×

Ezek a zokniviselés aranyszabályai, amire kevesen ügyelünk

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 02. 23.

Mindannyian hordunk zoknit, de csak kevesünknek jut eszébe, vajon jól is viseli-e. Ha ezen kevesek egyike vagy – és mivel olvasod ezeket a sorokat, már a nagy zoknielitbe tartozol! –, akkor most elmondjuk a zokniviselés legfőbb alapszabályait. 

Ha nincs ötleted, mi néz ki jól: fekete!

A fekete szín sok mindenre válasz – és zoknikérdésben abszolút jolly joker a fekete. Ha valóban gőzöd sincs róla, milyen zoknit vegyél fel, akkor érdemes beszerezni két pakk, vádliközépig érő, minőségi fekete zoknit – a legtöbb esetben nem tévedhetsz vele.

Nadrághoz párosítsd

Ha viszont eggyel nagyobb tétben játszanád a zoknijátékot, akkor arra ügyelj, hogy a zoknid a nadrágodhoz menjen – ne a cipődhöz válassz! Az alapszabály ebben az esetben az, hogy a nadrágod színénél eggyel sötétebb zoknit válassz.

Formálishoz formálisan

Megszívlelendő aranyszabály, hogy minél hivatalosabb a szetted, annál formálisabb, szimplább, vékonyabb, minta nélküli zoknikat hordj! Szürke öltönynadrág – mélyszürke zokni, mélykék nadrág – fekete zokni; nem nagyon tudsz tévedni, ha ezt betartod.

Játék a kiegészítőkkel

Unalmasnak találod a fent leírtakat? Akkor első körben kezdj el játszani a színekkel! A zokni például remekül rímelhet a nyakkendőddel; egy piros nyakkendőhöz egy piros zokni stílusos és bátor választás – de ugyanilyen jó lehet, ha a zöld sapkádhoz választasz zöld színű zoknit.

Ha leülsz, ne látszódjon ki belőle a lábad

Se öltönynadrágnál, se farmernél nem előnyös, ha a hosszú szárú nadrágból kilátszik a zokni fölött a lábad, mikor leülsz. Ezért viselj olyan darabokat, melyek legalább vádliközépig érnek – és olyan nadrágot, ami nem csúszik följebb ennél a magasságnál!

Rövidnadrág, edzőcucc, nyári vászonnadrág: semmi vagy titokzokni

Gyakorlatilag el is mondtuk a fenti címben, hogy mit is javaslunk itt: amennyiben nem hosszú nadrág van rajtad, a legjobb választás egy bokazokni/titokzokni. Nyáron pedig megkockáztathatod, hogy nem is veszel egyáltalán zoknit – de ebben az esetben nagyon ügyelj a higiéniára! Fújd be izzadásgátló lábsprayvel a cipődet és kezeld a talpadat is ilyennel. Emellett csak olyan cipővel húzd be ezt, amit már kellően betörtél és nem először fogsz elvérezni benne – valamint egy cserélhető talpbetét is nagyon ajánlatos.

Merész minták a magabiztosság jegyében

Egy tip-to-toe formális szettet simán meg lehet bolondítani egy túlzottan mintás zoknival! Na ez most pont úgy hangzik, mintha az eddig felsoroltakat dobnánk a kukába – pedig a kettő teljesen megfér egymás mellett. A lényeg, ha ilyen látványosan mintás és teljesen elütő darabot veszel fel, hogy 1) legyen minőségi a zokni és ne egy három helyen lyukas, még érettségire kapott Garfield-veri-Ubult zokni legyen az a bizonyos izgalmas darab 2) semmilyen más minta ne legyen rajtad, csak a zokni legyen ilyen extrém! Különben igencsak paprikajancsinak fogsz kinézni – ezt pedig te sem szeretnéd.

Megéri a minőség

Végül egy utolsó jó tanács: költs zoknira! Egyrészt, mert jobban néz ki egy minőségi zokni, ha kilóg. Öltönyre, órára, kalapra vagy épp nyakkendőre nem sajnálod a pénzt – akkor már a zokni se legyen kivétel! Az egész szettedet tudja aláásni, ha egy piacos, rossz anyagú zokni lóg ki az amúgy elegáns szerelésedből. Emellett a minőségi zoknik jobban is bírják a gyűrődést, kevésbé izzadsz beléjük és tovább veled maradnak – így megéri hosszútávon pár csomag jó zoknit vásárolni, a fenti szempontok szerint!