×

Így óvd a bőröd karantén után

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 06. 16.

Rengeteget hallunk arról, hogy nyáron ajánlatos változtatni a jól megszokott bőrápolási rutinunkon. Ez főként az erős napsütés miatt van, ám a karantén utáni időszakban fokozottan érdemes odafigyelni arra, hogy mit is csináljunk másként.

A napokban több szakember és bőrgyógyász is külön felhívta arra a figyelmet, hogy a hosszú bezártság alatt bőrünknek nem volt módja rá, hogy fokozatosan hozzászokjon az erős UV-sugárzáshoz, ezért a hirtelen jött szabadság és a nyári időjárás több veszélyt is jelent számunkra. Néhány apróbb változtatás a napi arcápolási rutinunkban nem csak a bőrünknek tehet jót, de változatosságot is vihet hétköznapjainkba. Lássuk, miről van szó.

Tisztításból is megárt a sok

A női magazinokban ezerszer olvastunk már az alapos reggeli és est arctisztítási rutinról. Legtöbbször az úgynevezett három lépéses módszert ajánlják, mely habzó arctisztító, tonik és hidratáló krém alkalmazásából áll. De egyes bőrgyógyászok szerint az arcbőrnek is szüksége van a természetes hámréteg védelmére, főként a nyári hónapokban, így reggelente már nyugodtan elhagyhatjuk a reggeli habzó készítménnyel történő lemosást. Ha este rendesen elvégeztük a rutint, eltávolítottuk a szennyeződést és a sminket, akkor reggel elég egy langyos vizes frissítés, felesleges tovább szárítani a bőrt. A tonizálást és a hidratálást azonban ne hagyjuk el.

Krémekben a védelem?

Vizsgálatok kimutatták, hogy az erős napsugárzás hatására leégés és gyulladások is létrejöhetnek. A bőrgyulladások, sérülések és irritációk pedig gyorsítják az öregedést, megviselik az arcot. Ezért érdemes nyugtató hatású, antioxidánst tartalmazó krémeket kipróbálnunk a sima hidratáló krém helyett a nyári időszakban.

Fokozott fényvédelem

Nyáron, erős UV-sugárzás idején kortól függetlenül gondoskodnunk kell bőrünk védelméről. Egy megfelelő napvédő arckrém segít védelmet nyújtani a napfény okozta maradandó károk ellen. Reggelente érdemes ilyen készítményt felvinni az arcra még pluszban, a hidratáló krém használata után. Figyeljük az SPF-jelölést az arckrémeken is, ez jelenti azt, hogy a hidratáló fényvédelmet is biztosít.

Ápolás a szemeknek is

Ha eddig nem használtunk szemkörnyékápolót, akkor ideje elkezdeni. Az évek múlásával elkerülhetetlen, hogy sötét karikák vagy apró szarkalábak jelenjenek meg a szemünk körül, a napfény miatti hunyorgás pedig még inkább elősegíti az apró szarkalábak kialakulását. Viszont egy kollagén tartalmú vagy Retinolos szemránckrém kordában tudja tartani a nem kívánt tüneteket.

Olajat az arcra!

Ideje bevetni az arcapólás legújabb fegyvereit, az ápoló olajokat. Az illóolaj tartalmú arclemosók vagy szérumok remekül ellensúlyozzák a bőr szárazságát. Olajos arcszérumot érdemes még a hidratáló krém használata előtt felvinni az arcra, finom, paskoló mozdulatok segítségével.

Egy kis permetezés

Sokan azt gondolják, hogy arcpermetek teljességgel haszontalanok. Ám több kozmetikus is ajánlja a használatukat. Érdemes reggel és este, a megtisztított arcra spriccelni pár fújást az arcpermetből, majd jöhet a hidratáló krém, a szemránckrém a még nedves arcra. A permet használata ugyanis, gyorsabb és hatékonyabb felszívódást biztosít. Olajos készítmények felvitelekor különösen ajánlott az alkalmazásuk. A kisebb kiszerelésű permetek a táskákban is elférnek, így a nyári melegben pár pillanat alatt felfrissíthetjük bőrünket.