×

Ez ám a body positivity: a 84 éves Jane Fonda a H&M vadiúj sportkollekciójának arca!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 08. 9.

Egy elképesztően motiváló és vidám kampányvideó készült a fast fashion cég MOVEWEAR kollekciójához, amelynek főszereplői Jane Fonda színésznő és egykori fitneszkirálynő, valamint JaQuel Knight koreográfus.

A kampány jól eltalált üzenete tehát az, hogy a saját értelmezése szerint mindenki sportoló, aki szeret mozogni, és ez így is van! Az, hogy nem kelünk fel mindennap fél ötkor, ahogyan az úszók teszik, és nem edzünk 6-7 órát, ahogyan az a professzionális sportolók napirendjében meg van írva, még nem jelenti azt, hogy nem vesszük komolyan a kitűzött céljainkat. Ráadásul a sport elsődleges célja a szórakozás, a kikapcsolódás és a feszültséglevezetés, nem pedig a vezeklés és a kötelező szenvedés. A sport és a mozgás ünnep, hogy a testünk képes arra, amit az agyunkban előírunk neki. 

A főszereplők kiválasztása nagyon kreatív és bátor, bár logikus is egyben, hiszen Jane Fonda negyven évvel ezelőtt megjelent VHS-kazettáival mindenki számára elérhetővé vált az aerobik, vagyis kimondhatjuk, hogy ő volt az, aki forradalmasította a nők edzéshez való viszonyát. Hiszen ha valaki nem ért rá lejárni a gymbe, vagy nem szerette volna a fogyókúráját nyilvánosan elkezdeni, csak betette otthon a kazit, és kezdődhetett is az edzés a nappaliban. Ezzel pedig nem csak időt és pénzt, de kilókat is spórolhattak a nők. A mozgáson kívül persze a mindig stílusos Jane Fonda nagy hangsúlyt fektetett az edzésruháira is, és már akkor azt nyilatkozta, hogy egy jól kiválasztott darab amellett, hogy kényelmes és segíti a mozgást, megkülönbözteti a mozgásnak szánt időt a nap többi részétől. 

Nagyon tetszik ennek a kampánynak a filozófiája, mert nem kizárólag a sportról szól, hanem arról, hogy úgy mozogj, ahogyan azt a tested megkívánja, amelynek célja az egésszég és a jóllét.

Photographed by Arthur Elgort, Vogue, December 1979

Sportos vonatkozása mellett Jane Fonda egy másik mozgalom hatalmas példaképe is egy olyan világban, amely még mindig a fiatalokat helyezi előtérbe, pedig az időskori vitalitás sokkal inspirálóbb, hiszen a húszas évein viszonylag hamar túlesik mindenki. Ahogy egyszer mondta: „60 évesen is lehetsz igazán öreg, és 85 évesen is lehetsz igazán fiatal” – és erre ő az élő bizonyíték. A kampány másik arca pedig nem más, mint az a JaQuel Knight, akinek nevéhez olyan ikonikus koreográfiák fűződnek, mint Beyoncé Single Ladies-e. Az sem szorul különösebb magyarázatra.

A kollekció darabjai már elérhetőek online és a boltokban! Szórakoztatásképpen pedig íme egy régi Jane Fonda-videó!

Címkék