×

A Max Mara legújabb kollekcióját a skandináv feminizmus ihlette

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 23.

A Max Mara Stockholmban bemutatott Resort 2024 kollekciójában a Nobel-díjasokra és a virágkoronákra való utalások is megjelennek.

Ian Griffiths, a Max Mara kreatív igazgatója feljegyzéseit olvasva mindig megtudhatunk valami érdekességet. A vasárnap Stockholmban bemutatott Resort 2024 kollekciójáról szóló tájékoztató a skandináv nemek közötti egyenlőség eredetéről szólt. Benne utalásokkal a Midsommar fesztiválra, Henrik Ibsen drámaíró „Új nő” archetípusára, a 17. századi leszbikus Krisztina svéd királynőre és Selma Lagerlöf írónőre. Utóbbi volt az első nő, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. Valamint, némileg rendhagyó módon a vikingek is szerepet kaptak.

A történelem a vikingekről a kegyetlen fosztogatások miatt emlékszik meg, de ki gondolta volna, hogy az északi nemek közötti egyenlőség magvait is ők vetették el?

stockholm, sweden june 11 a model walks the runway during the max mara resort 2024 collection fashion show at stockholm city hall on june 11, 2023 in stockholm, sweden photo by michael campanellagetty images

Kép: Michael Campanella / getty images

Max Mara és a skandináv feminizmus

A márkát 1951-ben alapították az olaszországi Reggio Emiliában, és küldetésüknek tekintették, hogy gyönyörűen szabott kabátokat készítsenek a modern nők számára. Emellett persze más klasszikus ruhadarabokat is, amelyeket úgy terveztek, hogy kiállják az idő próbáját. Éppen ezért lehet azt mondani a Max Marára, hogy a feminizmus a kezdetektől fogva fontos szerepet játszott az életében.

Griffiths bemutatóján, amelyet a Nobel-díj átadásának híres helyszínén, a stockholmi koncertteremben mutattak be, egy újfajta könnyedség volt jelen. A bemutatót a Max Mara egyik ikonikus kabátjával nyitották meg: krémszínű, teveszőrből készült, burokba burkolózó Teddy Bear kabát, amelyet díszítő szegecsek és bojtok egészítettek ki. A praktikum és a játékosság szembeállítása az egész kollekcióban jelen volt. A 20. századi modernista sziluetteket, köztük a gigot ujjú, bokáig érő szoknyákat, könyökig érő köpenyeket és elegáns blúzokat bájos népi motívumokkal, például fonatokkal és pomponokkal állították szembe. 

Griffiths a „Septem Flores” címet adta a kollekciónak, utalva arra a jászsági hagyományra, amely szerint a fiatal nők hétféle vadvirágból készítenek koronát. A kollekció nagyrészt a Max Mara hagyományos semleges palettáját követte, de a zárószakaszban légies fekete-fehér ruhákat mutattak be, amelyeket festékes színekben pompázó ágakkal pöttyöztek fel, mint egy jászsági rétet. A modellek fejét pedig virágkoronák díszítették.

A kollekció darabjait megtekinthetitek a gallériában:

Borítókép: Max Mara, képek: Vouge