×

Il dolce far niente – azaz édes semmittevés, ahogy az olaszok szeretik

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 24.

Az édes semmittevés olyan luxusnak tűnhet, amelyet csak néhány szerencsés engedhet meg magának. Azonban az olaszok azt állítják, hogy az il dolce far niente öröme az étkezéstől kezdve a szeretett dolgok végzéséig mindenben megtalálható!

Veletek is előfordult már, hogy úgy éreztétek, hazaérve ki kell pihennetek a nyaralást? A rossz hír: valamit nagyon rossul csináltatok. A jó hír: most leírjuk, mik a jó nyaralás szabályai, hogy többet ne kövessétek el ezt a hibát.

A napokban az észak-olaszországi Cremaban jártam, ahol az il dolce far niente életérzést teljes mértékben megtapasztalhattam. Egy kis településről van szó Cremona megyében, ahol körülbelül 39 ezren élnek, azonban a Ferragosto ünnepe miatt a lakosok elvonultak pihenni. Emellett valószínűleg még a hatalmas meleg is gondoskodott arról, hogy kevesen legyenek Cremaban, de talán éppen ezeknek köszönhetően tapasztalhattuk meg, milyen is az olaszok édes semmittevése. 

Első napunkon kiültünk a piazzara (így hívják az olaszok a teret) egy kávézóba, és órákon keresztül csak élveztük a meleget, nézegettük az embereket és pihentünk. Abban a pár órában nem agyaltam semmin, csak élveztem az édes semmittevést. 

Kép: Vanity Fair

Az „Il dolce far niente” eredete és jelentése

Ahhoz, hogy igazán megértsük az „Il dolce far niente” lényegét, elengedhetetlen, hogy a kifejezést elemeire bontsuk. A „niente” olaszul „semmit” jelent, míg a „dolce” jelentése „édes” vagy „gyengéd”. A kifejezés együttesen azt a gondolatot foglalja magában, hogy mindenféle külső nyomás, elvárás vagy bűntudat nélkül élvezzük a nyugodt pillanatokat. Ez a laza hozzáállás mélyen gyökerezik az olasz kultúrában, és megtestesíti a nemzet értékeit és prioritásait, hangsúlyozva a pihenés, a kapcsolatok és a teljes élet fontosságát.

Az édes semmittevés elsajátítása a mindennapi életben

Olaszországban az „Il dolce far niente” nem csupán egy mondás, hanem életforma. Az olaszok a szabadidőt és a pihenést helyezik előtérbe, és bőségesen szánnak időt olyan tevékenységekre, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy az élet egyszerű örömeiben gyönyörködhessenek. Akár egy csésze eszpresszó mellett időznek egy utcai kávézóban, akár egy nyugodt étkezést élveznek a barátokkal és a családdal, vagy egyszerűen csak sütkéreznek a napon egy meleg délutánon, a „dolce far niente” jelentése él és virul az olasz életmódban.

Hogyan tudjuk ezt mi is átvinni a saját életünkbe? Sophie Minchilli a Rome with Sophie blog írója, valamint az olasz ételek idegenvezetője, a The Sweetness of Doing Nothing: Live Life the Italian Way with Dolce Far Niente című könyvében pontosan ebben segít nekünk.

Kép: Harper Collins Publishers

Első lépés: tarts szünetet és lassíts le! 

Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de tényleg tanulj meg szünetet tartani. Kapcsold ki a telefonod, ne válaszolj az e-mailekre, és menj el arra a nyaralásra, amiről álmodtál! Gondolj csak az olaszokra, és arra, hogy ők tényleg egész augusztusban elvonulnak, hogy csak üljenek a tengerparton, és közben egyszer sem gondolnak a munkára. Meg kell tanulnunk újra lelassulni, és úgy élni az életet, ahogy a nagyszüleink tették. Ahelyett, hogy rohanunk az életben, hogy minél több dolgot teljesítsünk és kipipáljuk őket a listánkról, lassan kellene haladnunk, és minden napot úgy értékelnünk, mintha az lenne az utolsó.

– hangzik el a könyvben. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni, a lelassulás lehet akár egy hosszú délutáni/esti séta, de akár egy közös ebéd a barátokkal vagy a családdal. 

Második, aperitivo!

Sophie szerint hetente egyszer vagy kétszer találkozni a barátokkal a munka után egy aperitivóra csodálatos módja annak, hogy kikapcsolódjunk, elszakadjunk az otthon ránk várakozó házimunkától, és élvezzük a tiszta öröm pillanatát a barátokkal. Az aperitivo lehet egy kis harapnivaló a vacsora előtti éhség csillapítására, vagy akár a vacsora helyettesítője is. Néha a rágcsálnivalók és italok vezetnek a vacsorához! De az aperitivo nem annyira az ételekről vagy italokról szól, hanem inkább arról, hogy az emberek kapcsolatba kerüljenek egymással, miközben kikapcsolják az agyukat egy hosszú munkanap után. Ha úgy döntesz, hogy nem mész el valahova, és inkább az utolsó pillanatban hívod meg a barátaidat a házadba, ne aggódj túlságosan a csicsás dolgok miatt! Egy jó üveg bor, néhány olívabogyó és keksz mindenkit boldoggá tesz.

il docle far niente

Kép: Unsplash

Öltözködj úgy, hogy lenyűgözz másokat – akkor is, ha csak a boltba mész le!

Ez a harmadik tanács talán a kedvencem mind közül! Sophie szerint az olaszok az il dolce far niente mellett a la bella figura kifejezés szerint is élik az életüket, ami lefordítva annyit tesz, hogy a szép külső.

Az olaszok szeretnek jól kinézni, amikor elhagyják a házat, még akkor is, ha csak egy doboz tejet vásárolnak. Ők valóban hisznek abban, hogy az élet jobb, ha jobban nézel ki, egyszerűen azért, mert jobban fogod érezni magad.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MATILDA DJERF (@matildadjerf) által megosztott bejegyzés

És egy utolsó tanács, próbáld megtalálni az örömöt a mindennapi dolgokban! 

Ahhoz, hogy az életet a lehető legteljesebben éljük, őszintén hiszem, hogy fontos, hogy minden napot „rendkívülivé” tegyünk azáltal, hogy örömöt találunk a kisebb dolgokban. Egy kávé minden reggel ugyanabban a kávézóban, egy tányér gnocchi minden csütörtökön, vagy napi 10 percig élvezni a meleg napfényt egy padon.

il dolce far niente

Kép: Pinterest

„Il dolce far niente” a popkultúrában

Az Elizabeth Gilbert memoárja alapján készült Ízek, imák, szerelmek című film a „dolce far niente” fogalmát a popkultúra előterébe helyezte, és a nemzetközi közönséget is megismertette az olasz szabadidő varázsával. A filmben Elizabeth (akit Julia Roberts alakít) az önfelfedezés és a gyógyulás útjára indul, és az Olaszországban töltött idő alkalmat ad arra, hogy a semmittevés művészetét elsajátítsa. A film „dolce far niente” ábrázolása egyszerre inspiráló és elbűvölő, bemutatva a lelassulás és az élet egyszerű örömeinek élvezetében rejlő átalakító erőt.

Az „Il dolce far niente” a művészet és a szórakozás más formáiban, például regényekben, festményeken és költészetben is megjelent, tovább erősítve ezzel az olasz kultúra egyik kedvelt és tartós szimbólumának státuszát.

Szerintem mindannyian megérdemlünk egy kis édes semmittevést!