×

Hotel Clark Budapest – ilyen a fővárosunk egy kifinomult ízlésű turista szemével

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 07. 8.

Mindig büszkeséggel tölt el, amikor a külföldiek (minden joggal) a fővárosomat dicsérik, hiszen számomra a megszokás sem tudja elcsépelni Budapest szépségeit. De ha nem így lenne, és valami véletlen folytán belefásulnék a hétköznapokba, akkor is fontosnak gondolnám, hogy néha-néha friss szemmel tekintsek a helyre, ahol élek. Ezúttal a Hotel Clarkban töltöttem el egy felejthetetlen, ötcsillagos éjszakát, ahol nem mindennapi módon tapasztalhattam meg a budapesti életérzést.

Amikor ellenállhatatlan vágyat érzünk egy azonnali kiruccanásra, de sem a szervezésre, sem magára az utazásra nincs elég idő, kevesen gondolnak arra az alternatívára, hogy a saját városukban turistáskodjanak és foglaljanak szállást idegenként. Pedig ez egy nagyon jó játék, ami segít kiszakadni a mindennapi körforgásból, és egy kicsit jobban értékelni azt a tényt, amit sokszor természetesnek veszünk, vagy el sem gondolkozunk rajta (mert a dugóban ülve vagy a hétköznapokat darálva nem a pozitívumokra koncentrálunk): hogy nem mindenkinek van olyan szerencséje, hogy Európa egyik (számomra A) legszebb városában éljen. Nem véletlen szaporodnak gombamód a rooftop teraszok a Duna-parton és az egyéb központi helyeken, hiszen a folyó által kettészelt város látképe tényleg egyedülálló – amit a Leo Rooftop bár egy újabb szintre emelt. A Clark Hotel nyolcadik emeletén található bárban már a nyitáskor volt szerencsém a felhők felett kóstolgatni a koktélkavalkádot, de mindössze egy emelettel lejjebb, a szálloda hetedik emeltén található saját teraszos, fullpanorámás studio szobában azért egy egészen más élmény várt rám. De kezdjük az elején.

Belépéskor, már a hotel lobbijában olyan érzésem volt, mintha egy vízesés mögötti titkos barlangba léptem volna: elhúzva a belvárosi nyüzsgés vízfüggönyét egy varázslatos, csendes oázisba léptem át. A felnőttbarát szálláshelynek tényleg unikális az aurája, ami nyilván köszönhető a helyszín történelmi fontosságának, de annak is, hogy a modernizálás során is sikerült tiszteletben tartani ezeket a hagyományokat. Tőzsgyökeres budapestiként ugyanis én is kíváncsian vártam, vajon mit fognak idevarázsolni erre a sok évtizedig üresen álló telekre, amelyen egykor az Ybl Miklós által tervezett Budai Takarékpénztár székháza állt, aljában a legendás Lánchíd Kávéházzal, és amit Budapest egyik legdrágábbjaként tartottak számon. Voltak fenntartásaim, mert a kortárs építészet tud kellemetlen meglepetéseket okozni, főleg ha egy olyan lenyűgöző fővárosról van szó, mint a miénk, de az Ybl-díjas Anthony Gall különleges szállodakoncepciója kívül-belül megállja a helyét, persze ehhez kellettek Bara Ákos egyedi ötletei is. Minden részlet önmagáért beszél, én személy szerint imádtam a folyton fel-felbukkanó oroszlánfejet, amelyből – mint utóbb megtudtam – összesen 1650 darabot rejtettek el/építettek be az enteriőrbe.

A 86 szobás csini butikhotel szobáinak közel hetven százaléka a város legszebb panorámáját kínálja, de valljuk be, a hetedik emelet jelenti a földi paradicsomot. A Hetedik Mennyország fantázianévre keresztelt studio szoba hatalmas ablaktáblái zavartalan kilátást nyújtanak mind a franciaágyból, mind a szoba túlsarkába helyezett patinás fürdőkádból, ahonnan – a szeszélyes nyári időjárásnak köszönhetően – egy hatalmas, fülledt éjszakai vihart is szerencsém volt végignézni premier plánból.

Élsportolóként számos helyen jártam a világban, egy bizonyos szint után pedig ötcsillagos szállodai élményben is volt részem bőven, és amit már az első alkalommal a legjobban szerettem (és ezt tartom ma is), az a reggeli. Szeretem a nyüzsgést, a hosszú svédasztalok bőséges felhozatalát, a sós, édes és egzotikus ételhalmokat, az egyedülálló íz, illat- és látványvilágot. 

De be kell valljam, ezúttal – a szobánk egyedülálló atmoszférájának köszönhetően – nem volt kedvem még a reggeli kedvéért sem kimozdulni, így inkább szobaszervízzel rendeltük meg a terülj-terülj asztalkámat, hogy távolról, felülről szemlélve a fővárosi nyüzsgést, a lehető legtovább élvezhessük azt a privát luxust, amit ilyen bensőségesen egy budapesti szállodában sem tapasztaltam még soha. 

Cover: Leo Budapest éttermek / Ujj Dániel