×

Csodálatos perui utazásra hív Szűcs Péter kiállítása a Fashion Streeten

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2019. 08. 28.

Arcok, tájak, történetek különleges lencsevégen: Perui portrék címmel megnyílt Szűcs Péter mobil-kiállítása a Deák Palotában!

„Szerintem addig nem nyugszom, amíg a létező összes latin-amerikai országot nem fedezem fel. Peru a hatodik volt a sorban, Kolumbia, Kuba, Brazília, Ecuador és Argentína után. Újra megtapasztaltam, hogy milyen, ha egymást segítő és egymásra odafigyelő közösségeket lát maga körül az ember. (…) Az ott élők (még?) képesek igazán örülni annak, amijük van, és hálával fogadni mindazt, ami adatik.”

így fogalmaz a Petersplanet nevű utazási magazin alapítója, Szűcs Péter egy hónapos perui utazásáról.

A Perui portrék címmel nyitott tárlat különlegessége, hogy egy teljes egészében mobilfotó-kiállításról van szó: Huawei P30 Pro telefonnal készültek a Deák Palotában látható képek – újra és újra megdöbbenünk, mi mindenre képesek már az okostelefonok kamerái, ha értő kezekbe kerülnek, és Péter esetében nem is kérdés, hogy erről van szó.

Az elszigetelt közösségekben élő, quechua őslakosokat bemutató tárlat 12 képből áll és ez Péter első, csakis mobiltelefonnal készült portrékból álló kiállítása.

„A portréfotózás során meghatározó a fotós és a modell közötti bensőséges kapcsolat, és minél kisebb a kamera, annál intimebb tud lenni a közöttük lévő viszony – emiatt volt különösen nagy segítség, hogy a P30 Pro-val fotózhattam.”

„Szerintem fontos tanítást ad a jóléti társadalmakból érkezőknek Latin-Amerika, rendkívül felfrissíti az embert. Kicsit újrarendeződik körülöttünk a világ Peru után is, és még élesebben tudunk különbséget tenni a lényeges és a haszontalan dolgok között. Mindenkinek más az útja, még akkor is, ha ugyanazon az ösvényen megyünk végig az életünk során.”

A PetersPlanet alapítója elmondta, Peru olyan érintetlen tájaira is eljutott, amelyek mindössze pár éve látogathatók a turisták számára, ezért a dél-amerikai indián kultúra színeit, mindennapjait a maguk érintetlenségében tudta megörökíteni.

„Minden ország, minden út mást ad mindenkinek. Nekem Peru elsősorban erőt adott. Fizikailag, szellemileg és lelkileg is feltűnően erősebbnek érzem magam, mióta itthon vagyok. Vagy a napi rendszerességgel fogyasztott kokatea, vagy a sok, gyakran komoly kihívásokkal teli hegymászás erősített meg ennyire, de az is lehet, hogy az inkák nem véletlenül azokon az energetikailag is rendkívül erős vonalakon alkottak elpusztíthatatlanul maradandót. Peru életre szóló élményt ad, nemcsak a körülöttünk lévő világ, hanem saját magunk és határaink felfedezéséhez is kiváló úticél.”

A kiállított fotók szeptember 19-ig ingyenesen megtekinthetők a Fashion Street-i Deák Palota első emeleti aulájában. Várunk szeretettel Peruba és a Fashion Streetre!