×

Természeti és kulturális örökségünk ruhákba álmodva – ilyen volt az erdélyi divatnap

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 10. 1.

Nagyon szerényen erdélyi divatlátványosságként aposztrofálták azt a rendkívül különleges ökodivatbemutatót, ahol az egész koncepció – a helyszíntől kezdve a bemutatott ruhadarabokon át a térség kulturális örökségéig – tökéletes harmóniában volt, és amelynek a miklósvári Kálnoky Kastély adott otthont szeptember 24-én.

De kezdjük a legelején. Miklósvár egy erdélyi falucska, itt élt egy ideig Kálnoky Tibor gróf a családjával. A település híres az építészeti örökségéről, amely egy részének helyreállításához maga a walesi herceg is hozzájárult, aki szívesen tölt időt a környéken. Kálnoky gróf vendégháza szállást biztosít azon vendégeknek, akik szeretnének egy igazán autentikus helyen megszállni, nem mellesleg gyakorolni a #slowlifetransylvania mottót, vagyis feltöltődni a természet közelsége által. A mesebeli vendégházak mellett pedig a kastély egykori szobái is kibérelhetőek azok számára, akik kíváncsiak arra, hogy Erdély egykori arisztokratái milyen körülmények között hajtották álomra fejüket. A belső terek mellett a kastélykert is gyönyörű állapotban van a tündérrózsák borította tavacskákkal, a hatalmas fasorral és sövénylabirintusával. 

Ez volt tehát a színtere az erdélyi divatlátványosságnak, ahol Kálnoky Tibor gróf és családja durván 200 látogatót fogadott, és amelynek díszvendége a nemrég lezajlott London Fashion Weeken is prezentált Jeff Garner, az ökotudatos Prophetik márka tervezője, aki 2013-ban a párizsi divathéten megnyerte az év tervezője díjat, 2019-ben pedig Emmy-díjat kapott a fenntartható divatról szóló dokumentumfilmjével, melynek címe „Remastered”.

De hogyan került egy amerikai tervező a viszonylag eldugott Miklósvárra? A Franklinben, Tennessee államban született Jeff egy lovasfarmon nőtt fel, így korábban már sokszor meglátogatta a kis falut, hogy a nyugati értelemben vett civilizációtól kicsit elszakadva erdei lovaglással töltse napjait, és csodálja a helyi embereket, akik nagyon közeli kapcsolatban élnek a természettel. Ez tőle sem áll távol, hiszen fenntartható márkájának különleges darabjait is hasonló szemlélettel tervezi. 

A természet minden elemet megad nekünk ahhoz, hogy szépséget hozzunk létre.

A kollekcióiban olyan változatos természetes anyagokat használ, mint a kender, a selyem, az öko pamut, a lenvászon és más helyi, Romániában honos virágokból készült elemek, de saját malibui farmjáról is gyűjtött növényeket az új kollekció elkészítéséhez: tengerparti hajdinát, ragadós maszkvirágot, bodzát, lila zsályát és eukaliptuszt. Ezek tudatában alig vártuk, hogy elkezdődjön a bemutató, és végre megcsodálhassuk a természet ihlette ruhakölteményeket. Az estét egy állófogadás nyitotta meg, ahol a gróf személyesen üdvözölte a körülbelül 200 vendéget, majd a kastély nagytermében következett a show, amely két részből állt.

Transylvanicum by Kálnoky Anna

Elsőként Kálnoky Anna Transylvanicum névre keresztelt és három fejezetre osztott kollekcióját láthattuk. Az önmagát amatőr zseninek nevező grófnő – aki korábban azért már készített ruhákat családja és barátai számára, beleértve őfelségét, a walesi herceget is – egy bársonyból készült női lovagló-kollekciót, kézzel festett selyemből készült estélyi ruhákat, illetve egy az erdélyi juhászok ruhái által ihletett tradicionális kollekciót mutatott be. Ami különösen üdítő volt, hogy a grófnő profi modellek helyett helyi arcokat kért fel arra, hogy sétáljanak végig a kifutón – így egyrészt hitelesebb volt az élmény, másrészt sokkal közvetlenebb hangulatú volt a bemutató. A cél ugyanis nem az, hogy a grófnő nemzetközi divattervezői babérokra törjön, sokkal inkább az, hogy hű maradjon a hagyományokhoz, és ez igaz a tervezés minden fázisára. Hiszen amellett, hogy a tradicionális vonal darabjai mind gyapjúból készülnek, vagyis ellenállva az időjárás viszontagságainak hasznos funkciójuk van, az anyagbeszerzéssel a kisebb helyi gyapjúkészítőket támogatja. 

@Kálnoky Anna

Beyond The Forest – Az erdőn túl

Ezt követte Jeff Garner SS23-as, „Az erdőn túl” (Beyond  the Forest) névre keresztelt kollekciója, amely az erdő hercegnőit és tündéreit keltette életre: 30 ruhát láthattunk a tervezőtől, a színek és textúrák sokszínűségének, a modellek légies felvonulásának köszönhetően egy varázslatos dimenzióba repítette a közönséget. Az esemény másik különleges momentuma, hogy ezt a kollekciót az erdélyi származású, Londonban élő divattervező, Jánosi Matilda új márkájának bevezető darabja zárta, amelyet nemrég elhunyt erdélyi unokaöccse emléke előtt tisztelegve, a nagymamája által, kézzel készített anyagokból tervezte. A tervező egy pici faluban nőtt fel Erdély szívében, Csekefalván, szoros kapcsolatban a természettel.

Mivel a fenntarthatóság életmódszerűen volt a mindennapjaink része Erdélyben, természetesnek éreztem, hogy beépítsem a művészetembe.

Éppen ezért nem volt kérdés, hogy amikor 2009-ben saját márkát alapított TildArt néven, azzal is egy ökotudatos szemléletet fog képviselni, és ez a mai napig nem változott. A tervező ma már Londonban él, de folyton ingázik Budapest és Erdély között is, elmondása szerint ez egy ideális háromszög az alkotás-nyüzsgés-kikapcsolódás egészséges egyensúlyának fenntartásában. Jeff Garnerrel 2018 óta dolgozik együtt, közös nevezőjük pedig nyilván a természet – októberben például a Budapesten megrendezésre kerülő Global Sustainable Fashion Weekre hivatalos immár Tilly Janosi London névre keresztelt új brandjével, amit érdemes lesz követni. 

Jeff Garner

Jánosi Matilda

A Kálnoky Alapítvány és az Artwise Egyesület

Jeff Garner úttörő kollekciójának szellemisége támogatja a Kálnoky Alapítvány célkitűzéseit, amelyek között alapvető fontosságú Erdély multikulturális örökségének helyreállítása és népszerűsítése. Ezért, akárcsak az este sikerességéért, az egész közösség rengeteget dolgozik, ennek szemtanúi is lehettünk, utólag pedig kijelenthetjük, hogy megérte a befektetett energia, hiszen a szép számban összegyűlt vendégsereg bizonyította azt is, hogy az erdélyi közönség megérett a divat befogadására. Jánosi Matilda, aki az esemény fő motorja volt, a megfelelő időben indítványozta a divatesemény létrejöttét, amelyhez az Artwise csoport is nagy lelkesedéssel kapcsolódott: az egyesület fő célja – élükön Oláh Ildikóval –  az erdélyi kreatív szektor értékteremtésének támogatása, az interkulturális kapcsolódás elősegítése, vagyis, hogy az erdélyi közönséghez közelebb hozzák a divat és a kreatív művészetek világát.

eseményfotók: @Erdély Bálint Előd

helyszín fotók: @Kálnoky Castle