×

Öltöny, zakó, blézer, tweed: Te tudod, mi a különbség?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 03. 3.

Lehet, hogy rá fogsz jönni: eddig nagyon rosszul használtad ezeket a szavakat.

Négy különböző ruhadarab, mégis nap, mint nap összekeverjük őket. Ugyanis az öltöny, a zakó, a blézer és a tweed nem szinonimák; azaz nem teljesen. Most letisztázzuk egyszer és mindenkorra, hogy melyik-melyik!

Öltöny

Na ez az első nagy kavar a fejekben. Az öltöny ugyanis, definíciója szerint a férfiak által viselt két- vagy háromrészes öltözet, amely zakóból, nadrágból és – ha háromrészes öltönyről van szó – mellényből áll. Az öltönynek számos fajtája van; különbség van a sportos és a klasszikus öltönyszabás között, továbbá a viselt alkalom szerint megkülönböztetünk szabadidős, utcai, üzleti, hivatalos, félhivatalos és városi öltönyt, valamint reprezentációs öltönyöket (pl. frakköltönyt, zsakettöltönyt, szmokingöltönyt) is.

Ha pedig ez még nem lenne elég, az aktuális évszaknak megfelelően van nyári és téli öltöny. Az öltönyviselés örök aranyszabálya pedig az, hogy az öltöny három alapdarabja mindig ugyanolyan színű és anyagú. Tehát ha eddig azt hitted, az öltöny a felső része a hivatalos ruhának, akkor mostantól felvésni: az öltöny a teljes szettet takarja, nem csak egy ruhadarabot!

Zakó

A zakó az öltöny felsőrészeként terjedt el a tizenkilencedik századi Nagy-Britannia fénykorában, Viktória királynő uralkodása alatt, amikor a formális öltözködés lazábbá alakult át; lenyűgözte őt ez az uniformnak szánt öltözék. A ruhadarab fogalmát és pontos eredetét nem egyszerű tisztázni, mert elég sok fajtája van; zakónak hívunk minden öltönykabát-szerű felsőrészt – helytelenül.

Találkozhatunk vele öltönykabát, blézer vagy sportzakó néven, utóbbi két fajtát szokták magában viselni. Tehát ha helyesen szeretnéd használni innentől a szót, akkor az öltönyöd felső részére használd; ha az „öltönykabát” eltér a nadrágtól színben és anyagban is, akkor már blézerről vagy sportzakóról (tweedről) beszélünk.

Blézer

Erősebb, tartósabb anyagból készül, mint a zakó és nem jár hozzá kötelezően ugyanolyan nadrág, tehát szabadon viselhető önmagában, máshonnan vett darabokkal kombinálva. Azért is erősebb és tartósabb anyagú, mert a blézert ősszel és tavasszal nyugodtan lehet kabátként is viselni (míg a zakó vékonyabb anyagú, és beltéri vagy nyáribb viselet, kintre kabátot húzol a zakóra). Hagyományosan egyszínű – első képviselői sötétkék vagy fekete színekben voltak elérhetők – de már számos mintában és stílusban elérhetőek (három fő fajtája az amerikai, olasz és az angol típusú blézer), valamint foltzsebei is vannak.

Egysoros és duplasoros fajtája is van, modern változata sokféle színben elérhető. A blézer elegánsabb megjelenést kölcsönöz viselőjének, mint egy szimpla kabát; nem hiába hordták országok uralkodói és használják egyenruhának a mai napig a repülőgépek személyzetei, egyes iskolák vagy épp high-end jachtklubok is.

Tweed, avagy sportzakó

A különbséget a blézer és a sportzakó között az anyagban, színben és a kialakításban kell keresni. A sportzakó valamilyen természetes anyagból készül, mint például a gyapjúszövet, azaz tweed – mivel ez volt a legelterjedtebb anyaga, ezért ezen a néven is elterjedt a köztudatban. Többnyire mintás, három gombja van, két zsebe a csípőnél és néha egy a mellkasnál.

A neve az eredetére utal: a kiváló angol úriemberek sporttevékenységet végeztek benne, konkrétan vadászathoz viselték. Aztán persze a sporttevékenység után is rajtuk maradt, sportzakóban üldögéltek a klubban, vagy a krikettpálya nézőterén.

Hozzátennénk, hogy mára lazultak azért a ruhahordási szabályok: ma már simán felvehetsz öltönyzakót farmerral vagy chino-nadrággal a nagyon urbánus, smart casual megjelenésért. De a lényeg, hogy most már egy ruhaboltba vagy szabóságba lépve többé nem fogsz zavarba jönni és pontosan el tudod mondani, milyen darabot szeretnél magadnak!