×

A változatosság gyönyörűségét és az ellentétek harmóniáját hirdeti KATTI ZOÓB új kiállítása

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 02. 6.

Ha szereted a divatot, akkor ezt ki ne hagyd!

Valami elindult a hazai divatvilágban, hiszen sorban nyílnak az elismert hazai tervezők tárlatai. Tavaly november óta látogatható a Clara című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, mely a legendás Rotschild Klára munkásságát mutatja be, a Vigadóban pedig most debütált a Zoób Kati 25 éves tervezését felölelő pazar tárlat Repertoár néven.

2019-ben 25 éves jubileumát ünnepelte a KATTI ZOÓB divatmárka, ennek okán értékösszegző fordulóponthoz ért a tervező személyes pályája is. Zoób Kati, a márka évfordulójából és munkatársai inspiráló támogatásából bátorságot merítve szervezte meg a 25 éves KATTI ZOÓB Divatház gyűjteményes kiállítását. A bemutatott káprázatos öltözéksor és az időtlenség meghökkentő, magával ragadó atmoszférája nem csak egy rendkívül személyes, közel három évtizedet felölelő alkotói történetet mesél el, de általános érvényű összefoglalót is ad a divat kulturális és értékteremtő erejéről, a divatművészet és a mesterségek harmonikus egységéről.

Tényleg nem mindennapi

A gyűjtemény 125 öltözéken, közel 300 ruhadarabon keresztül kelti új életre a KATTI ZOÓB márka értelmezésében a divattörténelem meghatározó irányzatait és elemeit. A kiállítás egyik termében, ahol a divatház által használt technikákról kapunk összefoglalót, 25 fehér ruhás alak jelképezi a ház fennállásának éveit. A légies szépségű alakok 25 fajta fűzőt, illetve fűzős ruhát viselnek, amelyek különféle megmunkálással születtek, az haute couture és a kézművesség találkozásából. A csipkétől a tafton át a bőrig, a szalaghímzéstől a gyöngyön és flitteren át az egyedülállóan finom-művű bőrhímzésig, bőrintarziáig, a márka ikonikus rózsa-logómintájától az akantuszlevél motívumig számtalan apró divatvarázslat kel életre a beszédes outfittek részleteiben.

A ruhákon túl

De nem csak pompás ruhákat ígér a kiállítás: viszontláthatjuk az emlékezetes Zsolnay-együttműködésből származó pompás ékszereket, valamint számtalan ruhaelem köszön vissza a múltból, melyeket még a legkiválóbb fashoniszták sem láthattak eddig. A hétköznapokra szóló, nagyvárosi kortárs öltözékektől a klasszikus eleganciájú estélyi ruháig minden formában megfogalmazódik a titok, az ellentétek harmóniája, az organikus és geometrikus motívumok egysége, a változatosság gyönyörűsége. A kiállítás minden egyes darabjánál rendhagyó módon megjelölték, ki készítette azt, így ez az egyedülálló retrospektív összegzés nem csak 25 év személyes ruhatörténelmét, de egy olyan csapat történetét is meséli, amelynek tagjai szeretettel, szenvedéllyel teli szimbiózisban alkotnak. Úgyhogy írd fel ezt a kiállítást a naptáradba!

Címkék