×

Látványműhely és showroom – így készülnek a Tipton Eyeworks szemüvegei

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 11.

Magyarország legnagyobb szemüvegmanufaktúrája, a Tipton Eyeworks új műhelybe költözött, ahol a vásárlás mellett szemtanúi lehetünk, hogyan készülnek az egyedi, teljesen személyre szabott darabok.

A Tipton Eyeworks brand egy igazi sikersztori, amit valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni. Ha azonban mégis: a Tipton Magyarország elsőszámú és legnagyobb szemüvegmanufaktúrája, amely világszerte 500 optikában is elérhető kereteivel. Olyan sztárok viselik, mint Richard Branson, Elton John, Shawn Mendes, Ed Sheeran, Robbie Williams, Antonio Banderas, és még nagyon sokan mások. 

A Tipton Eyeworks története

A márka története 1998-ban kezdődött. Akkoriban a márka alapítója, a magyar származású Zachary Tipton Milaskey még Seattle-ben, a grunge zenei irányzat egyik központjában élt. Szemüveges lett, de nem találta meg a neki leginkább tetsző keretet, első szemüvegét így kénytelen volt saját maga számára megalkotni. A tervezéskor már ekkor megjelent a márkát máig jellemző újrahasznosító szemlélet: a Tipton első darabját édesapja bakelitgyűjteményének egy darabjából alkotta. Így született meg a grunge bölcsőjében a Tipton azóta is legsikeresebb almárkája, a Vinylize, amely stílusosan a ’wear the music’ szlogennel robbant be a világpiacra. Zack később Magyarországra települt, testvérével, Zoltánnal pedig hosszú éveken át tartó közös munkájuk eredménye az, hogy 

a Tipton Eyeworks szemüvegkeretek Magyarországon, saját gyárban, kézzel, egyedi technológiával készülnek, és világszerte több mint 500 optikában érhetők el. Ma már több mint 3 tonna hanglemezt, több ezer méter bowdenkábelt és több száz kiló töltényhüvelyt hasznosítanak újra.

A sikersztori most egy új műhellyel folytatódik, ahol a száz százalékos costumer service mellett a vásárlók és érdeklődők a kulisszák mögé is bepillanthatnak. Az Erkel utcai showroomban így már nemcsak a kész kereteket találjuk meg, de annak is szemtanúi lehetünk, ahogy a műhely dolgozói elkészítik azokat – minden egyes darabot kézzel.

„Az új látványműhelyünkben zajlik a gyártási folyamat nagy része, köztük a talán legfontosabb befejezési fázis is, így a showroomba érkezők szemtanúi lehetnek annak, ahogy egy keret végső formát ölt” – mondja Zack Tipton, a Tipton Eyeworks alapítója.

Zack Tipton

„Egy séfasztalhoz tudom leginkább hasonlítani, ahol a vendégek láthatják, hogyan áll össze az előkészített alapanyagokból az étel. A látványműhelyünkben is ez történik: a különböző alkatrészekből itt szerelünk össze kézzel minden keretet. A műhelyben öten dolgoznak, havonta körülbelül 450 keretet készítenek el.”

Less be a kulisszák mögé!

A Tipton Eyeworks minden egyes szemüvegkerete egyedileg, kézzel készül. A keretek alapanyagaként újrahasznosított vinyllemezek szolgálnak, és a lemezek barázdái adják a keretek jellegzetes dizájnját. A gyártási folyamat során a vinyllemezeket farostból kivont hipoallergén cellulóz-acetáttal vonják be, hogy a szemüveg- és napszemüvegkereteken a lemezek barázdái ne sérüljenek. Ezt követően ezen anyagokat hő, nyomás és ragasztás egyidejű alkalmazásával egyesítik. Az így elkészült anyagból a keret formáját precíziós CNC-gépekkel vágják ki.

Az ergonomikus orrkialakítás érdekében azonban innentől minden formázási folyamatot kézzel végeznek, hogy tökéletesen az arcra tudják igazítani a keretet. Így megszabadulnak minden felesleges anyagtól, ami a szemüveget kényelmetlenné teheti.  Hogy a keretek simák és fényesek legyenek, a megmunkálást követően 72 órán át fakockákon forgatják azokat. Ezután ismét kézi megmunkálás következik: minden alkatrészt elkészítenek, megtisztítanak, szegecselik, vésik és lepecsételik azokat, majd összeállítják a keretet. Végül az összeállított keretet egyenként, kézzel polírozzák, újfent ügyelve arra, hogy a lemez barázdái meg ne sérüljenek. A Tipton szemüvegek kiemelkedő minőségét számos minőségi ellenőrzés biztosítja.

Egy helyre került a showroom, a látásvizsgálat és a műhely, így minden folyamatot közelebb tudhatunk magunkhoz és a klienseinket is jobban bele tudjuk vonni a Tipton világába. Láthatják, mennyi munka van egy olyan szemüvegben, amelynek a lencséje és a kerete is tökéletesen rájuk szabott, és mi is jobban rálátunk arra, hogy klienseink számára mi a fontos.

A Tipon A’ Design Award és Red Dot Design Award győztes brand, emellett megkapta az Optic for Good díjat is. Utóbbi a szemüveggyártás legzöldebb díja, amelyet egy francia látszerész és zöld aktivista, Carole Riehl alapított. Olyan márkák érdemlik ki, amelyeknél szempont az, hogy az alapanyag környezetbarát legyen, a gyártás közben pedig fenntartható megoldásokat használjanak. 

Tipton Eyeworks

Látogass el te is a Tipton Eyeworks Erkel utcai showroomjába, ha egy igazán egyedi szemüvegkeretet szeretnél! Modern gépparkjuk az egyik legjobban felszerelt az országban, így a showroom szakértői átfogó és személyre szabott látásvizsgálatot is tudnak biztosítani.