×

Fények és árnyékok halhatatlan játéka – Darab Dénes világa New Yorktól a balettig

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2019. 03. 31.

Felhőkarcolókon tükröződő világok és a klasszikus mozgásnyelv újraértelmeződése egy fotós-balettáncos szemével: bemutatkozik Darab Dénes fotóművész világa.

A Fashion Street, az ArtHungry és a Bartók Béla Boulevard összefogásában meghirdetett Tales / Art / Fashion művészeti pályázat második, fotóművészeti fordulóját Darab Dénes fotós két sorozata nyerte: balett témájú képei és New Yorkban készült fotói.

Darab Dénes tízéves korában kezdte tánctanulmányait és húszéves kora óta táncol hivatásszerűen. Az iskola elvégzése után külföldre szerződött tapasztalatot szerezni, mely során társulataival bejárta Európát, Észak- és Dél-Amerikát, Japánt és Dél-Koreát is.

Első amatőr fotóit 2013-ban készítette. Először az épületfotók érdekelték és nem hitte volna, hogy valaha embereket is fog fotózni; azonban fotósként is elkezdte inspirálni az a balettos közeg, amelyben él. Leginkább a fények és árnyékok halhatatlan játéka vonzza munkáiban. A képeit a helyszín és a modellek kiválasztásáig mindig tudatosan építi fel, ezt követően azonban a munkafolyamat elengedhetetlen részét képezi számára az improvizáció, amelynek mindig biztosítja az elegendő teret és időt.

A kiállításon látható fekete-fehér képek a 2017-es SPECIAL EDITION című portfólióból kiragadott részletek. A képeket összeköti, hogy itt is csupán a helyszíneket és a modelleket választotta ki előre, minden más a fotózás közben dőlt el; Dénes ösztöneire hagyatkozva szereti követni az adott személyek energiáit. A sorozat külön érdekessége és különlegessége, hogy Dénes fotósként egy általa jól ismert témához nyúl, ami nagyon hitelessé teszi alkotásait. A fotók a mozdulat- és az aktfotó műfajainak határán mozognak; ahogy a kortárs tánc felbontja a klasszikus balett mozdulatrendszerét, és olyan mozdulatokat visz be a tánc nyelvezetébe, melyek egészen abszurd és groteszk testhelyzeteket hoznak létre, úgy a fotókon is különleges, izgalmas beállításokat, erőteljes rövidüléseket, rendhagyó perspektívákat, szokatlan, alulnézeti nézőpontokat és transzparens áthatásokat láthatunk.

A kiállítás másik része Dénes 2018-as NEW YORK című portfóliójának fotóiból válogat. A fotókat – ahogy azt Darab Dénes jelzi is a portfóliójában – a 20. század valaha élt legfiatalabb fotósának, a gyermekgéniusznak nevezett amerikai Brett Weston munkái inspirálták. A képeken a nagyvárosi élet és a pénztermelő társadalom emblematikus épületeit látjuk, a modern építészet csúcsteljesítményeit, a felhőkarcolókat és azok üvegfelületeit, acélszerkezeteit. A fotókban eltűnnek az épületek határozott élei, merev körvonalai, és kemény tömege feloldódik a színes, eleven áramlásban – mint egy hatalmas ecsetvonásokból álló, összefolyatott akvarell, úgy olvadnak össze a szemben lévő épületek.

A kiállítás április közepéig ingyenesen megtekinthető Deák Palotában (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 15, Deák Palota átrium), április 12-én pedig Eifert János fotóművész tart a kiállításon tárlatvezetést, melyre mindenkit várunk szeretettel!

Fotók: Török Alíz. A cikk Garami Gréta művészettörténész gondolatainak felhasználásával készült.