×

Mitől úriember az úriember 2017-ben? Egy nagyon érdekes magyar kutatás most válaszol!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2017. 09. 8.

Előre mondjuk: George Clooney nagyon magasra tette a lécet.

Drága öltönyök vagy egyszerűen csak a jó modor? Miről ismerszik meg egy igazi gentleman a 21. században? A Jack Daniel’s Gentleman Jack és a Férfiak Klubja közösen indított kutatást, hogy kiderítse hogyan állunk jelenleg az úriemberség terén, mit gondolnak a férfiak és hogyan vélekednek a nők a témáról. Legyen szó külső vagy belső tulajdonságokról, annyi biztos, George Clooney magasra tette a lécet a válaszadók szerint is.

Úriemberek mindig is voltak és bízunk benne, lesznek is, de ahogy változik a világ, úgy változnak az elvárások is, amelyeknek meg kell felelniük.

Az 1800-as években minden bizonnyal Kossuth Lajos nyerte volna a nagybetűs úriember címét, ma már azonban sokkal inkább társítják a gentlemanség fogalmát a sármos színészhez, George Clooney-hoz.

És annak ellenére, hogy a listán Agatha Christie peckes bajszú magándetektívje, Poirot is szerepelt, a válaszadók szerint hiába a kalap, a sétapálca és a kényesen elegáns öltözet, az úriemberséghez ennél több kell. De akkor pontosan mi?

Több, mint ezren osztották meg véleményüket a téma kapcsán, ahol természetesen nem csak a férfiak, de a nők is állást foglaltak. A hölgyek szerint egyértelműen a figyelmesség és az udvariasság egy igazi gentleman legfőbb ismérve, de a férfiak is úgy gondolják, a barátságos és tisztelettudó viselkedéssel nem lőhetnek mellé, pláne nem a hölgyek társaságában. De mi a helyzet az illemszabályokkal, élnek még a régi szokások vagy ma már nem számít, ki lép be elsőként az étterem ajtaján egy randevún?

Úgy tűnik, erre még mindig ügyelnek a férfiak és többen is jól ismerik a régi szokást, miszerint elsőként a férfi kell, hogy belépjen az étterembe, így védve meg a hölgyet az esetleges kellemetlenségektől. Ez az illemszabály igencsak vitatott, hiszen sokan vélik úgy, udvariasságból a női nemet illeti az elsőbbség. A hölgyek akkor is nyugodtak lehetnek, ha autóval érkezik az úriember jelölt, a legtöbben tudják, hogy ilyenkor illik a nők előtt kinyitni a kocsiajtót. Sőt, a válaszadók 10 százaléka még egy alapos autótisztítást és egy új illatosító beszerzését is nélkülözhetetlennek tartja a randevú előtt.

Úriembernek lenni nem könnyű feladat, pláne nem egy olyan világban, ahol a hölgyek is magabiztosan megállják a helyüket bármely szituációban. Azt azonban kijelenthetjük, hogy bár fontos a megfelelő megjelenés, a belső tulajdonságok az igazán mérvadók, és persze néhány alapvető illemszabály ismerete sem árthat – na meg a megfelelően elegáns ruhadarabok, melyeket beszerezhetsz a Fashion Street Hugo Boss, Tommy Hilfiger és Lacoste üzleteiben!