×

Zárul egy divatévtized: ezek voltak a 2010-es évek legfőbb stílusirányzatai

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2019. 12. 25.

Mindjárt 2020-at írunk, azaz jönnek generációnk legelső húszas évei. Évtizedbúcsúztatóul pedig átnéztük, milyen divatőrületeket adtak a tízes évek.

Hipszter

A 2010-es évek kérdés nélkül legóriásibbat robbant irányzata a hipszterstílus volt. A hipszter fogalom maga kétezres évek végén került be a köztudatba, majd az egész 2010-től 2019-ig tartó időszakot nagyban befolyásolta. A szubkultúra, ami persze nem csak öltözködés, hanem zene (indie és alternatív) vagy épp gondolkodásforma (például start-up-generációnak is nevezik a hipsztereket) elég pejoratív jelzővé is vált, mivel az első robbanások után elég látványos volt, mennyire erőltetett/művi is néhol a sztori – ezért egy hipszter sosem hívná magát hipszternek. Stílusban leginkább a vintázs ruhák, a nem mainstream divatmárkák, a skinny farmerek, telepes-western ruhadarabok, bajusz vagy teljes szakáll, tetoválások és hatalmas szemüvegek jellemzik. És ez a stíluso, valamint évtized adta nekünk a manbunt, azaz a férfihajgombócot is.

Visszatérő nyolcvanas évek

2011-től felfelé egyre inkább visszatértek a 80-as évek trenddiktáló darabjai: zavarbaejtő egyberészesek ironikusnak szánt viselése, flitteres és túlmintázott hacukák és sztreccsnacik, újragondolt mackónadrágok és a Szomszédokos időket kedvesen megelevenítő (de azért éppen elég gáz) sportcuccok. A trendet nem csak az utca emberei, hanem világhírű divatházak is nagy szeretettel ölelték a keblükre – a Lacoste-tól a Guccin, Chanelen, Versacén és Tommy Hilfigeren át rengeteg népszerű divatmárka rukkolt elő 80-as évekből merítő kollekciókkal.

Visszatérő kilencvenes évek – Grunge

A hipszterektől leszakadó irányzat a 2015-2017 tájékán megjelenő favágószexuális stílus – leginkább férfiakon jellemző, de női megfelelőből is rengeteg a példa. Ez a stílus a kora 90-es évek grunge stílusából merít: bő kockás ingek, szakadt póló, lehordott farmer, masszív bakancs vagy tornacipő, amolyan stoppoló rockzenész attitűd.

Finoman beköszönő hetvenes évek

2017 környékén számos divatház kollekcióinak nyomására az utcákra is visszatértek a hetvenes éveket megidéző darabok trapéznadrágok, megkötözős toppok, váll nélküli felsők és középen elválasztott, hosszú hajak képében.

Csillámlás, indiánnyár (és mi elhittük)

2011 után egyre népszerűbbek lettek a törzsi és népies motívumokkal operáló ruhadarabok is, melyeket leginkább az akkori 14-20 évesek hordtak előszeretettel. Szandálok, rojtos bőrkabátok, flip-flopok, azték és navaho minták – például gyémántokból kirakva a lányok mellkasán vagy épp a homlokon fesztiválokon, hozzá virágkoronával – afrikai motívumokkal díszített, írtó színes öltönyök, hippimokaszinok, poncsó-revival és rengeteg hagyományos kötöttáru.

Visszatérő kilencvenes évek – Spice Girls stílus

Az egész kétezres évek alatt – de lehet, hogy csak én emlékszem így? – olyan mély, szégyennel és kínos mardosással vegyes megvetéssel gondoltunk a kilencvenes évek nagy része alatt hordott cuccainkra, frizuráinkra és kiegészítőinkre, hogy azt hittem, esély sincs rá, hogy erre az irányzatra egyszer kedves nosztalgiával tudjunk nézni. Pedig de, méghozzá úgy 2015-től felfelé folyamatosan: visszajöttek a tetkónyakláncok és a chokerek, a félig ujjatlan partifelsők, a neonshortok, a köldök fölé érő, pántos toppok, a susinadrágok – szóval minden, amire előtte 10 évig értetlenül néztünk.

Hip-hop stílus újragondolva

A 2010-es évek hip-hop stílusában jellemzőek voltak a katonai nadrágok, a Nike/Adidas sneakerek (teljes Air Jordan-mánia) és jól látható márkajelzéses ruhák, bőr baseball sapkák, óriási nyakláncok, valamint egyfajta önironikus túltolása is mindezeknek a hip-hop és rap stílusokat sztereotíp módon jellemző ruhadaraboknak.

Extravagáns Ázsia

A K-Pop elterjedésével (Gangnam Style és társai) a nagyon színes, vibráló, gyakran extrém és bizarr ázsiai popkulturális divatvilág is befolyásolta a 2010-es évek fiatalságának öltözködését. A szivárvány keveredik a gótikussal, az unikornis a halálfejjel, a steampunk a mackónadrággal – szóval kábé minden a mindennel. Az ezüst, a lila és a szivárvány hajszínek pedig szintén az egekbe mentek.

Athleisure

Végül pedig évtizedünk egyik meghatározó stílusa volt az athleisure – lehet, hogy a terminust nem hallottad még, a darabjait tuti hogy láttad/hordtad már. Ez leginkább a jóganadrágos/leggings-es, sportcipős, fehér monopólós stílus, ami mindig készen áll rá, hogy a körút közepén elmondjon három ászanát és bevágja magát egy Lefelé Néző Kutyába.

Persze még rengeteg dolog történt ebben az évtizedben a divatvilágban, de a legfőbb, új trendeket tekintve ezek voltak a legfőbb divathozományai a napokon belül záruló évtizednek. Nagyon kíváncsian várjuk, mit tartogatnak a húszas évek!