×

The Future Issue – megjelent a Fashion Street Magazine legújabb száma

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 11. 29.

Mindegy, hogy az analóg világ vagy a digitalizáció gyermeke vagy, a jövő mindenkit ugyanúgy érint, így ez a lapszám neked is szól! 

Éppen ezért nem gondoltuk, hogy a jövővel foglalkozva az lenne a megoldás, hogy megtöltjük a Future Issue-t TikTok-sztárokkal és social media influenszerekkel, kizárólagosságot teremtve a Z és alfa generációnak arra hivatkozva, hogy a jövőt úgyis ők birtokolják. Helyette sokkal érdekesebbnek tűnt vegyesen faggatni a régi motorosokat és a fiatal tehetségeket, néhol kontrasztot mutatni, máshol párhuzamot vonni, mert – ahogyan azt már többször is bizonyítottuk – a változatosság és a sokszínűség mindig gyönyörködtet, a jó példa pedig értéket teremt, kortól függetlenül.

Cover Story: Görög Zita és a kamaszok

Színtisztán emlékszem a pillanatra, amikor először láttam Görög Zitát egy hazai divatlap címlapján: elállt tőle kamaszkori lélegzetem. Micsoda magazin, micsoda nő – gondoltam –, így mondanom sem kell, mennyire örültem, hogy vállalta a felkérésünket! Az interjúval egybekötött címlapfotózás napjára a koncepciónk kedvéért ráadásul belement abba is, hogy három gyermeke közül kettővel, a két idősebb kamasszal, Lottival és Milánnal együtt pózoljanak, reprezentálva a Future Issue mondanivalóját. A lehengerlő anyagot Udardi Attila fotózta, a visual szakértője Szőke Balázs volt, a stylinggal pedig ki más tehette volna fel a pontot az i-re, ha nem a zseniális Kiss Márk?

Zita egyébként időtlen szépsége mellett a mondanivalójával is nagyon kellemes csalódást okozott, mindenkinek érdemes elolvasni a vele készült interjút, amelyben a digitális szülői felelősség és az állandó anyai szorongás mellett többek között TikTok-videókról, a zeneipar hiányosságairól és a meztelenség következményeiről is beszélgettünk. Igazi női és anyai példakép is egyben!

Olvasnivaló télire: kortárs novellák, közéleti cikkek

Bevallom, a kortárs írók közül ezúttal szándékosan kértük fel a fiatalabb generáció képviselőit, és nagy izgalommal vártuk, hogy Kemény Zsófi, Nyáry Luca és Bartók Imre mit hoznak ki a feladatból, amelynek egyetlen megkötése az volt, hogy az egyes novellák valahogyan reflektáljanak a jövőre. És ahogyan minden alkalommal, úgy most is elmondom, hogy ezért a rovatért önmagában megéri elsétálni az újságárusokhoz és megvásárolni a magazint, mert három ennyire eltérő, mégis zseniális írást már nagyon rég olvastam. Az olvasói élményhez nagyban hozzájárulnak azok a csodálatos portré- és szövegillusztrációk, amelyeket a pécsi művész, Mészáros Lúcia készített nekünk.

A novellákon kívül persze találtok még bőséges olvasnivalót a magazinban. Antoni Rita Rab Árpád jövőkutatóval, a digitális kultúra szakértőjével dokumentált egy nagyon izgalmas és tanulságos beszélgetést az előttünk álló időszakról, hogy meg tud-e valósulni a metaverzum, hogy milyen veszélyeket rejt egy párhuzamos világ a virtuális valóságban, hogy joggal félünk-e attól, hogy a robotok egy napon majd elveszik a munkánkat, vagy éppen arról, hogy sokkal egyszerűbb a gyerekeink kezéből kivarázsolni az okostelefont és a tabletet, mint ahogyan azt gondolnánk. Vanyovszki Mária a trendek örök körforgása kapcsán a divat jövőjének illúziójáról írt cikket, Zahorján Ivett ugyanezt a témát – mármint a divat jövőjét – a kiterjesztett valóság adta fenntartható megoldások szintjén elemezte, Obersovszky Gyula a technológia diktálta száguldó fejlődés pro és kontráit elemezgette. Aki szeret még olvasni, imádni fogja ezeket az anyagokat (is)!

Connection…lost

A Fashion Street magazinhoz méltó, rendhagyó fotóanyagokban ezúttal sem fog hiányt szenvedni a divatra éhes közönség. A lehengerlő címlapanyag mellett Csoboth Edina készített egy sci-fi hangulatú fotósorozatot, amelyhez a Neonis 3D Blacklight Minigolf és a Gozsdu Játékterem adták a helyszínt, ami nem véletlen: Edina – aki saját bevallása szerint úgy viselkedik, ha neonfényt lát, mint egy bezsongott molylepke – szilárd elképzeléssel vágott neki a jövő prezentálásának, ami meg is látszik az eredményen. 

Amikor felkértetek, nem volt kérdés, hogy a saját jövőképem a tárgyi és emberi kapcsolódásra épül majd, valamint egy olyan fantáziavilágra, ami olyan érzést ad vissza, mintha egy sci-fit néznénk. Hogy épp ufós vagy robotos témában, azt mindenki fantáziájára bízom. A koncepcióm magját többnyire régebbi és újabb sci-fik és videojátékok ihlették. A sorozat címe a Black Mirror epizódokból jött, a képek hangulatát pedig a Cyberpunk című játék adta, és a folyamatos elvágyódásom Japán futurisztikus világába.

A kora reggeltől késő estig tartó fotózást csak egy rövid szünet állította meg, amikor végre befalhattuk a Bamba Marha által felajánlott isteni hamburgereket. 

The Future is Digital

A másik rendhagyó divatanyag Trunkó Bálint nevéhez fűződik, aki a képek technikai megoldását hozta a jövőből: a CGI-technológiával készült fotók különlegessége, hogy a modelleket egy üres háttér előtt fotóztuk be, a háttér pedig, amit mégis láttok, előre kigondolt és digitálisan megvalósított elemekből áll. Ez az első CGI-fotósorozat hazai magazinban!

The Paris of Z Generation

A jövővel foglalkozva pedig nem maradhatott ki egy tipikus, sokszínű, Z generációs fotózás sem, amelyet ráadásul egy teljes mértkében nemzetközi stáb rakott össze Párizsban. A projektet Balla Frida és Gregus Máté, a NEXT Production Group alapítói szervezték le és fogták össze, a karaktereket Miterli Lucia casting manager válogatta, akinek (is) köszőnhetően az eredmény egy nagyon franciás divatanyag lett. A fotós, Auguste Benoit ugyanakkor nem az Eiffel-torony fénymázzal borított sziluettjét, sem a Szajna-part romantikus andalgásait nem komponálta bele az anyagba, hiszen az új generáció Párizsa, világa, realitása már nem a happy endben és hasonló sztereotípiákban merül ki – helyette a francia főváros 13. kerületét vették célba, amelyhez még a Pullman Paris La Defense Hotel is örömmel biztosított helyszínt.

Hi-Tech Fashion

Mindig szeretünk új fotósokat is felkérni az újabb és újabb magazinok stábjába, ezért  választottuk Jámbor Zsófit, akinek letisztult esztétikája tökéletesen illett a tárgyfotózásunk koncepciójához: egy olyan válogatást készítettünk, amely izgalmas ízelítőt nyújt az otthoni használatra szánt technológia lehetőségeiből, legyen szó fiatalító szemmaszkokról, okosfogkefékről vagy akár 22. századi szexjátékokról. 

Faces of Fashion Future

Hogy kik lesznek a divat jövőjének hazai arcai? Nehéz megjósolni, de ők négyen biztosan: 

Kárpáti Judit interdiszciplináris textilművész, az EJTECH művészeti stúdió társalapítója, akinek munkái egyenesen mintha a jövőből érkeztek volna: érintésre reagáló, hangot közvetítő  textilek, amelyek célja az érzékelés határainak kitágítása.

„Az innovatív anyagtervezés, ahol a textil hangra, érintésre, mozgásra érzékeny interfésszé válik, számomra az emberi lét, kommunikáció és érzékelés határainak kiterjesztéséről, kibővítéséről szól.”

Kovács Vanessa divattervező, a tudatos NESSANA brand társalapítója és tervezője, aki a hazai tervezők közül elsőként állt át az évi egy kollekció tervezésére a zero waste kiamxolása végett. 

„A változás céljából az évi két kollekció helyett egy állandóval álltunk elő: a CIRCLE lényege, hogy a kollekció körbe-körbe megy, nincs szezonvégi maradék vagy készlethalmozás, előnyben részesítjük a deadstock anyagokat és a zero waste szabászati technikát.”

Rémiás Szilvia ékszertervező, a hordható technológia úttörőjeként olyan kiegészítőket alkot, ahol a forma maga az energiaforrás: kihasználva a fém vezetőképességét, az elemet a tárgyak központi részévé emeli, aminek köszönhetően a fényforrás az ember kiterjesztéseként a testre kerül, és így a látvány részévé válik.

„Sok lehetőség nyílt a szakmámon belül a digitalizáció által, de úgy gondolom, még mindig nem vehető ki a képletből az ember, és sokszor, amit az emberi kéz képes megalkotni, azt a gépek se tudják.”

Csalár Bence, a fenntartható divat hazai nagykövete, aki missziójának tekinti a lokális divatipari szereplők, alkotók láthatóvá tételét, valamint az ökotudatosság meghonosítását a divatiparban. 

„A divat visszanyerheti kulturális értékét, ha mindenki rájön arra, hogy mennyire nincs rendben, ha egy biopamut pólónak nevezett terméket egy szendvics áráért tudunk beszerezni a fast fashion üzletekben.”

Ők négyen meséltek magukról, küldetésükről, terveikről és jóslataikról a divatot, a dizájnt és persze a jövőt illetően, és azt is elárulták, mi történne, ha egy nap találkoznának egy földönkívülivel. Imádnivalóak egytől-egyig!

Interjúk

Hajas Laci

Az ország leghíresebb mesterfodrásza 2023-ban nem kevesebb, mint 50 éve lesz a pályán, és e fél évszázad után is a szakmája bűvöletében élve rajong azért, amit nap mint nap csinál: sosem érez megcsömörlést, csak a vágyat, hogy tökéleteset alkosson minden áldott alkalommal – és szó sincs múlt időről. Beszélgetés sorsról, beteljesült jóslatokról, jó és rossz hajakról, a pénz jelentéktelenségéről és arról, hogy márpedig van egy dolog, ami kiváltja a gyűlő évek számát. A fotókat Nánási Pál készítette.

Városi Gábor

Itthon inkább ismert rendhagyó ingatlanairól, mint a képzőművészetéről, önmagára mégis elsősorban alkotóként tekint: egy vállalkozó szellemű művész, akit nem a profit hajt, hanem az alkotás szabadsága. Festményei és szobrai mellett a lehengerlő Költő Kert-projekt fűződik a nevéhez, de Gábor azt is elárulta, hogy teljes magabiztossággal építi a digitális jövőt. HOgy pontosan mit jelent ez, az is kiderül a vele készült izgalmas interjúból!

AR, VR, NFT, blokklánc, metaverzum – te beszéled a jövőt?

És ha már future issue, készítettünk nektek egy segítő kisokost is a jövőbeni párhuzamos életünkhöz, ahhoz a bizonyos virtuálishoz, hogy felkészülten fogadjuk mindazt, ami előttünk áll. Enyhén divatspecifikus jövőszótár mindazoknak, akik egyelőre sötétben tapogatóznak a rengeteg idegen nyelvű és homályos értelmű kifejezésből alkotott nyelvrendszer útvesztőjében.  

Keressétek a magazint az újságárusoknál, az OMV-, MOL- és Shell-töltőállomásokon, a hipermarketekben, valamint a Relay és Inmedio újságosstandjain!