×

Pattanásos bőr? Mire figyelj és minek ne dőlj be nyáron!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2024. 06. 27.

Az akné gyakori bőrprobléma, amit senkinek sem kell bemutatni. A pattanásos bőr ugyanis több korosztályt is érint, a kamaszoktól egészen az időskorúakig, ezért kezelésére számos hatásos, és még annál is több téves módszer ismert. Most megtudhatod, mit tegyél, és minek ne dőlj be!

A repülőgép száraz levegője kiszárítja a bőrödet? Tudjuk, mit érzel! Szerencsére néhány egyszerű lépéssel felkészítheted a bőröd a zökkenőmentes utazásra. Íme a helyes bőrápolási rutin a repülőút alatt

Biztosan te is hallottál olyan városi legendákat, miszerint a napsütés segít leszárítani a csúnya bőrelváltozásokat. De ez vajon tényleg így van? Nem éppen. Az igazság az, hogy ha a napsütés valóban javít is a helyzeten, az is csak átmeneti lesz. Mert bizony hosszabb távon a sok napsütés inkább csak ront az aknés, pattanásos bőr állapotán. 

A pattanásos bőr okai

Az akné leggyakoribb kiváltó okai között szerepelnek a hormonális változások, a stressz, a genetikai hajlam, a nem megfelelő bőrápolási szokások, valamint a magas UV-sugárzás és a légszennyezettség. 

Attól függetlenül, hogy mi váltja ki, ez a bőrprobléma olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a mitesszerek, tág pórusok, fénylő bőr és pattanások – utóbbiak sajnos gyógyulásuk után is maradandó nyomot hagyhatnak, ha nem figyelsz oda. 

Tényleg gyógyítja a napfény az aknét?

A nyár végre megérkezett, ilyenkor a legtöbben fejben már a tengerparton fekszünk koktélt szürcsölve. Sajnos azonban nem mindenki teheti meg, hogy kitegye magát a káros UV sugaraknak. A tévhitekkel ellentétben ugyanis a pattanásos, aknés bőr állapotán egyáltalán nem segít a napoztatás. Ez a tévhit feltételezhetően abból ered, hogy egyesek szerint a napfényben lévő UV-sugaraknak gyulladáscsökkentő hatással bírnak. 

Habár napozás után közvetlenül azt tapasztalhatod, hogy a pattanásaid kiszáradtak, és a barnulás segít elfedni a bőrhibákat, hosszú távon csak ront a helyzeten a napon való tartózkodás. Az UVB sugárzása bőrpírt és égést, míg az UVA-sugárzás mélyen behatol a bőrbe, és pigmentációt okoz, valamint gyorsítja az öregedést. 

Arról nem is beszélve, hogy a kiszáradt bőrt a szervezet túlzott faggyútermeléssel próbálja kompenzálni, ami további pattanások kialakulásához, és összességében a tünetek súlyosbodásához vezet.

Pattanásos bőr – egy kis odafigyelés csodákra képes

  • Aki előrelátó, az már nyár előtt elkezdi felkészíteni a bőrét az erősebb napsugárzásra. Az alaposan megtisztított arcbőr sokkal jobban viseli a tűző napon való tartózkodást, hiszen az erősen szennyezett bőr esetében a pattanások és aknék sokkal könnyebben begyulladhatnak a napsugarak hatására, vagyis úgymond besülnek a naptól. 
  • Különösen érdemes figyelned ilyenkor a külső-belső folyadékpótlásra. Az aknés bőr esetében ugyanis a fokozott faggyútermelés miatt nem megfelelő a szaruképzés, és felszíni vízhiány alakulhat ki. Ezt egy bőrbarrier-barát hidratáló krémmel, és természetesen megfelelő folyadékbevitellel könnyedén kiküszöbölheted. 
  • Elcsépelten hangzik, de nem lehet elégszer ismételni, hogy mennyire fontos a megfelelő fényvédő használata. Aknés bőrre válassz folyékony, olajmentes, nem komedogén arcápolási termékeket, amelyek szuperkönnyű állagúak, és nem zsírosítják tovább a bőrt.
  • Az aknés bőr ápolásánál a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása kulcsfontosságú, csakúgy, mint a minőségi termékek használata. Erre a problémára leginkább a szalicilsav vagy niacinamid tartalmú termékek ajánlottak. A szalicilsav csökkenti a mitesszerek és kisebb pattanások kialakulását, de vigyázni kell vele, mert könnyen kiszárítja a bőrt!
  • Ha pedig úgy érzed, komolyabb kezelésre lenne szükséged, ma már számos LED-es kezelés elérhető a szalonokban. Ez egy olyan eljárás, amely során kék és piros hullámhosszú fénnyel kezelik a problémás bőrt, és mivel ezek az UV-fény tartományán kívül esnek, nem áll fenn a bőrkárosodás veszélye. A piros fény a gyulladást csökkenti, az új sejtek növekedését serkenti, a kék pedig a baktériumok elpusztításáért felel. Az aknélámpának is több változata létezik, és ma már otthoni professzionális eszközök is elérhetőek, amiket problémás bőr esetén érdemes beszerezni. 

Az aknés bőr kezelésében tehát még több tényezőt kell figyelembe venni nyáron. Bár csábító lehet kiülni a napra egy kicsit, fontos tudnod, hogy milyen hosszú távú következményekkel nézel szembe, ha nem figyelsz oda tudatosan bőröd egészségére. Ne feledd, hogy a megfelelő információ és hozzáállás segíthet abban, hogy a bőröd szebb és egészségesebb legyen, bármilyen életkorban is legyél.

Fotók: Unsplash