×

A felnőttek hazug élete – holnap debütál a Netflixen a legújabb Ferrante-regény

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 01. 3.

Elena Ferrante a kortárs irodalom legizgalmasabb alakja, aki a Briliáns barátnőm tetralógiával vált világhírűvé. A négyrészes történetből az HBO készített egy szintén nagysikerű sorozatot, legújabb regénye, A felnőttek hazug élete pedig holnaptól látható sorozat formájában a Netflixen. 

Ferrante történeteire duplán igaz, ami minden megfilmesített irodalmi műalkotásról elmondható, hogy előbb el kell olvasni a könyvet, hiszen a szöveg rétegei sokkal többet adnak olvasva, mint filmvászonra adaptálva. Ez a tény sem a forgatókönyvírót, sem a rendezőt nem degradálja, egész egyszerűen nem lehet egy pár órás vizuális történetben visszaadni többszáz oldalnyi mélylélektant. Főleg ha egy ilyen kiváló íróról van szó, mint Elena Ferrante. 

Giuliana (Maria Vera Ratti) e Vittoria (Valeria Golino) Photo: Eduardo Castaldo/Netflix © 2022

A holnap debütáló Netflix-sorozat, a La vita bugiarda degli adulti (vagyis a felnőttek hazug élete) vezérfonala ismerő lesz a Ferrante-rajongók számára, amely nem más, mint a nápolyi élet – nem véletlenül mondják, hogy minden nagy író egyetlen nagy történet történet megszállotja –, amely ezúttal egy kilencvenes évekbeli változatban kerül majd az olvasók/nézők elé. Az Edoardo De Angelis által megfilmesített regény egy fiatal lány és annak (a család által kitagadott) nagynénje közötti rendhagyó kapcsolatát meséli el. A nők közötti szövevényes, nem csak pozitív érzelmekkel dúsított kötelék, amelyet a Briliáns barátnőmből már jól ismerhetünk, ezúttal is tartogat izgalmakat és meglepetéseket, annyi csavarral, hogy ezúttal a főszereplő, a fiatal Giovanna (akit Giordana Marengo alakít) nem lentről felfelé halad a nápolyi társadalmi létrán, hanem fordítva: a jómódú szűk családi kört hagyja maga mögött, hogy felkeresse a fekete báránynak számító nagynénjét, aki szélsőséges karakterével egycsapásra átveszi a történet főhősi szerepét. Őt a (természetesen) tősgyökeres nápolyi színésznő, Valeria Golino alakítja, akit maga Ferrante önmagában egy jó okként definiált, amiért érdemes sorozatot készíteni a könyvből. A színésznő az olasz filmeket kevéssé ismerő közönségnek a The Morning Show második évadából lehet ismerős.

Vittoria (Valeria Golino) Photo: Eduardo Castaldo/Netflix © 2022

Bárminemű spoilerezés nélkül a kedvcsinálóhoz hozzátartozik a lényeg, vagyis a történet konfliktusa, amelynek legfontosabb karaktere a képmutató apa: a férfi, aki azt hiszi, hogy az ember csak akkor jó, ha könyvet tart a kezében, de aki azokból mégsem tanul semmit, mert képtelen kezelni a családi kötelékek szálait. A társadalmi felemelkedésért folytatott mindenható küzdelem, amely Ferrante műveiben kivitelezhetetlennek tűnik némi emberáldozat nélkül, itt is jelen lesz tehát.

Andrea (Alessandro Preziosi) e Giovanna (Giordana Marengo) Photo: Eduardo Castaldo/Netflix © 2022

A rendező, hogy visszahozza a történet mélységeit, nem riadt vissza pár szürreális, már-már misztikus jelenettől sem, persze ezt csak az előzetes információkból tudjuk, valódi véleményt, hogy ez valóban jó ötlet volt-e, vagy sem, majd csak a sorozat ledarálása után fogunk tudni mondani. Mert az biztos, hogy ez is egy olyan történet, amit egy lélegzetvétellel fogunk végignézni. 

Borítókép: Eduardo Castaldo/Netflix © 2022