×

Az ajtónyitás etikettszabályai, amit minden férfinak tudnia kell

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 02. 26.

Randevúra mész egy hölggyel, annak rendje és módja szerint mindketten kiöltöztetek, találkoztok is az étterem vagy épp bár előtt. De vajon ki lép be először az ajtón? Ha toporogtál már, mert nem tudtad eldönteni ezt a kérdést, akkor most egy életre megválaszoljuk neked az ajtónyitás modern kori lovagrendszerét. 

Ne told túl!

Kétféleképp tudod elrontani az ajtónyitást: az egyik, ha abszolút elfelejtkezel róla, a másik pedig, ha túltolod – folyamatosan azon buzgólkodsz, hogy te érj oda először. Ha a hölgynek már ott van a keze a kilincsen, ne lökd arrébb vagy kapd ki a kezéből; csak állj az ajtóhoz finoman, majd fejezd be az elkezdett mozdulatot – tárd szélesre az ajtót. Az ajtónyitás lényege, hogy ne erőlködj: légy laza és elegáns, valamint érzékeld a kialakult helyzetet és improvizálj stílusosan. A túlbuzgóság nem kifizetődő: nagyon zavarba ejtő, ha a másik ennyire túllihegi a dolgot és szinte feldönt, hogy ő érjen először az ajtóhoz – ez minden, csak nem elegáns.

Ha nem akarja, hogy kinyisd…

…mert mondjuk hetedik generációs femináci és derogál neki, hogy a férfi ezzel a gesztussal azt sugallja neki, hogy a nő túl gyenge az ajtó kinyitásához. Nos, ha ő életed – vagy az aznap estéd – szerelme, akkor ne köss bele, fogadd el, hogy ez a heppje. Véleményünk szerint mellesleg ez nem a nőket kevesebbnek gondoló gesztus, sőt, a partnerünk iránti tisztelet és előzékenység jele; egy olyan hagyomány, amelyben semmi kivetnivaló nincs – ezt, ha gondolod, el is mondhatod neki egy pohár Cabernet Franc fölött. Mindenesetre, ha látod, hogy határozottan tör előre és erkölcsi kérdés számára, hogy ő nyisson ajtót, hagyd rá, ne erőltesd.

Ha átment az ajtón, azonnal kövesd

Biztos veled is megesett már, hogy egy embernek kitartottad az ajtót, aztán egy egész kiscsoportos osztály a komplett tanári karral együtt még bemasírozott, téged pedig nettó személyzetnek néztek. Nos, ezt a helyzetet mindenképpen kerüld el egy randevún és ne legyél mások boy-a, hanem a hölgy után rögtön lépj be az ajtón, még akkor is, ha jönnek mögötted mások. Ez azért is fontos, mert az étteremben neked kell odamenni a pincérhez és bemondani például az asztalfoglalásotokat – ha mindenkinek te vagy a portása, addig a nő csak zavartan áll az étterem előcsarnokában. Ne hozd se őt, se magadat ebbe a helyzetbe, lépj be utána.

Forgóajtón menj előre

Míg a normál ajtóknál te tartod az ajtószárnyat, a hölgy pedig átsétál, addig a forgóajtóknál neked kell belépned először az etikettszabályok szerint. Két okból van ez így: ha automata a forgóajtó, akkor te a belépéseddel lelassítod, ő pedig (például tűsarkúban) könnyen utánad tud lépni. Ha pedig nem automata, akkor te már az üveglapot fogod és megtolod az ajtót előre, miután ő beszállt.

Kétszárnyú ajtók szabálya

A kétszárnyú csapóajtók trükkösek lehetnek, mert nem tudod ugye egyszerre kinyitni a kettőt. Ilyenkor a következőt kell tenned: nyisd ki a fél ajtót teljesen és várd meg, amíg belép a hölgy. Ekkor pedig vagy finoman engedd el ezt a szárnyat és sétálj oda a másikhoz, vagy hagyd, hogy a nő kinyissa a másik szárnyat, te pedig fejezd be a mozdulatot: tárd szélesre az ajtót.

Ha ezeket betartod, akkor biztosra veheted, hogy ha másban nem is biztos, randevús ajtónyitásban jelesre vizsgáztál a hölgy szemében!