×

Úgy tűnik, divatba jött a szundikálás: beszélgessünk a bedcore-ról!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 02. 24.

JW Andersontól a Pradán át a Cukovyig nem először láthatunk hálószobai jelmezeket a kifutón, a hatalmas paplanként ölelő darabokon kívül pedig konkrét utalásokat kaptunk arra, hogy az ágyból kikelve is lehet az ágyban maradni.

A D-vitamin alapjáraton egy nagyszerű forrásból érkezik, a napból! De mi történik a borúsabb időszakokban, amikből sajnos jóval több van? Ilyenkor bizony D-vitamin hiány léphet fel, amit az alábbi módokon jelez a szervezeted!

A covid idején betört comfy chic egy újabb szintre lépett? Vagy a Y2K egy újabb kérészéletű trendje éledt újjá, ha emlékszünk még Viktor&Rolf 2005-ös kollekciójára? Netán a beauty sleep fontossága előtt tisztelgünk? A jelenleg javában zajló, 23/24-es őszi/téli trendeket bemutató divathetek ismét hoztak meglepő outfiteket, egy ezek közül az említett Michelin-baba szett, vagyis amikor a szóban forgó ruhadarab pontosan az, mint aminek látszik: egy hatalmas takaró, amely a testünk köré tekeredik, hogy megvédjen a hidegtől.

Vagyis bejött a paplan a divatba, de úgy rendesen, hordhatóság szempontjából is? Csodálatos! Hiszen a hálószoba egy olyan menedék, ahol aztán valóban önmagunkat adhatjuk, filterek nélkül. Milyen mögöttes tartalmakkal bírhat mindez? Anélkül, hogy túl sok mindent magyaráznánk bele, a hálószoba kifutóra hozatala tükrözheti azon vágyunkat, hogy lelassítsuk a divatipar őrült tempóját, de azt is (ha egy fokkal felszínesebbek vagyunk), hogy feldobjuk vele azt, ahogyan az ágyban kinézünk. Így alakul a kócos haj menő frizurává, a beauty sleepnek köszönhetően a szem alatti táskák végleg eltűnnek, és az álmos tekintetet csábító pillantások váltják fel (nem mintha előbbinek nem lenne meg a maga természetes bája).

Viktor & Rolf Fall 2005 Ready-to-Wear

A hálószobai téma egyik éllovasa a brit Jonathan Anderson, aki visszahozta a kifutóra a bedcore-t a JW Anderson 2023-as őszi bemutatóján, és nem átallott azon töprengeni, hogy manapság hogyan kellene csomagolni az embereket, ha az androgünitásból indulunk ki, vagyis, hogy van-e egyáltalán szükségünk a nemek szétválasztásából adódó metaforikus dobozokra.

JW Anderson
FALL 2023 MENSWEAR

JW Anderson
FALL 2023 MENSWEAR

Ezt követően a Prada is bemutatta új kollekcióját, amely szintén a kényelem és az álomkór témáját járta körül. A Raf Simons és Miuccia Prada által közösen tervezett ruhákat úgy akarták megalkotni, hogy az aktuális valóságot ábrázolják, de ugyanakkor ki is tolják annak határait. A két kollekciót nemcsak az köti össze, hogy mindkettőt Milánóban mutatták be, hanem az is, ahogyan a bedcore különböző változatait ábrázolják. JW Anderson szettjei a Viktor&Rolf-féle megjelenés modern változatának tekinthetőek, elutasítva a túlzott szépségnormákat és a nemek közötti kettősséget, a Prada-look viszont a hálószobát egyenesen viselhetővé teszi.

PRADA
FW 2023 Menswear

PRADA
FW 2023 Menswear

És ha már paplanszerű szettek, nem lehet szó nélkül hagyni a Budapest Central European Fashion Weeken ismét prezentáló Cukovyt sem, amely szezonról-szezonra emeli új szintre az outerwear termékekről alkotott elképzeléseinket. A márka szétcsatolható pufikabátjai új formavilággal és színkombinációkkal tértek vissza az új szezonban, a leginkább pufidzsekikből, kabátokból álló termékpaletta cserélhető elemekkel, ujjakkal, és kapucnikkal invitálja játékra viselőit, így egy-egy darab akár hat-nyolcféleképpen is viselhető. 

A tavalyi földszínek új, mélyebb tónusokkal és harsányabb árnyalatokkal egészültek ki. A darabokat az izgalmas kontraszt és élénk színkombinációk jellemzik, az ikonikus Cukovy print mellett pedig megjelennek a merész, kézzel festett minták is. A laza szabású sziluetteket felváltotta a márkára jellemző formavilág és vonalvezetés, a kínálat pedig multifunkcionális kiegészítőkkel is bővült: a több elemre szétszedhető pufikabátok mellett megtalálhatóak a kesztyűk, sálak, sapkák és táskák is.

Az elmúlt években megtapasztaltuk, milyen gyorsan változik a világ, így mi sem ültünk tétlenül: elhatároztuk, hogy nagyobbak és erősebbek leszünk. Ezt építettük be a legújabb szériába, és megalkottunk egy merészebb és még praktikusabb kollekciót

– mondta el Poprádi Flóra, a Cukovy kreatív igazgatója. A márka termékeit Magyarországon tervezik és készítik helyi művészekkel és beszállítókkal, kizárólag magas minőségű, olasz anyagokból és libapehelyből.

A kollekció termékei hamarosan elérhetőek a cukovy.com-on, valamint a CUKOVY Studioban!

Kreditek

Fotó : Fromm Balázs
Styling: Poprádi Flóra
Smink : Domonkos Eszter 
Haj: Végh Virág 

Modellek : Maja @ Eleven Models , Claudia @ Sparking Models
Asszisztensek : Panda Franciska, Czumbel Renate