×

10+1 dolog, amit lehet, hogy nem tudtál a budapesti Fashion Streetről

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2019. 10. 21.

Egyáltalán hol van és pontosan mi az? Egy utca? Egy magazin? Egy márka? Most mindent elmondunk, amit Budapest egyik legprominensebb részéről tudni érdemes.

Sokan még törzsgyökeres budapestiként sem tudják pontosan, mi az a Fashion Street, pedig már biztosan nem egyszer hallották ezt a nevet (vagy épp sétáltak már keresztül rajta). Így a Fashion Street online hírvivőiként most elmondunk tíz plusz egy fontos és érdekes dolgot, hogy egyszer és mindenkorra rendet tegyünk ebben a kérdésben.

1: A Deák Ferenc utca része

A Fashion Street elsősorban nem más, mint egy prominens divatutca, azaz high-street Budapest ötödik kerületében. A Fashion Street a Deák Ferenc utcának egy kb. 250 méteres, sétálóutcává alakított szakasza, ami kinyúlik a Deák térre és egészen a Bécsi utcáig tart.

2: Tematikusan újult meg

Ha végigsétáltál már ezen a szakaszon, észrevehetted, hogy az üzletek homlokzatai nagyon hasonlóak: rézzel kerültek kialakításra, valamint az üzletek előtt szintén tematikus gránit bejáratkövek hirdetik arany-fekete színben az egyes üzletek nevét. Ez nem véletlen: a Fashion Street koncepciójában követi a milánói Via Montenapoleone vagy épp a londoni Regent Street mintáját; a Fashion Street Közép-Európa első és máig egyetlen, teljes belvárosi utcaszakaszt lefedő ingatlanfejlesztése, mely egyetlen tulajdonosé.

3: Nyolc évig fejlesztették

A Deák Ferenc utcát nem csak a második világháború, hanem az utána következő szocialista rendszer is megtépázta; a gyönyörű épületek részben romosan, részben pedig bevakoltan várták, hogy valaki felfedezze régi nagyságukat. Ez a 2000-es évek elején meg is történt, méghozzá Csipak Péter ingatlanfejlesztő látta meg a lehetőséget, hogy az akkor sötét átjáróutcából egy olyan divatutcát álmodjon meg, amelynek Közép-Európában nincs párja. A kivitelezés viszont nem volt gyerekjáték: az ingatlanfejlesztő és cége négy éven át kitartóan felvásárolta az utca ingatlanjait, hogy egy kézben összpontosuljon a tulajdonjog – majd mikor ez sikerült, további négy év tematikus felújítás következett, mely során az épületek visszanyerték eredeti pompájukat és végül 2008-ban megvalósulhatott a Fashion Street koncepciója.

4: Milyen üzletek tartoznak ide?

A Fashion Streethez 21 közép- és felsőkategóriás divatüzlet tartozik; többek között Hugo Boss, Massimo Dutti, Tommy Hilfiger, COS, Philipp Plein, Lacoste, Nike, Lloyd, Zara Home, Office Shoes, Lush, Bobbi Brown, Jo Malone, valamint éttermek is: az ÉS bisztró, a DSK (Deák St. Kitchen) és a Blue Fox Bar, emellett két ötcsillagos szálloda is, a The Ritz-Carlton, Budapest és a Kempinski Hotel Corvinus. De szintén az utcához tartozik a sarki Starbucks vagy épp a Bamba Marha hamburgerező és a Pizza Me is a Deák téren.

5: Épületek és történetek

A Fashion Street épületeinek sorában Magyarország leghíresebb, építészetileg és történelmileg egyaránt jelentőségteljes házai is megtalálhatók; ha nem az üzletek kirakatain legetelted a szemed, hanem felnézel az épületekre, nem egy és nem két építészeti ékkövet láthatsz! Csak néhány példa:

  • Az utca legalacsonyabb épülete a Deák Ferenc utca 21. A ház tökéletesen példázza, milyen kifinomult mester volt Hild József, a reformkor egyik legelismertebb pest-budai építésze. Az épület fontos szerepet játszott a szabadságharcban is: itt volt a Marastoni Jakab által alapított Első Magyar Festészeti Akadémia főhadiszállása.
  • A neobarokk stílusú Deák Ferenc utca 15-öt 1904-ben építették és lakóépületként funkcionált a teljes huszadik században. 2004-ben az Immobilia Zrt. (akik az egész Fashion Streetet megálmodták Csipak Péterrel az élen) Erick van Egeraat holland építésszel közösen újította fel a házat. A teljes restauráció után kapta meg mostani nevét: a Deák Palota azóta is a legmagasabb színvonalú irodákat biztosítja az épületben, utcafronti helyiségeiben pedig Hugo Boss és Tommy Hilfiger üzletek kaptak helyet.
  • A Bécsi utca 5. – Deák Ferenc utca 11-13. saroképülete jelölte ki Pest határát: itt állt az akkori városfal egyik kapuja. A jelentős épületet az a Sterk Izidor építész tervezte, aki a Gellért fürdő egyik társépítésze is volt. Az ugyanebben a stílusban 1910-ben épült öt ház közül csupán ez az egy maradt fenn.
  • A Deák Ferenc utca 23. ötemeletes saroképületét a mai napig a német jugendstil homlokzatok mestereinek számító Révész & Kollár építészduó legjobb munkájaként tartják számon. A „Modern és Breitner Áruház”, ahogy egykor hívták, a nyugat-európai art nouveau hatását mutatja a magyar építészetben.

6: Egy egyedülálló divatmagazin

A Fashion Street félévente saját magazinnal is jelentkezik; ha budapesti vagy és imádod a divatot és a kultúrát, akkor meglepődnénk, ha nem került volna még a kezedbe! A Fashion Street Magazin az utca saját publikációja: angol-magyar nyelvű, nyomtatott, kb. 150 oldalas divatlap, amiben a legújabb kollekciók, hírek és divatcikkek mellett saját, belső divatanyagok és közismert személyekkel készült interjúk találhatóak.

7: Fashion Street Gallery

Ha a kezedbe került a tavasz-nyári lapszámunk, valamint ha rendszeresen követed a social media platformjainkat, akkor láthattad, hogy a Fashion Streeten már aktívan részt veszünk a művészeti életben is. 2019-ben megalapítottuk a Fashion Street Gallery-t, ami a Deák Palota aulájában található és január óta megállás nélkül rendezzük meg benne az izgalmasabbnál izgalmasabb kortárs kiállításokat. Október végéig is érdemes hozzánk benézni, ugyanis most épp Szűcs Péter fotós és Hullan Bea festő is kiállít nálunk!

8: Grandiózus események

A Fashion Streeten tudjuk, hogy kell ünnepelni: minden évben nem egy és nem két nagyszabású eseményt rendezünk az utcában. A Fashion Streeten már hagyományossá vált a karácsonyi 200 000 LED-izzóval megvalósuló ünnepi díszkivilágítás és a nagyszabású, zenés show-val, ajándékozással és jótékonysági adományozással egybekötött Mikulás-ünnepség, amihez idén sem kell már sokat aludni!

A tavalyi évben pedig az utca megalakulásának 10. jubileumát ünnepelve a Fashion Streeten egy látványos, arany X-et állítottunk ki, emellett a 10. évfordulót kb. az év budapesti bulijával koronáztuk, amelynek sztárvendége volt Lewis Hamilton Forma-1-es pilóta és Palvin Barbara divatmodell is, akik együtt áthajtottak a már említett arany X alatt – és akkor még nem is beszéltünk az elképesztő táncshowról, divatbemutatóról, a konfettiesőben felvágott jubileumi tortáról vagy épp a jótékonysági tomboláról.

Apropó, jótékonyság…

9: Jótékony támogatás

A Fashion Street megalakulása óta igyekszik kivenni a részét a jótékony cselekedetekből: eseményein évek óta támogatja a Csodalámpa Alapítványt, akik évente több száz életveszélyesen beteg gyermek kívánságait igyekeznek valóra váltani. Legutóbb épp hét művésszel összefogva rendeztünk jótékonysági aukciót az utcában – és a közelgő Mikulás-eseményen is lesz egy csokorra való jótékonyság a puttonyban.

10: Nagykövetség

Az idei évben szerettük volna megerősíteni az utca új, Your Lifestyle mottóját és mindazt, amit képviselünk, így májusban felkértük a gyönyörű, nemzetközileg elismert színésznőt, Osvárt Andreát, hogy legyen a Fashion Street nagykövete! Andi egy évig képviseli a Fashion Streetet, úgyhogy nagyon sok eseményünkön és divatanyagunkban találkozhattok vele.

10+1: Your Lifestyle

Nagyon nem szeretjük az olyan fordulatokat, mint a „több mint mosószer”, úgyhogy nem szeretnénk a „több mint divat” csapdájába kerülni, márpedig lényegében erről van szó. A Fashion Street ugyanis összességében nem csupán divat: egy high-streetről van szó, ahol a legminőségibb shoppingolás mellett ezer más dolgot is tehetsz; felejthetetlen wellness-élményben lehet részed a hotelekben, koktélozgathatsz a legmenőbb butikbárokban, díjnyertes séfek fogásait tűzheted a villádra vagy épp trenddiktáló kortárs kiállításokat látogathatsz meg a város egyik legszebb épületében és exkluzív eseményeken találkozhatsz a hazai művészeti- és divatszcéna jeles képviselővel.

Szóval mi is a Fashion Street? A te stílusod, ha imádod a divatot, a kultúrát, az építészetet és a gasztronómiát – és a mindezeket összefoglaló magaséletet, amit a Fashion Street képvisel!