, és amelyekből olykor tanultunk, olykor sírtunk, vagy épp sírva nevettünk. 

Aranyélet

Kezdjük egy magyar sorozattal, ha már egyszer! Az Aranyélet Jankája és Mirája nem épp a felhőtlen viszonyt hivatott bemutatni, de miért is tennék? A kamaszévek semelyik családban nem telnek zökkenőmentesen, pláne akkor, ha a szülő a tűz, a gyerek meg a víz, ami a személyiséget és az értékrendet illeti. Viszont pont ettől volt olyan hiteles ez a gyakran állandó hullámzásban zajló, szeretem-gyűlölöm viszony. 

Anyám és más futóbolondok a családból

Ismét egy magyar film, ismét Ónodi Eszterrel. A négy generáción átívelő családregény leginkább az anya-lánya kapcsolatot kidomborítva mutatja be a XX. századi magyar történelmi események elől menekülő famíliát, amely a sorozatos tragédiák ellenére sem veszíti el derűlátását. A szívet melengető film most egyébként a NETFLIX-en is megtekinthető. 

Szívek szállodája

Lorelai és Rory Gilmore története egy örök kedvenc, ami nem mellesleg mindig meggyőz arról, miért is lehet jó fiatal anyának lenni. Ez mondjuk nem sikerült, úgyhogy marad a tévéképernyő, mert akárhányszor a Gilmore Girls megy valahol, biztos, hogy a kanapén ragadok. 

Született feleségek

Ha már fiatal anyukák, szót érdemel a nagysikerű Születetett feleségek Susanje, aki szintén kicsit rendhagyó módon neveli Julie-t, a tipikus stréber kislányt, aki úgy nő fel, hogy – akarja, vagy sem – sokszor bizony felcserélődnek a szerepek kettejük között.

Anya, lánya, unokája

Lindsay Lohan tökéletesen alakítja a lázadó tinédzserkorba lépő, bajkeverő hisztikirálynőt, ami nem is csoda, hiszen édesanyját (a Született feleségekből ismert Felicity Huffmant) sokkal inkább leköti a piálás, mint a gyereknevelés. És bár ritka, hogy a nagyihoz küldés legyen maga a büntetés, itt ez történik, ami viszont jót tesz a család megtört nőtagjainak, mert Jane Fonda pikk-pakk rendet tesz.

Nem férek a bőrödbe

Esküszöm, nem szándékosan válogattam ebben a sorrendben a filmeket, de itt is egy újabb kapcsolódás, ami Lindsay Lohant illeti. A rendkívül szórakoztató (mese)filmben egy balul sikerült varázslatnak köszönhetően anya és lánya egymás bőrében ébrednek, és kezdődnek a bonyodalmak. Agy kikapcs, jöhet a röhögés. 

Fehér leander

Ha az anyád egy szabadelvű költőnő, aki féltékenységből megöli a férfit, akit szeret, majd börtönbe kerül, apád pedig sehol, akkor nem túl fényes jövő elé nézel. Ez történik a filmben Astriddal, aki anyja hibája miatt nevelőotthonok és idegen szülőjelöltek között tengődve próbál boldogulni, és az egyetlen biztos pont az anyjával folytatott levelezés.

Életem értelme

A zseniális Meryl Streep, akinek mindent elhiszünk, még azt is, hogy egy ember valóban és boldogan képes magát telejsen és száz százalékig alárendelni egy másik ember (vagyis a nem éppen makulátlan férje) céljainak, aki beteg felesége ápolását is a lányuktól követeli. A lány szerepét a nem kevésbé tehetséges Renée Zellweger játsza, a történet pedig hosszú időre a bőrünk alá mászik.

Édesek és mostohák

Folytatván a nem vidám szekciót, ehhez a filmez is kell bőven zsebkendő. Ha valaki esetleg nem látta volna, érdemes pótolni, mert a történet szépsége mellett annak érzékenyítő hatása sem elhanyagolható. Ráadásul nagyon hitelesen mutatja be a különböző szemszögeket, legyen az a betegséggel küzdő anya, egy fiatal mostoha, vagy épp a világ minden kétsége között vergődő kamaszlány. 

Kisasszonyok

A végére jöjjön egy sokszor feldolgozott klasszikus, amelynek egyébként bármelyik verziója ugyanolyan megunhatatlan és szórakoztató. Nekem a legújabb feldolgozás a kedvencem a parádés szereposztás miatt – Meryl Streep, Laura Dern, Emma Watson, Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, soroljam még?

Címkék