×

„A színpad határtalanság: egy olyan valóság, ahol tényleg az vagyok, aki vagyok” – Polgár Odett-interjú

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2018. 11. 14.

Polgár Odett: énekesnő, zenész és egyes szögekből pokolian hasonlít Madonnára. Pályafutásának idén ünnepli tizedik évfordulóját – ahogy a Fashion Street is megalakulásának 10. évét – és most új kihívás elé állítjuk: felkértük, hogy legyen a Fashion Street Nagykövete! Ismerkedjetek meg Odettel, aki mostantól Budapest legszebb, tematikus divatutcáját képviseli.

FS: Milyen projektjeid futnak jelenleg?

PO: Év végéig még nagyon sok fellépésem lesz, emellett már folynak az Odett 10 albumhoz köthető tavaszi turné előkészületei is: már írjuk azokat a dalokat, amelyek beindítják a 2019-es nyarat! Sok minden biztos, de ugyanennyi dolog kiszámíthatatlan is – mint például a Sztárban sztár című műsor, melyből sajnos kiestem, de nagyon sok új tapasztalatot szereztem – és ez így a legizgalmasabb!

Az Odett 10 album a tízéves pályafutásodat ünnepli – ahogy a Fashion Street is idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. Hogyan éled meg ezt a tíz évet? Van időd reflektálni az elmúlt évtizedre?

Nagyon sok minden változik körülöttem és ezek a változások tudatosak; igen, számot vetek az eddigi pályámmal. Úgy érzem, mostanra jutottam el oda, hogy teljes mértékben képes vagyok megélni magamat és merek újraalkotni – ezektől régebben vagy tartottam vagy pedig egyszerűen nem volt elég tapasztalatom. Így mondhatom, hogy van megállás és újratervezés is egyszerre ebben a jubileumban.

Milyen a tíz évvel ezelőtti Odett a mostanihoz képest?

Épp ma hallgattam olyan zenéket, amiket a régebbi önmagam szokott hallgatni és újra feltöltött energiával. Lehet, hogy tapasztalatlanabb voltam tíz éve, ellenben annyi energiám volt, annyira felelősségmentes volt a helyzetem, hogy szívesen töltekezek ezekből az időkből: egyfajta throwback ez a kezdeti energiákhoz. Régen önfeledt, lendületes, de bátortalan voltam: most több tapasztalattal rendelkezem és eltűnt a bátortalanság: ma már tudatosan szeretném megvalósítani, amit álmodtam.

Ma már nem határozza meg a visszajelzés azt, amit szeretnék csinálni. Évekig nem teljesen azt a hangot adtam, ami végig bennem volt: ezt a kissé progresszívebb és tartalmasabb énemet. Ma már úgy állok színpadra, hogy tudom, mennyire nagy fegyver is ez: voltaképp az előadói énem beteljesülése.

Mit szeretsz leginkább a zenélésben?

A hétköznapokban visszatartok bizonyos ötleteket, indulatokat, érzelmeket; úgy érzem, hogy az úgymond „valóság” helyett a színpad tökéletes mindezeknek a kiélésére. A színpad határtalanság: egy olyan valóság, ahol tényleg az vagyok, aki vagyok. Többen írták rólam, hogy olyan vagyok a színpadon, mintha a nagyszobámban lennék – ez sajnos csak azért nem igaz, mert a nagyszobámban nem engedem el magam annyira, mint a színpadon. A színpad beteljesülés.

Mennyire kötődik nálad az önkifejezés a divathoz, a testeden viselt kommunikációhoz?

Szeretem a hétköznapi és a színpadi szettek közti különbséget, ez utóbbit pedig már nem látványelemként élem meg, hanem úgy kezelem, mint egy eszközt, amely segít a beteljesülésben, az üzenet közvetítésében. Eleinte nagyon hittem abban, hogy dívásnak, extravagánsnak és szexinek kell lenni a színpadon. Most viszont, mikor például felveszek egy fejdíszt, de nem a fejdísz lesz az, amit megjegyez a közönség, hanem az egység részeként egy olyan elemmé válik, melytől az marad meg az emberek fejében, mennyire jó volt maga a koncert. Élménnyé teszem az eszközt.

Hogyan öltözködsz a hétköznapokban?

Nagyon szeretem a kényelmes és sportos dolgokat keverni a finom és nőies darabokkal. Nem vagyok az a nagyon dekoltált, kihívóan öltözködő, úgymond magamutogató nő: nem így szeretném a nőiességre felhívni a figyelmet, inkább francia eleganciába csomagolom. Vagy legalábbis igyekszem.

Még sosem voltál divatnagykövet. Hogyan éled meg ezt a felkérést?

Egyrészt szuper ötlet, másrészt pedig borzalmasan hálás vagyok, hiszen ez is egy új irány, ami rengeteg olyan inspiráló utat nyit meg, melyeket még nem látunk előre. Fantasztikus, hogy Budapestnek van egy ilyen utcája, amelynek ennyi története és ilyen miliője van – és nagyon izgalmas kihívás, hogy az én nyelvemen keresztül új tartalmat, új lendületet adhatok a Fashion Streetre látogatóknak. Mert minden van itt: beauty, lakberendezés, kozmetika, divat, hotelek, bárok, kávézók, éttermek, kiegészítők: nagyon örülök, hogy mindezeket és az utca szellemiségét én kommunikálhatom.

Mit szeretsz a Fashion Streeten leginkább?

Sokáig éltem a környéken és sokat jártam errefelé; érdekes módon akkoriban nem tűnt fel, mennyi mindent tud ez az utca, mint most, mikor átköltöztem Budára. Úgy érzem, a Fashion Street a város origója, ahol csak végigsétálni is kellemes és legtöbbször rég nem látott ismerősökkel futok össze véletlenül itt. Szeretem, hogy nem a pár utcával arrébb lévő éjszakai őrületet képviseli, hanem azt a nagyon jó hangulatú, igazi budapesti életérzést, amiért magyarok és külföldiek is egyaránt imádják.

(Fotók: Dömök-Noel Szilveszter, Smink: Bobbi Brown, Kalap: Zara Home, Ruha, Kabát: Massimo Dutti, Kucsma: Chrisand Fur)