×

Szerb Antal-emlékfaültetéssel indult tegnap az 5. tavaszi sétafesztivál

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 05. 27.

Tegnap volt az idei Tavaszi Sétafesztivál nyitónapja, az eseményhez méltó megnyitót szervezett a MAZSIKE, hiszen a délután induló első városismereti sétát megelőzően Szerb Antal emlékére ültettünk fát a Deák téren, a Deák17 Galériában pedig Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete tartott személyes beszámolókkal tarkított virtuális tárlatvezetést szülővárosában, Tel-Avivban.

Az eseményen többek között részt vett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Balogh-Madár Emese V. kerületi alpolgármester és Kertész Dániel, a Fashion Street ügyvezető igazgatója – ők ültették el jelképesen az emlékfát Kirschner Péterrel együtt. Az esemény hagyományaihoz tartozik 2019 óta, hogy a Sétafesztivál kiindulópontján ültetik el azt a bizonyos facsemetét, és mivel az idei túrák tematikája a divat és dizájn, adott volt, hogy a Fashion Street is részt vegyen a programban. Arról nem beszélve, hogy Szerb Antal a Deák Ferenc utca 15. szám alatt látta meg a napvilágot a mai Deák Palotában, ami a Fashion Street zászlóshajó épülete.

Nagy büszkeség számunkra, hogy Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke beszédében a Fashion Street csapatát és Csipak Péter alapítót méltatta a Szerb Antal-emléktábla kihelyezéséért, amelyet tavaly avattunk az író 120. születésnapján.

A faültetést Hegedűs D. Géza színművész gyönyörű beszéde tette még fennköltebbé, aki Szerb Antal írói nagyságát és kitaszítottságának méltatlanságát állította szembe egymással. „Szerencsére már egyetemistaként olvashattam műveit, megérthettem alkotásainak dimenzióját… A bezúzott, elégedett könyvek barbár éjszakájában Szerb Antal  – a tragikus sorsú filosz hős – végzetesen egyedül maradt. De könyvei itt világítanak nekünk az éjszakában. Örülök, hogy emlékezhettem, örülök az emlékfának. Köszönöm.”

A színész beszéde után koszorúkat helyeztünk az emléktábla alá, majd a Deák17 Galériában folytatódott a program: egy a padlóra feszített hatalmas légifelvétel segítségével „járhattuk be” Tel-Aviv városát, az idegenvezetőnk pedig nem más volt, mint Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

A diplomata színes beszámolójában megnézhettük, melyik tengerparti szakaszon ismerkedett meg a feleségével, melyik negyed kórházát próbálta elkerülni az oltásoktól való félelmében, milyen iskolákban folytatta tanulmányait, de azt is elárulta, ha ma ingatlanvásárlásra adná a fejét, a város melyik részét választaná.

Egy biztos, aki nem járt még Izrael második legnagyobb városában, az eseményen bizonyára kedvet kapott egy kis kiruccanáshoz. A beszámolót Sylvester Ádám tárlatvezetése követte A TEL-AVIV FEHÉR VÁROSA című kiállítás kapcsán, amely Tel-Aviv városának rendezésében jött létre és 2004 óta járja a világot. Délután hat órakor pedig sor került az első városismereti sétára, amellyel hivatalosan is elkezdődött az V. Tavaszi Sétafesztivál!